Eten Eten

Eten

PriceyRook54

PriceyRook54

18-07-2021 om 12:06

Zelf kefir maken

ik heb een paar maanden geleden een boek van Tim Spector gelezen, The diet myth (gaat niet perse over diëten/afvallen trouwen) en ik heb daar een hoop van geleerd. Ik zal jullie niet met de details vervelen maar sindsdien ben ik producten gaan eten/drinken zoals kimchi, zuurkool, kombucha en kefir. 
En vooral kefir vind ik echt heel lekker en drink ik dagelijks. En nu heb ik dus een startpakket kefir grains gekocht, wordt morgen hopelijk bezorgd. 
Je schijnt er een liter per dag mee te kunnen produceren, wat wellicht een probleem is, omdat ik de enige in ons huishouden ben die dit drinkt 

Iemand hier die het ook zelf maakt? Tips & tricks? Varianten?


Kefir maak ik niet, dus ik kan daar niet specifiek iets over aanraden. Ik ben van de yoghurt en kwark. Ik heb daarvoor een goedkope yoghurtmaker gekocht en vind dat heel handig. Het moet tenslotte toch lang staan en op temperatuur blijven. 
Ik weet niet of het voor kefir ook geldt, maar de yoghurtcultuur kan je een aantal keer doorkweken. Dwz van de gemaakte yoghurt zet je een kleine hoeveelheid apart voor de volgende kweekronde. 

Verder is een kookthermometer handig bij het opwarmen van de melk.
En persoonlijk vind ik eigengemaakte kwark echt fantastisch. Dus een kwarkzak zou ik je ook aanbevelen. Maar dat is natuurlijk niet je vraag. 
Tot slot: stremsel kun je goed kopen bij Turkse supermarkten (koelschap), maar ik weet niet of die er in Ierland veel zijn. 

kimchi 
Oi muchim ook een aanrader als gezond bijgerecht of tussendoortje.  
Kefir ken ik niet, waar smaakt dat naar?

Lekker! Het is een zure melkdrank Appeltje maar veel zachter dan karnemelk. Ik koop nu pakken bij de super, van Arla. Dat schijnt 'echte' kefir te zijn in tegenstelling tot 'kefirdrank'. Maar ik heb ook wel eens gedachte het zelf te gaan maken. Ik lees dus mee. 

Mija schreef op 18-07-2021 om 13:08:

Lekker! Het is een zure melkdrank Appeltje maar veel zachter dan karnemelk. Ik koop nu pakken bij de super, van Arla. Dat schijnt 'echte' kefir te zijn in tegenstelling tot 'kefirdrank'. Maar ik heb ook wel eens gedachte het zelf te gaan maken. Ik lees dus mee.

O, oke. 

Ga t eens proberen! 

Ik heb het een tijdje gedaan, vond het echt lekker. Tot ik niet zo goed tegen lactose bleek te kunnen... 

Die korrels vermenigvuldigen zich vrij snel, dus na een tijdje kun je nog meer kefir maken. Ik gaf dan een deel weg aan anderen die ze graag wilden. Als ik op vakantie ging of zo, liet ik ze rusten in de koelkast of vroor ik ze in. 
Zit te denken of water kefir misschien een optie zou zijn voor me.

PriceyRook54

PriceyRook54

18-07-2021 om 13:40

Oh klinkt lekker Pino, ze hadden ook een yoghurt-kweekdinges inderdaad (en sourdough, kombucha), dit gaat mijn eerste probeersel worden. Het hoeft niet verwarmd te worden trouwens en als je het blijft gebruiken gaat het levenslang door 

Appeltje het is een soort van karnemelk inderdaad, maar er zitten meer goede bacteriën in en die maken het zo gezond.
Oi muchim ken ik dan weer niet, zo even googlen!

Mija hier kun je literpakken van Healthy People kopen, geproduceerd in Nederland haha! En Aldi heeft halveliterflessen. 

PriceyRook54

PriceyRook54

18-07-2021 om 13:43

Ah dat vroeg ik me af inderdaad Belko, wat je doet als je een poosje weg bent, of meer dan genoeg hebt. Water kefir hadden zij ook, maar weet niet zo goed wat ik me daarbij voor moet stellen. Ws wel handig als je niet goed tegen lactose kan. 

Jaar of twee geleden wat korrels opgehaald bij iemand via marktplaats en sindsdien een voortdurende productie. Ik laat het eindproduct meestal uitlekken tot dikkere yoghurt. 

Geen pakket kopen hoor. Ik betwijfel of je dan de echte, levende korrels krijgt en veel mensen geven het gratis weg via Marktplaats en Facebookgroepen. Die Facebookgroepen bevatten sowieso veel informatie, best de moeite waard. 

PriceyRook54

PriceyRook54

18-07-2021 om 15:10

Dit pakket bestaat voornamelijk uit flessen/potten enzo. Spul wordt per koerier bezorgt en moet meteen gebruikt worden. Ze hebben goede reviews, we gaan het zien!

wij drinken al jaren kefir maar dan de variant met water, Citroen, vijgen en suiker.

dus anders dan de melk kefir variant. 

PriceyRook54

PriceyRook54

19-07-2021 om 13:00

Dat klinkt hartstikke lekker, Frietmetmayo (dat ook trouwens). 
Ik heb mijn grains binnen en het staat nu te kweken. Ik vind dit echt heel leuk, hen eigenlijk zin om ook kombucha te maken, en sourdough, zo jammer dat man en kinderen dit niks vinden (lees: niet eens willen proberen). 

PriceyRook54

PriceyRook54

25-07-2021 om 11:41

Het is gelukt! 😀
De eerste batch ging niet goed, ik had magere melk gebruikt en dat had ik niet moeten doen voor de eerste keer. Mijn tweede batch was mwoah, nog een beetje te dun maar ook een beetje “melig”. Mijn huidige fles is echt perfect, lekker lobbig, perfecte smaak. En mijn volgende is vandaag of morgen klaar. Daarna ben ik een paar dagen weg dus ze mogen dan even in de koelkast slapen 😊

Lekker bezig! Kefir die klaar is terwijl ik nog bezig ben de vorige batch op te maken bewaar ik ook wel eens een aantal dagen in de koelkast, dus gewoon met de korrels er nog in. Gaat prima. Alleen als ik wat langer wegga zet ik ze op melk weg in de koelkast.

PriceyRook54

PriceyRook54

09-12-2021 om 10:32

Inmiddels bijna 6 maanden later en nog steeds aan de kefir 
Het enige probleem is dat ze zo snel groeien! Ik heb ze dus op (een soort van) Marktplaats staan en zo nu en dan heb ik een aanvraag maar ik moet soms alsnog een gedeelte weggooien. Maar het bevalt nog steeds prima dus en ik gebruik het dagelijks, voornamelijk in overnight oats.

Ik heb nog nooit kefir geprobeerd, maar heb het naar aanleiding van dit topic op mijn boodschappenlijstje gezet. Ben benieuwd! 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.