Eten Eten

Eten

Olijfolie om in te bakken

hoi,
Ik heb een milde olijfolie om groente, en vis in te bakken. Maar ik ben geschrokken van het nieuws van keuringsdienst van waren. Zij geven aan dat veel van de milde olijfolie in Nederland van slechte kwaliteit is.

https://kro-ncrv.nl/keuringsdienst-van-waarde-olijfolie

waar bak jij je groente, en vlees / vis in ?

En waar zou ik wel gezonde olijfolie kunnen kopen ?


Ik bak niets in olijfolie, maar gebruik overal zonnebloem-, arachide- of koolzaadolie voor.
Dat is vooral omdat ik plaatstalen pannen heb, die worden zo heet dat ook milde olijfolie snel verbrand. 

Qua olijfolie gebruik ik alleen extra vierge om gerechten mee 'af te maken' of voor dressings. 

In de keuringsdienst van waarde vertelde een eigenaar van een Italiaanse restaurant dat zij alleen koken met extra vierge olijfolie. Zij zeiden dat het niet ongezond was. 

Ik gebruik gewoon die van de Aldi.

slechte kwaliteit is iets anders dan onveilig en ook iets anders dan ongezond.

MidasWolf schreef op 17-02-2024 om 19:25:

In de keuringsdienst van waarde vertelde een eigenaar van een Italiaanse restaurant dat zij alleen koken met extra vierge olijfolie. Zij zeiden dat het niet ongezond was.

In een 'gewone' antiaanbakpan kan het ook niet veel kwaad, die wordt niet zo heet. Het rookpunt van extra vierge olijfolie ligt rond de 160-170 graden, dat van geraffineerde 'milde' olijfolie rond de 205 graden. 

Als je in plaatstaal of gietijzer bakt, moet je wel opletten, dan verbrandt je olijfolie veel sneller. 

extra vierge, en nooit uit de supermarkt, die is vrijwel nooit goed. Ik koop alleen hele goeie kwaliteit, die direct geperst wordt, bij de olijfolie winkel. Veel lekkerder! Die kan trouwens ook tot hogere temperaturen verhit worden en kun je echt alles in bakken en voor gebruiken. 

Die keuringsdienst aflevering is wel echt een aanrader. 

Schommelstoel schreef op 17-02-2024 om 19:32:

[..]

In een 'gewone' antiaanbakpan kan het ook niet veel kwaad, die wordt niet zo heet. Het rookpunt van extra vierge olijfolie ligt rond de 160-170 graden, dat van geraffineerde 'milde' olijfolie rond de 205 graden.

Als je in plaatstaal of gietijzer bakt, moet je wel opletten, dan verbrandt je olijfolie veel sneller.



https://www.24kitchen.nl/populair/bakken-olijfolie


En dan de hamvraag: is het ongezond om te bakken in olijfolie? Nee, je kunt zonder problemen in olijfolie bakken. Dit doen de mensen rond de Middellandse Zee al sinds mensenheugenis. Gebruik voor het bakken vierge olijfolie of een mildere vorm.

Het enige wat we afraden is het verhitten van extra vierge olijfolie. In de eerste plaats omdat het slecht is voor de portemonnee: je betaalt al snel 10 à 15 euro voor 1 liter heerlijke olie die je beter kunt gebruiken om over je salade te gieten of je brood in te dippen.

Maar ook omdat het niet gezond is om extra vierge olijfolie te te verhitten. Bij extreme verhitting (zeg: frituren) kunnen er PAK's ontstaan. Dit zijn dezelfde schadelijke stoffen die ook ontstaan wanneer eten aanbrandt.

kerst schreef op 17-02-2024 om 19:26:

Ik gebruik gewoon die van de Aldi.

Dit dus.

Ik zal waarschijnlijk al wel 10 keer dood moeten zijn geweest, maar ik kieper die Aldi-versie gewoon zonder vragen stellen in mijn pan.

Afgewisseld met af en toe eens een paar druppels echte Griekse olie als mijn ouders in Griekenland geweest zijn. Maar ik proef geen verschil. Alleen in prijs scheelt het gigantisch.

