Eten Eten

Eten

Toppers met veel (verborgen) groente

Na met de feestdagen toch wat teveel hebben gesnoept, wil ik nu weer wat gezonder eten. Ik ben alleen wat inspiratieloos. Wie heeft er lekkere recepten met veel (minimaal 250 gram pp) groente? De kinderen waarderen het als de groente niet heel erg zichtbaar is. Zo doet pastasaus met veel groente (Mac and cheese van pompoen, groente door de tomatensaus gepureerd, enz) of zoals vandaag wat bloemkoolrijst door de gewone rijst het erg goed. We eten vegetarisch en ik sta liever niet meer dan 30 minuten in de keuken. Wie heeft er toppers van recepten? 


wat helpt is om het niet bij 1 maaltijd te willen doen maar te spreiden over de dag.
'S middags wat worteltjes, bij de maaltijd komkommer en tomaat,  's avonds reepjes paprika met humus. 

MellowTurkey78

MellowTurkey78

03-01-2024 om 12:55

Volkoren tortilla's met groenten zoals mais, kidney of sperziebonen of allebei, paprika, tomaat en klein beetje kaas.
Verder nog een tip; als snack schijfjes komkommer met plakjes ei, of worteltjes met hummus. 

een omelet met veel groenten erin

Wat Ysenda zegt inderdaad: focus niet teveel op 250 gram groente bij de avondmaaltijd. 
Als je bij de lunch wat tomaat of paprika serveert (al dan niet in de vorm van groentespread op brood), kun je 's avonds al gauw toe met 150 tot 200 gram groente. 
Of eet ergens tussendoor wat hummus met komkommer of paprikareepjes. Of serveer eens een soep of salade als lunch, daarin kun je ook al veel groente kwijt. 

In een (gepureerde) soep verwerkt

Zoete aardappel, rode ui, paprika en winterwortel
Courgette, ui en spinazie
Pompoen en wortel
Prei en aardappel

Bij de lunch als tussendoortje of als maaltijdsoep

Ik vind geroosterde groente vaak ook veel lekkerder dan gekookt, misschien een traybake  of ander soort ovenschotel met de groente door de puree heen.

een broccoli rapspen, in een bak doen, daar doe je 5 eieren bij, zout en peper en je raspt er aardappels bij mixen en 'koekjes' bakken. En daarbij maak je van tomaten een wat dikkere pittige saus om in te dopen. Wat gebakken aardappels erbij.

Op YouTube filmpjes kijken voor inspiratie. Dat is een dikke aanrader. Daar komen gerechten voorbij waar je zelf niet aan zou denken, maar erg lekker zijn 

zelf groentespreads maken voor op brood

Groentedips maken

ik vind mijn bonenschotel altijd top! Niet echt verborgen, maar wel veel groenten + vullend door de kikkererwten. Ik eet er altijd 2x van:

3 paprika’s
1 courgette
Rode ui 
Had nu voor het eerst doperwten, vond ik niet echt een succes, dus zou ik weg laten
Kikkererwten 
Tomatenpuree en blokjes 

Mijn favoriet is een preiquiche met prei (duh), maar ook behoorlijk wat doperwtjes erdoor. Soms vervang ik de doperwten door linzen. Dit aangevuld met wat verkruimelde feta en voor de liefhebber een half bakje uitgebakken spekjes.

Lasagne van gegrilde groenten. Wel redelijk wat voorbereiding. 
Spinazie ontdooien
Saus: fijngesneden wortel, ui, selderij aanfruiten. Beetje knoflook erbij. Gehakt erbij en dat bakken. Peper+zout. Pakje passata erbij. Italiaanse kruiden en runderbouillion naar smaak erbij. Dit even laten pruttelen. 
Plakjes courgette en platte stukken paprika grillen zodat ze wat garen en een grillstreepje krijgen. 
In een ovenschaal de uitgelekte spinazie doen, daarop wat mozzarella. Dan beetje saus. Vervolgens gewoon lasagne opbouwen. Maar in plaats van lasagnevellen gebruik je de courgette en paprika. Bovenop nog wat mozzarella en/of geraspte kaas.
Of als het niet supergezond hoeft dan een laagje bechamelsaus. 
De lasagne kan je prima van te voren maken en een paar dagen in de koelkast bewaren. 

Ik heb nu al honger

pastasaus met heel veel verborgen groenten! 
https://www.instagram.com/reel/CR6x0tsnApY/?igsh=emxmaWpjdDVnbWh4 
(Is voor meer dan 4 personen, 6 komt meer in de buurt.)

Wij eten er altijd nog een kleine salade bij (nog meer groente!), om toch nog iets te kauwen te hebben.

Kidsproof: een pastasaus maken van veel verschillende groenten (ui, peen, broccoli, courgette, bloemkool, prei, sperziebonen enz), bliktomaat, tomatenpuree (evt. gehakt) en dan door de staafmixer. Lijkt voor de kinderen dan een soort tomatensaus, maar bomvol groente.
Kun je ook doen met een soep maken met heel veel verschillende groentes en dan de staafmixer er doorheen.

Voor de lunch (evt. op brood, ook mee naar school of werk): een omelet met veel groente. Lekker kruiden met kerrie en paprikapoeder. Heb je al een deel van je 'daggroente' naar binnen.

Wat ook helpt om er meer van te eten bij het avondeten: Bijv. diepvries spinazie (niet al la creme) op de dag (deels) laten ontdooien en dan wokken met een uitje en bliktomaat (peper/zout).

Courgettepannenkoekjes!
Ik pureerde vroeger vaak de groenten extra door de saus.

Hier eten de kinderen tegenwoordig graag burrito’s. Kidneybonen, mais, paprika, ui mengen met tomatenblokjes. Eventueel vega-rulgehakt. Kruiden met tacokruiden. Dan het prutje in een (volkoren)wrap rollen, de opgerolde wraps tegen elkaar aan in een ovenschaal leggen. Kaas erover en een kwartiertje in de oven. Erbij eventueel sour cream, salsa en/of guacamole. 

(Wat overblijft, kan trouwens heel goed dienst doen als lunch voor de volgende dag!)

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.