Financiën en recht Financiën en recht

Financiën en recht

Black friday actie Essent

Om zo iso een half uur aan de telefoon met Essent te zitten, vraag ik mijn vraag hier maar even.

wij hebben nu variabel, met de kosten van 1 januari 2024
Essent heeft op hun website de deal staan, 1 jaar vast 

Hoe kan het dat de vaste tarieven per 1 januari 2024 hoger zijn dan de variabele per 1 januari 2024

Blijkbaar verwachten ze dat de tarieven gaan stijgen.

Dat is toch vaak zo, dat variabel goedkoper is dan vast? En dan kan je gokken dat dat zo blijft en variabel houden of kiezen voor zekerheid.

Dit is meestal zo, dat vastzetten net iets meer kost dan wat er op dat moment variabel wordt gevraagd.

De reden; Met vaste tarieven loop jíj geen risico, maar Essent wel. Als in februari de kosten waarvoor zij moeten inkopen omhoog gaan, hebben zij pech, want jij betaalt nog steeds hetzelfde bedrag per kWh/m3. Om die pech wat te verzachten, vragen ze iets meer dan het variabele tarief, er zit eigenlijk een soort risico-opslag in. 

Variabele tarieven worden per periode bepaald. Dus als de gasprijzen omhoog gaan, stijgt het variabele tarief. Essent loopt in dat geval geen risico want die hogere prijs kunnen ze meteen aan jou doorberekenen. Daardoor stoppen ze in een variabel tarief minder risico-opslag. 

Die risico-opslag  maakt dat een vast tarief duurder is. Eigenlijk weet je pas als je terugkijkt wat de beste oplossing voor je was geweest, omdat je dan pas weet hoe het variabel tarief geschommeld heeft. 

Hetzelfde zie je bijvoorbeeld ook bij hypotheekrente; de rente voor 30 jaar vast is vaak hoger dan die voor 5 jaar vast of de variabele rente. Ook daar heeft het te maken met de risico’s die de bank loopt als de rente ineens heel hard gaat stijgen. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.