Ik koop altijd extra vierge. Bak daar alles in. Koop die omdat dat de goedkoopste is. Blijkt dus ook de beste te zijn volgens de keuringsdienst

MidasWolf schreef op 17-02-2024 om 19:44:

[..]



https://www.24kitchen.nl/populair/bakken-olijfolie


En dan de hamvraag: is het ongezond om te bakken in olijfolie? Nee, je kunt zonder problemen in olijfolie bakken. Dit doen de mensen rond de Middellandse Zee al sinds mensenheugenis. Gebruik voor het bakken vierge olijfolie of een mildere vorm.

Het enige wat we afraden is het verhitten van extra vierge olijfolie. In de eerste plaats omdat het slecht is voor de portemonnee: je betaalt al snel 10 à 15 euro voor 1 liter heerlijke olie die je beter kunt gebruiken om over je salade te gieten of je brood in te dippen.

Maar ook omdat het niet gezond is om extra vierge olijfolie te te verhitten. Bij extreme verhitting (zeg: frituren) kunnen er PAK's ontstaan. Dit zijn dezelfde schadelijke stoffen die ook ontstaan wanneer eten aanbrandt.

Als je de aflevering kijkt leer je dat dat een mythe is. Bovendien een Nederlandse mythe. 

MidasWolf schreef op 17-02-2024 om 19:44:

[..]



https://www.24kitchen.nl/populair/bakken-olijfolie


En dan de hamvraag: is het ongezond om te bakken in olijfolie? Nee, je kunt zonder problemen in olijfolie bakken. Dit doen de mensen rond de Middellandse Zee al sinds mensenheugenis. Gebruik voor het bakken vierge olijfolie of een mildere vorm.

Het enige wat we afraden is het verhitten van extra vierge olijfolie. In de eerste plaats omdat het slecht is voor de portemonnee: je betaalt al snel 10 à 15 euro voor 1 liter heerlijke olie die je beter kunt gebruiken om over je salade te gieten of je brood in te dippen.

Maar ook omdat het niet gezond is om extra vierge olijfolie te te verhitten. Bij extreme verhitting (zeg: frituren) kunnen er PAK's ontstaan. Dit zijn dezelfde schadelijke stoffen die ook ontstaan wanneer eten aanbrandt.

En dat laatste is dus helemaal niet waar. Dat komt naar voren in die aflevering

ik heb het geluk dat vrienden van mij een olijfgaard in Italië hebben.  Na het oogsten en persen krijg ik standaard een aantal liters.  Supergroen van kleur.  Erg lekker. 

Ik bak alles in spekvet of in boter. Een heel klein beetje; genoeg om iets niet aan te laten bakken.

Olie, vooral olijfolie, bakt aan. Ook zonnebloemolie is erg op dit punt. Ik neem een capsule visolie erbij voor het gezonde.

Libertine schreef op 17-02-2024 om 20:28:

[..]

Als je de aflevering kijkt leer je dat dat een mythe is. Bovendien een Nederlandse mythe.

BlairW schreef op 17-02-2024 om 20:29:

[..]

En dat laatste is dus helemaal niet waar. Dat komt naar voren in die aflevering

Dat zit dan toch stevig in mijn hoofd verankerd heb lang gehoord dat het niet goed was. 

Ik moet toch even aan het idee wennen.

Ysenda schreef op 17-02-2024 om 19:29:

slechte kwaliteit is iets anders dan onveilig en ook iets anders dan ongezond.

Dit!

Plus de ene keer is bijvoorbeeld koffie gezond, dan weer niet, dan moet je weer water uit de kraan drinken, en dan weer niet. De volgende keer is weet ik veel gezond en dan is weet ik veel weer niet gezond.

Een gezond denkend mens snapt dat teveel alcohol, teveel suiker etc. slecht is en dat fruit, groente etc.  gezond is.
Als je je werkelijk door al dit soort berichten laat beïnvloeden, dan kun je niets meer eten of drinken, en dat lijkt me ook niet echt gezond.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.