Eten Eten

Eten

Maaltijden voorbereiden

Binnenkort begin ik met een nieuwe baan, die voor flink wat extra reistijd zorgt. Dat maakt dat man en ik vaker laat thuis zullen zijn. We plannen onze maaltijden qua boodschappen al voor de hele week, maar moeten dan alsnog ‘s avonds koken. Ik wil eigenlijk eens proberen of we bijvoorbeeld in het weekend alvast wat extra kunnen koken en invriezen, zodat we op drukke dagen alleen maar bakjes in de magnetron hoeven te zetten.

Maar wat kun je nu (lang) vooraf maken en goed bewaren? Ik kom niet veel verder dan macaroni en nasi of bami  .  Hebben jullie tips? We zijn trouwens met z’n zessen; de oudste twee (studerend) eten soms wel, soms niet mee. Verdere tips over en ervaringen met ‘meal prepping’ zijn ook welkom! 


In de winter diverse stampotten/goed gevulde erwtensoep. 
pastasaus/afwisselend met pasta/gnocci
Chili con carne. 

je zou ook kunnen overwegen een slow cooker aan te schaffen. Daar gooi je sochtends alle ingrediënten in en dat pruttelt dan uren. Er zit ook een warmhoud stand op. Kun je gelijk eten als je thuiskomt.

Curry en pastasaus vind ik heel geschikt om in te vriezen en later op te warmen.
Ovenschotels kun je ook prima 1 of meer dagen van tevoren maken en dan op de dag zelf in de oven schuiven. Wij hebben ovenschotels van pyrex met deksel, dus die kun je heel gemakkelijk in de koelkast zetten zonder gedoe met vershoudfolie enzo.

Als we weinig tijd hebben, vinden we de stazakken van Hak ook ideaal. Daar koken we dan rijst bij of we eten ze met wraps. Paprika ofzo bakken als wat extra vulling en voor het verse gevoel, verder is het alleen nog maar het opwarmen van die zak.

PerfumedAlpaca84

PerfumedAlpaca84

01-06-2023 om 19:02

ik heb een kookboek van chickslovefood, het meal-planning kookboek. Daar staat best veel in, misschien een idee?

bolognese, roti, verschillende soorten curry, gevulde soepen als harira, veel Chili sin carne (ene keer met rijst, andere keer met macho’s of in een wrap uit de oven) gaat hier allemaal de vriezer in. Ik vries ook bakken met rijst in zodat ik dat enkel hoef op te bakken met verse groente. Nog geen 10 minuten werk. 

Ik vind deze bakjes daarbij echt een life hack: https://www.bol.com/nl/nl/p/kitchenbrothers-meal-prep-bakjes-luchtdicht-bpa-vrij-1l-glas-5-stuks/9300000003218666/?s2a=

Kunnen in de vriezer, magnetron én oven en lekken niet. Ik prep hier ook een aantal dagen vooraf m’n lunchsalades. Heb dan ook een la vol met deze bakken in verschillende maten. En schrijf met marker op de deksel wat er in zit en na een rondje vaatwasser is dat weer verdwenen. 

Soep is ideaal om in te vriezen en daar kun je natuurlijk alle kanten mee op. 
Pastasaus maak ik ook in een grotere hoeveelheid en daar vries ik porties van in. Alleen nog even pasta koken, daar zit het werk niet in. 
Bij alles geldt eigenlijk wel dat te lang in de vriezer invloed heeft op de smaak, dus ik zou niet al te ver vooruit koken. Of in ieder geval je maaltijden geen weken in de vriezer laten. 

Ik zou dan wel saus maken voor de pasta en dat invriezen, de pasta nog koken op de dag zelf.
Zelf heb ik voor drukke dagen altijd wat halffabrikaten in de vriezer waarmee ik snel een makkelijke maaltijd kan maken.  Deeg voor hartige taart, ongekruide tomatenbasissaus voor pasta/soep, diepvriesgroenten, gehaktballen met jus dat soort dingen. Dan kan ik op het laatste moment nog kijken wat ik er van ga maken. 

