Financiën en recht Financiën en recht

Financiën en recht

Halverwege jaar huurtoeslag aanvragen

Hallo, 

Ik ben alleenstaand met 3 kinderen met een hoge huur, huur via de woningbouw. Ws krijg ik binnenkort huurverlaging (brief van belasting gehad dat de woningbouw mijn inkomen opgevraagd heeft, ik val onder laag inkomen). NU wordt mijn huur dan ws verlaagd tot onder de huurtoeslag aanvraag grens. Kan ik bijv vanaf juli dan huurtoeslag aanvragen? wie weet dat? want het eerste hal jaar was mijn huur te hoog voor toeslag. 

Kun je huurtoeslag naar jullie weten halverwege het jaar aanvragen als je huur verandert? En het daarvoor te hoog is voor toeslag? ik kan het online niet vinden. Ik ga ook bellen, maar meestal sta je eeuwig in de rij daar

Hartelijk dank!

Volgens mij kan je toeslagen per maand veranderen. Je kunt dan inloggen op mijn toeslagen en de ingangsdatum invoeren. Je kunt ook een proefberekening maken, daar komt het vast ook wel naar boven als het niet kan.

je kan zelfs maandelijks toeslagen aanvragen. Het enige wat op jaarbasis berekend wordt is je jaarinkomen. Dus per huurverlagingsdatum aanvragen (wel je jaar inkomen invullen, dus niet je inkomen per huurverlagingsdatum).
Stel je krijgt ineens een partner die komt inwonen per 1 oktober, dan zet je het weer stop per 1 oktober. Ervan uitgaande dat het gezamenlijke inkomen dan te hoog is.

Dus kortom gezegd, je kan zelfs voor maar 3 maanden aanvragen en recht hebben.

 Vraag verkeerd gelezen.

Loulou39 schreef op 30-03-2023 om 13:21:

Als je sociale huur bedoelt met “via woningbouw”, dan weet ik het niet, maar als je in de vrije sector via de woningbouw huurt, dan kan dat vanaf 1 januari 2024. Mits je er recht op hebt natuurlijk 😁👍🏻

Het gaat niet om via woningbouw of niet maar of het geliberaliseerd is of niet toch? De vraag hier is of je recht hebt op huurtoeslag als een bij aanvang huur geliberaliseerde woning ónder de liberalisatie grens komt (er vanuit gaande dat het inkomen van huurder/huurders/huishouden al toereikend is voor toeslag).

Rockstar schreef op 30-03-2023 om 13:37:

[..]

Het gaat niet om via woningbouw of niet maar of het geliberaliseerd is of niet toch? De vraag hier is of je recht hebt op huurtoeslag als een bij aanvang huur geliberaliseerde woning ónder de liberalisatie grens komt (er vanuit gaande dat het inkomen van huurder/huurders/huishouden al toereikend is voor toeslag).

En daarom had ik mijn antwoord weggehaald 

Maevis

Maevis

30-03-2023 om 13:51 Topicstarter

Mijn zusje opperde dit, ik heb sterk het vermoeden dat het idd niet kan, omdat de huur al omlaag gaat. En daar ben ik, geloof me, al onwijs blij mee. 

Maevis schreef op 30-03-2023 om 13:51:

Mijn zusje opperde dit, ik heb sterk het vermoeden dat het idd niet kan, omdat de huur al omlaag gaat. En daar ben ik, geloof me, al onwijs blij mee.

Dit heeft er niks mee te maken.

Bij een woning met huur onder de liberalisatie grens, heb je recht op toeslag.

Bij een woning die bij de START van de huur onder de liberalisatie grens zat, maar er door de jaren boven komt, blijft het recht op huurtoeslag bestaan.

Dan nu omgekeerd: Jouw woning zat BOVEN de liberalisatie grens bij de START van de huur. Je huurde dus in de vrije sector van een sociale verhuurder. Moet je dan die redenatie van hierboven doortrekken dat bij huurverlaging tot onder de liberalisatie grens het recht op huurtoeslag weg blijft? Hierover kan ik niks vinden op internet, het gebeurt blijkbaar heel weinig. Ik zou echt even bellen of mailen. En laat het hier weten! Ik ben heel benieuwd naar het antwoord. Overigens! Nu is er dus een maximale huur waarbij je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Vanaf 2024 vervalt dit! Mocht je nu dus buiten de boot vallen, probeer het in 2024 dan nog eens.

Halverwege het jaar huurtoeslag aanvragen kan zeker, doet ook iedereen die halverweg het jaar naar een huurwoning verhuist. Je hebt recht op huurtoeslag op het moment dat je aan alle voorwaarden voldoet. Tot 1 juli voldeed je er niet aan, want huur te hoog. Als je er per 1 juli door de huurverlaging wel aan voldoet, dan kun je het per die datum aanvragen. Let wel inderdaad goed op dat je je BRUTO JAARINKOMEN doorgeeft. Heb je al zorgtoeslag? Dan staat je inkomen waarschijnlijk al ingevuld van je zorgtoeslag. Wel een goed moment om even te checken of dat inkomen ook klopt.
Tip voor de wachtrij: bel na 1 april (drukte ivm belastingaangifte). En bel om 08:00 ‘s ochtends, meteen als ze open gaan. 

Je mag tot 1 september van het opvolgende jaar zelfs nog huurtoeslag aanvragen. Dus nu kan je nog over heel 2022 nog huurtoeslag aanvragen en krijgen.

En volgens mij maakt het niet uit dat je huur eerst te hoog was. Sterker nog, als je huur eerst onder die grens die jij noemt zit en daarna te hoog wordt blijf je huurtoeslag ontvangen. Ik heb dat zelf ook. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.