Financiën en recht Financiën en recht

Financiën en recht

Geldvragen bij verkoop op markt

Ik maak iets, laten we zeggen dat ik pottenbak of zo. Tot nu toe voor mezelf en op verzoek voor vrienden en familie, maar mensen zijn enthousiast. Nu ga ik van de zomer eens op een soort markt staan, zoiets als een jaarmarkt/braderie/ambachtsmarkt vooral omdat ik eens wil kijken of wildvreemden ook wat willen kopen. Dan weet ik of het lonend is om bv nog wat meer in spullen te investeren. 
Ik hoor graag jullie mening/relevante info over het volgende: 

- hoe laat ik mensen betalen? Cash natuurlijk, en ik dacht over het huren van een pinapparaat maar dat is best duur voor één  dagje. Op Koningsdag zag ik bij veel kraampjes een qr-code voor een betaalverzoek, vinden jullie dat een acceptabele oplossing (als je bezoeker/klant zou zijn) of is het echt dom om geen pinapparaat te hebben?

- als ik hier geld mee zou verdienen moet ik het natuurlijk netjes regelen met de belasting, maar dan mag ik ook gemaakte kosten aftrekken, schrijf ik me in bij de KVK etc. Maar dat is het nu niet, het is gewoon een hobby waar ik behoorlijk geld in heb gestoken. Wat die markt opbrengt is (verwacht ik) peanuts daarbij. Is het dan raar als ik dat niet opgeef als neveninkomsten? Of loopt de fiscus op zo’n markt mee te kijken? 


ik verwacht niet dat ik overal kan pinnen op zo'n markt. 

Zolang het hobbymatig is, hoef je dat niet op te geven. Tenzij je het meer bedrijfsmatig gaat doen. 

Zo'n QR-code zou ik prima vinden!

cash en qr code

Ik verwacht geen pinapparaat bij dit soort kramen. Zorg wel voor genoeg wisselgeld en als mensen iets van 5 euro met een briefje van 50 willen betalen, vraag of ze het kleiner hebben!

Opgeven bij de Belastingdienst? Zo incidenteel niet, dan vergelijk ik het met iets van je hobby op marktplaats verkopen. Anders overige werkzaamheden of zo. De fiscus loopt niet op de markt. Ja, er zijn projecten waarbij ze op marktplaats rondkijken voor mensen die gewoon handelen, maar ik zou er zelf niet wakker van liggen.

Ginevra

Ginevra

26-05-2022 om 16:01 Topicstarter

dat zijn geruststellende berichten 😄

ik zou alleen met contanten werken

Ik zou ook alleen contant doen.
En inderdaad zorgen voor voldoende wisselgeld 

Ik zou zo'n QR-code wel fijn vinden, omdat ik bijna nooit meer geld bij me heb. Of bijna niks in ieder geval. Ik pin altijd alles, zie je toch steeds vaker denk ik.

Via je bankapp kun je een betaalverzoekje sturen, of een qr code aanmaken. 
Of koop een sumup. Dat is een klein apparaatje, kost zo'n 15 euro en daarmee kunnen mensen pinnen. Hoe het precies werkt weet ik niet. 

QR code en contant, dan kunnen mensen kiezen, ideaal!

Ik betaal op markten en kraampjes alleen maar met baargeld.
Als iemand dat niet zou accepteren dan hangt het ervan af of ik mijn pinpas bij me heb, en dat is maar zelden.

Zo'n QR-code zou ik wel handig vinden, nooit cash bij me.
En ik zou ook zeggen: opgeven als 'overige inkomsten'. Maar alleen als je substantieel wat over houdt na aftrek kosten.

Je kunt de belastingtelefoon bellen. En als het is zoals jij zegt, dat je net je materiaalkosten terugverdient, is er geen sprake van ‘inkomsten’ die je moet opgeven.

Afhankelijk van de bedragen die je rekent, zou ik al snel een qr code nodig hebben want ik heb nooit cash op zak.

Leuk, zo’n markt met ambachtelijke spullen!

Contant of via qr-code. Maar het ligt ook aan het prijsniveau van je “knutsels”. Ik heb maximaal 15 eur in mijn portemonnee.

Ik zou de belastingtelefoon zelf nooit bellen, die geven zo vaak verkeerde informatie. Consumentenbond heeft dat vaak getest, bijna de helft krijgt verkeerd antwoord, soms heel erg verkeerd. Niet zo gek ook als ze maar 13,68 bruto per uur willen betalen...
https://www.randstad.nl/vacatures/531311/klantenservice-medewerker?position=1&filter=nee&listingType=regular&zoekterm=klantenservice&locatie=Leeuwarden&afstand=10

Ik zou het zelf goed gaan uitzoeken online, maar volgens mij hoef je het pas op te geven als je enigszins structureel verdiensten hebt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.