

Eten

Koettie
25-05-2025 om 21:27
Zuurdesem/kefir en andere dingen
Sinds ik in mijn nieuwe huis woon en weer een keuken heb heb ik eindelijk weer zin om in de keuken te staan. Ook bezig met gezond eten en nu gestuit op dingen als kefir, kimchi maken en vandaag kwam ik het principe 'ginger bug' tegen. Ben dus lekker bezig in de keuken.
Afgelopen tijd:
- grote pan bottenbouillon, nu ingevroren in de vriezer in ijsklontjes. Ik gebruik ze door stoofpotten en soepen of los als boulion.
- Melkkefir, morgen mn derde oogst.
- Kombucha. Weet nog niet of ik daar nou zo'n fan van ben maar ga ik meemaken.
- Ginger bug om zelf frizzy frisdrank mee te maken (heel benieuwd hoe dat is met mn favoriete thee!)
- Vorig weekend kimchi en crispy olie gemaakt.
Volgende actie gaat een zuurdesemstarter maken worden.
Meer mensen die bezig zijn met inmaken/fermenteren of soortgelijke dingen?

GroenTuintje
25-05-2025 om 22:20
ik heb zelf geen ervaring ermee, een goede vriendin van mij wel. Over zuurdesemstarter heb ik laatst mij ingelezen, erg interessant en lekker brood van te maken

Moosey
25-05-2025 om 22:27
Ja, ik fermenteer veel en bak al heel lang brood. Maak ook wel eens kaas, dat is ook héél leuk. Gelukkig mag ik een deel van die dingen ook op werk doen, (ik ben kok) want thuis heb er de tijd niet (genoeg) voor, zeker niet in de zomer. Maar mijn pot kimchi is wel bijna leeg en ik ben er wel erg verslingerd aan geraakt, dus ik zal toch tijd moeten maken binnenkort. En kombucha wilde ik eigenlijk ook weer gaan doen, ik vind t wel heel lekker en een goeie alcohol-vervanger.
Je zou jezelf ns een workshop of cursus kado kunnen doen, Meneer Wateetons heeft hele goeie en Christian Weij ook. Ik vind het echt een groot verschil of je dit soort dingen leert uit een boek/van internet of dat iemand het voor je neus aan het doen is (en je het zelf ook meteen gaat doen)

Koettie
26-05-2025 om 06:47
Leuk ook kaas! Hoe doe je dat? Zag wel zo'n strainer om kefir te laten uitlekken naar een soort roomkaas. Misschien later keertje proberen. Net derde oogst kefir eruit gehaald, moet gaan doordrinken of minder melk erbij doen elke keer. Vriend vindt het niet lekker. Meer voor mij.
Een cursus is wel leuk maar voorlopig gewoon even proberen en kijken wat wel en niet leuk is en gebruikt gaat worden.

rionyriony
26-05-2025 om 09:19
De Zuid-Koreanen zien het als een nationaal cultureel gebruik om verschillende producten te fermenteren. Dus daar kan je de meeste inspiratie opdoen.
Noma's Handboek voor Fermenteren kreeg vijf sterren van lezers. Het geeft gedetailleerde recepten. Lijkt me een aardig sintcadeau ofzo. Kan je met kerst iets aparts op tafel zetten.
Mijn experiment om bakkersgist te maken van appelschillen leek te slagen, maar ik heb het toch nooit geproefd. Ik ben niet avontuurlijk genoeg daarvoor. Ik durfde er niet meer naar te kijken dus dat was het teken om te stoppen. Je wil je niet rotschrikken van de inhoud van een glazen pot.

Moosey
26-05-2025 om 09:27
Dat boek van Noma gaat wel ver hoor, ik zou simpeler beginnen
Kaas is wel een heel proces en je hebt er wel wat dingen voor nodig die je echt moet kopen (stremsel, calcium chloride) maar het is wel echt heel leuk. Ik vind het ook altijd leerzaam om een tijdje lid te zijn van een Facebook-groep over zo’n soort onderwerp, daar komen dan heel veel van de meest gemaakte fouten etc voorbij.

Moosey
26-05-2025 om 09:30
Het proces van kaas maken: https://www.koeindekost.nl/handleiding-kaas-maken

Schommelstoel
26-05-2025 om 09:31
Moosey schreef op 26-05-2025 om 09:27:
Kaas is wel een heel proces en je hebt er wel wat dingen voor nodig die je echt moet kopen (stremsel, calcium chloride) maar het is wel echt heel leuk. Ik vind het ook altijd leerzaam om een tijdje lid te zijn van een Facebook-groep over zo’n soort onderwerp, daar komen dan heel veel van de meest gemaakte fouten etc voorbij.
Je kunt ook beginnen met Indiase 'paneer/panir', of Italiaanse ricotta bijvoorbeeld. Makkelijke verse kazen die je zonder ingewikkelde ingrediënten zelf kunt maken.

stokstaart
26-05-2025 om 09:57
ik maak al jaren zelf plantaardige kefir. Aan verdere fermentering doe ik eigenlijk niet

GroenTuintje
26-05-2025 om 10:03
Moosey schreef op 26-05-2025 om 09:30:
Het proces van kaas maken: https://www.koeindekost.nl/handleiding-kaas-maken
Ingewikkeld

