Financiën en recht Financiën en recht

Financiën en recht

Een testament opstellen: waar moet ik aan denken en niet vergeten en wat kost dat?

We zijn zover dat er echt iets van een testament moet komen. We hebben een eigen huis en kinderen (waarvan een een andere biologische ouder heeft) en die kinderen hebben ook weer partners (die we van erven willen uitsluiten)
Ik zie allerlei aanbieders online voor 250 euro maar ergens lijkt me dat niet kloppen/niet genoeg zijn.
Wat is er allemaal mogelijk en waar moeten we allemaal aan denken? Onze familie is doormidden gescheurd door een niet goed geregelde erfenis. Ik wil alles uit handen gaan geven zodat er geen gezeik ontstaat na ons overlijden en iedereen evenveel krijgt en niemand verantwoordelijk is.

ps moeten we als man en vrouw dan een testament voor 1 of voor 2?  Help?

een notaris kan je daarin goed adviseren. Eerste gesprek is vaak gratis en dan kan de notaris ook aangeven wat het gaat kosten.  

Wij hebben 2 testamenten (maar zijn niet getrouwd).

denk ook specifiek aan kind met andere biologische ouder. Stel dat niet biologische ouder overblijft, erft dit kind dan ook. Waarschijnlijk is er dan ook verschil in erfbelasting. 

je kunt op degoedkoopstenotaris.nl vergelijken en reviews lezen van notariskantoren en tevens een vrijblijvende offerte aanvragen. Zie je meteen wat de te verwachten kosten zijn en wat je daarvoor krijgt.

Ik zou op de goedkoopste notaris kijken en de goedkoopste/beste gewoon mailen voor een offerte.
En dan puntsgewijs aangeven wat je wel en niet wilt.

SpiritedMagpie74

SpiritedMagpie74

07-08-2022 om 12:38

Je wilt volgens mij niets speciaals; dan vind ik zo'n 250,= nog best een optie.
Testament is altijd persoonlijk, dus je moet er 2 (eensluidend) hebben.
De partners van je kinderen zijn nooit erfgenaam (tenzij je iets in je testament opneemt dat ze het WEL zijn). Komen je kinderen eerder te overlijden dan jijzelf, dan worden eerst jouw kleinkinderen plaatsvervangend erfgenaam; zijn er geen kleinkinderen dan worden de aangetrouwde partners plaatsvervangend erfgenaam. Je kunt in je testament daar van afwijken.

Als je 't gaat opstellen, moet je goed kijken naar je kind, wat een andere biologische vader heeft. En als jullie een samengesteld gezin zijn, moet je kijken naar de kinderen van je parter (en vice versa).

Ik heb ongeveer 500,= betaald, bij een officiele notaris,  voor 2 eensluidende testamenten.

Vragen wat een testament kost is net zoiets als vragen wat een blauwe auto kost

Verder geldt: goedkoop is vaak duurkoop. Vraag een beetje rond met welke notarissen mensen in je omgeving goede ervaringen hebben, misschien zit daar iets bij? Jullie hebben inderdaad twee testamenten nodig.

je moet juist niet perse eensluidende testamenten hebben. Als er een kind is met een andere biologische ouder vraagt dat van de ouder van dat kind iets anders in het testament dan bij de stiefouder.

Aangezien een van jullie kind met andere partner heeft is er geen sprake van gelijkluidende testamenten (Of de stiefouder moet dit kind laten erven). 

Wij hebben ze pas opgesteld (niet gelijkluidend ivm bonuskind) en offerte was 795 ex bijkomende kosten. 

Testament is per persoon en beiden moet je nog apart met notaris spreken dat je het eens bent met testament. 

Mocht kind met andere ouder niet getrouwd zijn en overlijden dan wordt het erfenisdeel van dit kind verdeeld over erfgenamen en dan zou dit naar vader en moeder gaan. Wij hebben dit uitgesloten door te zeggen dat erfdeel van bonuskind na overlijden terugvloeit naar onze kinderen en niet naar mans ex.

lees jezelf iig eerst in over de mogelijkheden en maak gebruik van gratis oriëntatiegesprek. 

Wij hadden een (gratis) eerste gesprek met plaatselijke notaris die goed bekend staat. Hij vroeg niet echt door naar onze specifieke situatie maar stelde vanalles voor en dat zou 600 eur per testament gaan kosten. Ik had er geen goed gevoel bij, ben me daarna pas online gaan verdiepen en kwam erachter dat zijn voorstel helemaal niet bij ons paste. 

Uiteindelijk bij een ander terechtgekomen die wel serieus naar ons luisterde en goede tips had.

Salomewinterqueen

Salomewinterqueen

08-08-2022 om 07:19 Topicstarter

Iedereen bedankt voor het meedenken. Ik ga zo meteen twee notarissen contacten. Super.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.