Financiën en recht Financiën en recht

Financiën en recht

CavernousSanddollar80

CavernousSanddollar80

26-05-2022 om 16:43

In een keer betalen of in termijnen/betalingsregeling

Het is weer de tijd van (gemeente)belastingen en jaarafrekeningen. Ze komen allemaal tegelijk en het is bij elkaar een behoorlijk bedrag. In de orde van grote van: dag vakantiegeld. 

Ik kan alles in een keer betalen en dan ben ik ervan af. Maar het is ook mogelijk om in termijnen te betalen. Dat wordt aangeboden door de betreffende instanties. En dan ben ik er over een half jaar van af. 

Ik ga niet op vakantie, maar ik vind het prettig om mijn vakantiegeld gewoon even te laten staan. Ik heb een buffer, maar daar kom ik niet aan. Mijn vakantiegeld zou zijn een buffer waar ik wel aan zou willen komen, mocht er iets langskomen. 

Betalingsregelingen kan ik gewoon van mijn inkomsten betalen. Daar is budget voor. 

Ik sta in tweestrijd. Hoe staan jullie hierin? Welke keuzes maken jullie in zo'n geval en op basis van welke overweging(en)?


Ik betaal de gemeentelijke belastingen en waterschapslasten in tien termijnen, dat zit bij mij in 1 bedrag. Ik kan het financieel gezien wel in 1x betalen zodat ik per maand meer overhoud. Maar ik ken mezelf en weet dat ik het geld dan veel makkelijker uitgeef aan iets anders. Dus laat ik de automatische incasso van tien termijnen elk jaar maar staan. 

Ik betaal de gemeentelijke belastingen e.d. ook in termijnen. Precies om de reden die Malibu ook aangeeft.

Wij kunnen het niet in 1x betalen, dus gaat het in termijnen 
Maar als het zou kunnen, dan nog in termijnen als dat prima in je normale budget past.
Dan is het vakantiegeld een leuk extraatje

ik betaal in 1x maar zet elke maand hier geld voor op de reserveringsrekening daar worden dingen als belasting, contributies en zorgverzekering van betaald. Die dingen die maar 1x per jaar komen. 

Ik heb ze ook al jaren gemachtigd om het in termijnen af te schrijven, omdat ik dat makkelijk vind en er geen omkijken naar heb. 

Zowel waterschap- als gemeentelijke belasting in een keer. Het is een smak geld, maar dan ben ik er wel vanaf. Voorheen lagen de betaaltermijnen van deze bedragen uit elkaar, maar nu moeten ze tegelijkertijd betaald worden. 

Ik hou van in één keer betalen, dan ben ik ervan af en is het duidelijk wat ik nog heb. Wat we wel doen, is een (extra) spaarrekening waarop een maandelijks bedrag gaat voor belastingen e.d.. Dus we sparen zeg maar vooraf. Het lijkt of die spaarrekening niet echt ons geld is, en als we dit soort dingen moeten betalen doet het dan ook geen pijn meer. 
Lijkt sprekend op in termijnen betalen natuurlijk...

Als ik het geld heb zou ik er zo snel mogelijk vanaf willen zijn. In 1 keer dus.
Het gevoel ergens schulden te hebben zint me niet. En betalen moet je toch, dus na 6 of 10 keer is dat vakantie-geld toch op.

Als het geld er niet is, dan moet het maar in termijnen.

Ik doe in termijnen. En dan lukt het van mijn loon. Ik heb het idee dat ik dit minder 'voel' dan wanneer er ineens zo'n hap uit je spaargeld gaat. Alhoewel je dan natuurlijk meer kunt sparen. 

Ik doe het altijd in één keer, dan ben ik er maar van af. En gelukkig kan dat financieel ook.

Marty1984 schreef op 26-05-2022 om 17:07:

Als ik het geld heb zou ik er zo snel mogelijk vanaf willen zijn. In 1 keer dus.
Het gevoel ergens schulden te hebben zint me niet. En betalen moet je toch, dus na 6 of 10 keer is dat vakantie-geld toch op.

Als het geld er niet is, dan moet het maar in termijnen.

Snap ik.

Zelf denk ik in dit geval maar zo: ik betaal mee aan de kosten die het waterschap / de gemeente gedurende het jaar maakt. 

Dan betaal ik daar ook gedurende het jaar voor, anders ben ik hen aan het voorfinancieren 

Ik betaal het in één keer anders vergeet ik het weer om de tweede betaling te doen of ik heb die wel ingevoerd in de bank app maar die dag is er toevallig niet genoeg saldo of zoiets, zul je altijd zien. En die 10 termijnen vind ik rete irritant, heb je ineens twee maanden ‘geld over’ ik heb liever elke maand hetzelfde aan vaste uitgaven, lekker overzichtelijk. Dus ik boek van mijn reserveringsrekening geld om het in 1x te betalen. Rente krijg ik daar toch niet.

Ik heb ooit eens aangegeven dat het in termijnen moest en dat gaat nu door tot in de eeuwigheid. Ik vind dat wel fijner, in een keer 900 euro vereist toch wat plannen, dat heb ik niet altijd op mijn betaalrekening staan.

Ik zie het niet als schuld en het is ook niet omdat ik te arm ben. Meer een overblijfsel uit de tijd dat je nog rente kreeg. Dan kun je het best alles zo laat mogelijk betalen.

Water in 1x en gemeente in termijnen. 

De gecombineerde gemeente- en waterschapsbelasting kan hier in één keer of in twee keer betaald worden. 10 termijnen doen ze niet aan. Het is zelfs in twee keer nog best een fors bedrag 

Ik zet hiervoor elke maand 1/12e deel apart op een potje binnen mijn spaarrekening. Zo betaal ik min of meer in termijnen en heb ik als de factuur komt genoeg achter de hand om hem in één keer te kunnen betalen. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.