Evaluna
26-05-2025 om 10:27
Verse kaas maken is makkelijker!
Ik heb het vroeger wel gedaan. Je hebt in ieder geval een thermometer en stremsel nodig. En kaasbakjes met gaatjes.
Je kan ook met 2 liter beginnen, dat verwarmen, paar druppels stremsel erbij en laten staan.
Op een gegeven moment kan je er blokjes van snijden. Dan zie je de wei, het vocht waar de blokjes in drijven.
Volgens mij deed ik het door een vergiet met een (thee) doek erin. Uit laten lekken.
Dan kruiden erdoor, bieslook, peper, knoflook, en dan in de bakjes. Dagje laten staan en dan heb je heerlijke verse kaasjes.
Yoghurt maken is ook heel leuk! Melk verwarmen, potje Activia (met yoghurt cultuur) erbij en dan warm wegzetten in handdoeken ofzo. Na 24 uur heb je yoghurt.
Hier heb je hele leuke spulletjes!
https://www.hobbykaas.nl/kaasvormen/franse-en-zachte-kaasvorm/

Citroengraag
26-05-2025 om 10:50
Ik maak veel in op zuur of zoetzuur. De inmaakazijn blijft veel langer goed dan hoe snel de pot rode ui/komkommer/wortel/etc goed blijft, dus ik heb een kwart rode ui of komkommer over, vul ik de pot gewoon weer bij. Tot ik de eerste vlokjes zie, dan maak ik nieuwe azijn.
Ik ben er wel streng op dat iedereen schoon bestek gebruikt om iets uit de weckpot te halen.

GroenTuintje
26-05-2025 om 13:14
Evaluna schreef op 26-05-2025 om 10:27:
Verse kaas maken is makkelijker!
Ik heb het vroeger wel gedaan. Je hebt in ieder geval een thermometer en stremsel nodig. En kaasbakjes met gaatjes.
Je kan ook met 2 liter beginnen, dat verwarmen, paar druppels stremsel erbij en laten staan.
Op een gegeven moment kan je er blokjes van snijden. Dan zie je de wei, het vocht waar de blokjes in drijven.
Volgens mij deed ik het door een vergiet met een (thee) doek erin. Uit laten lekken.
Dan kruiden erdoor, bieslook, peper, knoflook, en dan in de bakjes. Dagje laten staan en dan heb je heerlijke verse kaasjes.
Yoghurt maken is ook heel leuk! Melk verwarmen, potje Activia (met yoghurt cultuur) erbij en dan warm wegzetten in handdoeken ofzo. Na 24 uur heb je yoghurt.Hier heb je hele leuke spulletjes!
https://www.hobbykaas.nl/kaasvormen/franse-en-zachte-kaasvorm/
Wat een leuke hobby is dat je eigen zuivel maken

Koettie
26-05-2025 om 14:59
Moosey schreef op 26-05-2025 om 09:30:
Het proces van kaas maken: https://www.koeindekost.nl/handleiding-kaas-maken
Oh dit is nog best wat werk. Wel vet om zelf te doen. Ik laat dat nog even gaan maar wie weet in de toekomst. Maak je het op werk ook voor jezelf, om mee naar huis te nemen?
Het ding wat ik zag voor kefir kaas was deze. Moest even zoeken, had het niet opgeslagen. https://www.bol.com/nl/p/kaas-kefir-maker-848-ml/9300000145638480?referrer=socialshare_pdp_androidapp
Lijkt me lekker met wat bieslook en knoflook ofzo.
Ben voor nu vooral heel benieuwd naar de Ginger Bug! Wil graag mijn favo thee als frisdrank. Die staat nu ook als kombucha, hoewel daar ook zwarte thee in zit want met kruidenthee gaat het niet dus de smaak is wel anders.

Moosey
26-05-2025 om 16:01
Koettie schreef op 26-05-2025 om 14:59:
[..]
Oh dit is nog best wat werk. Wel vet om zelf te doen. Ik laat dat nog even gaan maar wie weet in de toekomst. Maak je het op werk ook voor jezelf, om mee naar huis te nemen?
Het ding wat ik zag voor kefir kaas was deze. Moest even zoeken, had het niet opgeslagen. https://www.bol.com/nl/p/kaas-kefir-maker-848-ml/9300000145638480?referrer=socialshare_pdp_androidapp
Lijkt me lekker met wat bieslook en knoflook ofzo.
Ben voor nu vooral heel benieuwd naar de Ginger Bug! Wil graag mijn favo thee als frisdrank. Die staat nu ook als kombucha, hoewel daar ook zwarte thee in zit want met kruidenthee gaat het niet dus de smaak is wel anders.
Nee, de dingen op werk blijven op werk We maken onze eigen kombucha, kimchi en miso op werk. En ik ga een bakkerijtje starten met desembrood.
Gemberbier zijn we wel aan begonnen, met een gingerbug ook, die was wel een keer heel lekker geworden, maar het lukt nog niet zo om de regelmaat erin te houden. Tip: zet het gemberbier niet naast je kombucha, want dan raakt ie geïnfecteerd. Het gemberbier kreeg ineens ook een scoby, dat is volgens mij toch niet helemaal de bedoeling.
Qua kombucha vind ik jasmijnthee als basis gebruiken spectaculair, en dan liefst nog een tweede fermentatie met wat hop erin. Superlekker.
Je hebt me wel weer geïnspireerd Koettie, morgen ga een nieuwe pot kimchi maken en een kombucha starten.