Eten Eten

Eten

Moet het koken?

Man en ik hebben een discussie. We waren laatst noodles aan het koken. Het water kookte, man doet de noodles erin en zet de timer meteen op 3 minuten. Ik zeg nee, dat kan pas als het weer kookt. Volgens hem is het als je het erin gooit na 3 minuten gaar. Niet getest want timer op 3 minuten gezet toen het kookte. Wat vinden jullie?


Niet getest? Je hebt het toch opgegeten neem ik aan, dus weet je of het goed ging.
De meeste dingen hoeven helemaal niet te koken en worden ook wel gaar in iets koeler water. Dat duurt dan iets langer. In de tijd die het water nodig heeft om weer op te warmen naar 100 graden, garen de noodles dus gewoon ook. Dus eigenlijk hebben jullie geen van beiden gelijk: de gaartijd vanaf het in het water doen is iets langer dan 3 minuten en de tijd vanaf het moment dat het water weer kookt is korter dan 3 minuten.
Gelukkig komt het allemaal niet zo nauw 

en dan is het ook maar net wat je lekker vindt 'al dente' of wat verder gegaard.

Instant noodles? Staat op de verpakking denk ik. De noedels die ik gebruik moeten 10 minuten koken maar dan vind ik ze nog steeds te stevig dus langer.

Netherfield

Netherfield

13-05-2024 om 17:52 Topicstarter

Ik heb wel eens dat de aardappels van de kook af gaan (te laag gezet) maar dan worden ze niet gaar. Of het duurt heel lang natuurlijk, zoveel geduld heb ik niet. De meeste recepten zeggen iets als, breng het aan de kook en laat het x minuten koken. 

De noodles die ik pas had waren echt wel te gaar toen ik had gewacht tot het water weer kookte,  het merk dat ik meestal heb gaan op mijn manier wel goed. De rijst ook. 
Pasta is afhankelijk van wat ik maak. Voor pasta met een saus, zoals spaghetti kook ik de pasta volgens de aanwijzing voor al dente. Voor pasta die daarna nog in de oven gaat houd ik een nog iets kortere tijd aan. Ik laat altijd het water weer aan de kook komen voordat ik het wekkertje start, tenzij er staat in het water laten staan. Zoals bij sommige rookworst die moet wellen in heet water.  Ik probeer wel vaste merken te gebruiken, zodat ik redelijk vaste routines kan aanhouden 

dat wisselt per fabrikant hoe lang wat moet. Ik heb hier noodles liggen die idd 3 min gekookt moeten worden maar ook noodles waar je kokend water bij gooit en vervolgens 3 min laat staan.

Peaches schreef op 13-05-2024 om 17:41:


De meeste dingen hoeven helemaal niet te koken en worden ook wel gaar in iets koeler water. Dat duurt dan iets langer. In de tijd die het water nodig heeft om weer op te warmen naar 100 graden, garen de noodles dus gewoon ook. 


Dus eigenlijk hebben jullie geen van beiden gelijk: de gaartijd vanaf het in het water doen is iets langer dan 3 minuten en de tijd vanaf het moment dat het water weer kookt is korter dan 3 minuten.

Met het eerste ben ik het eens. Met het tweede niet: ik denk ook dat de kooktijd aangegeven op de verpakking ingaat vanaf het moment dat het water kookt. Die staat vermeld op de verpakking. Maar als je telt vanaf het moment dat je het voedsel in het water doet, hoe moet je dan rekenen. Want bij het ene voedsel (bijvb diepgevroren erwten) koelt het water terug af naar 65°, terwijl bij rijst, spaghetti of noedels het water 'slechts' afkoelt tot 85°. En dat kun je aan het water toch niet zien tot welke temperatuur het afkoelt. En opnieuw aan het kookpunt, begint de kooktijd te lopen, dat vind ik duidelijk.

Dus, neem me niet kwalijk, Peaches, in bovengenoemde discussie sta ik achter TO. 

Ik hanteer de methode van Netherfield's man. Als de timer gaat dan proef ik even of het goed is. Zo ja, afgieten. Zo nee, dan nog een minuutje.

Ik proef alles. Pasta of noedels met een hard binnenkantje vind ik echt niet lekker. Meestal proef ik nadat de minimaal aangegeven kooktijd is verstreken en ik begin met tellen als het water weer kookt.

Ik doe het als volgt: 
Gooi noodles in de pan die ergens staat zonder gas eronder. Bespaart mij weer een pit. 
Gooi er kokend water uit de waterkoker overheen zodat het ruim onder water staat. 
Deksel erop.
Kijk er niet meer naar om. 
Bezig met de rest van het eten. 
Na kwartier ofzo giet ik het af en is altijd goed. 

Het hangt nogal van de noedels af. Rijstnoedels hebben een andere garingstijd dan tarwe- of eiernoedels. Rijstnoedels hoeven vaak alleen maar te weken in heet gekookt water (dat dus van de kook af is) en andere noedels moeten zelf nog even koken. Bij alles wat gekookt moet worden (dus ook bv. groente), geldt eigenlijk: tellen vanaf het moment dat het water kookt.

Zogezegd raken ze hier gaar door ze 5 minuten in ex-kokend water te leggen waarbij je het vuur dus volledig uit zet.
Ik gooi ze altijd in kokend water en zet de boel dan 5 à 10 minuten op halve kracht. Maar laat het water dus niet meer helemaal terug naar kokend gaan. Ik zet voor veel dingen een timer, maar niet voor noodles. Ik kijk na 5 à 10 minuten vanzelf wel hoe ze eruit zien.

Groentes hoeven niet steeds te koken, je kunt ze ook aan de kook brengen en na twee minuten van het vuur afhalen en de pan in een hooikist, hooimadam of lekker dik dekbed wikkelen.

Ja, inderdaad moet het water eerst weer gaan koken en zet je daarna de timer aan. Als je in grote hoeveelheden kookt en je doet een heel pak pasta of rijst in een pan moet je het water echt weer naar kookpunt brengen en dan lager zetten. Als je dat niet doet is de kooktijd een stuk langer 

Poezenmeisje schreef op 14-05-2024 om 00:11:

Groentes hoeven niet steeds te koken, je kunt ze ook aan de kook brengen en na twee minuten van het vuur afhalen en de pan in een hooikist, hooimadam of lekker dik dekbed wikkelen.

Zoveel extra werk voor wat groenten? 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.