Je kunt je vriezer vullen met dingen als zelfgemaakte bolognesesaus, gebraden gehaktballen, soep (of bouillon waar je alleen nog vers gebakken champignons of groenten aan toe hoeft te voegen), een zelf gemaakte quiche die niet afgebakken is en zo de oven in kan, diepvriesgroenten die zo de pan in kunnen e.d. 
Als je daar aardappels uit de oven, pasta of rijst bij maakt ben je snel klaar. ook rul gebakken gehakt kun je invriezen. Zelf gooi ik graag een Valess schnitzel in de pan als ik haast heb. Heb je een airfryer? Dan zijn dingen als aardappelkroketjes ook een optie. Pot groente erbij, Valess en klaar. (oké aardappelkroketjes zijn wat minder gezond). Zelfgekookte rijst in zakjes invriezen is ook handig.

ik ben alleenstaande moeder die 4 hele dagen werkt en met jonge kids. De twee kantoor dagen moet er ook snel iets op tafel staan. Het is sowieso 1 avond zelfgemaakt maaltijdsoep met afbakbroodje (en veeeel groente in de soep verwerkt) en heb ook altijd zelfgemaakte pasta saus of een curry. En ook altijd groente, vlees/vis/vervanger in de vriezer en kook dan snel wat rijst oid erbij. Binnen 10 min heb ik dan de maaltijd op tafel. Dan nog ff 30 min tijd met de kids voordat het avond ritueel begint. Als ik nog echt moet koken heb ik die tijd niet met de kids. 
Maar Google eens op mealpreppen en je vindt heel veel recepten voor in de vriezer/koelkast. 

-Nienke-

-Nienke-

01-06-2023 om 20:40 Topicstarter

Zo, ik zie echt al goede ideeën voorbijkomen! Soep maak ik ook nog wel eens vooraf, maar daar kan ik wat meer mee gaan variëren. Nu is het vaak gewoon kippen- of tomatensoep met een broodje en daar heb ik niet elke week zin in.
Die bakjes zien er goed uit, Libertine! Vaak is het nu wat onbestemd wat er voor kliekjes in de vriezer liggen en dat nodigt niet echt uit  

Dank ook voor de ovenschotel-tip, Prometheum. Het gedoe met opwarmen hield me daarin inderdaad tegen. 
Ik kan dus juist maar weinig (geschikte) recepten vinden, op een of andere manier kom ik vooral terecht op sites met recepten voor mealpreppers die willen afvallen of veel sporten. Wij zijn een gewoon normaal gezin en willen graag doorsnee-maaltijden

je kunt ook later gaan eten.
Wij aten de laatste 10 jaar 3 avonden per week pas om 9 uur ivm training van zoon.
En nu doen we dat uit gewoonte nog steeds al zouden we nu eerder kunnen eten.

Ik kook vaak op zaterdag en zondag een extra portie voor de maandag en dinsdag. 
Meestal iets van een ovenschotel of curry bijvoorbeeld. De ovenschotel maak ik dan altijd in twee schalen, die tweede gaat afgedekt de koelkast in en bak ik twee dagen later pas af. 
Melanzane alla parmigiana is favoriet, of een paddestoelenlasagne met spinazie en bechamel bijvoorbeeld. In de winter zuurkool uit de oven met (vega)gehakt en aardappelschijfjes. 

Dan kook ik op woensdag een hele eenvoudige maaltijd die in 15-20 minuten op tafel staat (categorie: noodles met gewokte groente) en op donderdag eet ik iets uit de diepvries. 
Soep laat zich uiteraard goed invriezen, maar tomatensaus ook of bonencurry's. Quiche/hartige taart -in stukken gesneden- vind ik ook altijd praktisch in de diepvries, dat is met de soep een prima maaltijd. 

Ik heb altijd tomatensauzen in de vriezer waar ik veel mee kan; die laat ik dan even ontdooien  in de magnetron en dan in een pan. Ik doe  er bv wat garnalen in als de saus ontdooit is. Die garen danzo mee. Pasta tegelijk gekookt en dan staat t in een 10 minuten op tafel. 
De saus maak ik op een vrije dag voordat ik de dagen erna moet werken. Een enorme pan. Deel gaat dan in lasagne die we de dagcerna eten en de rest in vriezer in zakjes die ik plat in vries.
Dat doe ik met alles wat ik in vries. Op een pak frikandellen of zo leggen zodat t echt plat is. Op de rand staat wat er in zit en er is 1 lade waar al die maaltijden rechtop in staan met de gerechten erop naar boven. Zo kun je snel vinden wat je wil eten en blijft t netjes.
De slowcooker aanzetten durf ik neit sinds ik een keer onverwacht  een burn melding kreeg en ik meteen m afzette maar toch erg lang moest schrobben om de pan weer schoon te krijgen.
Zouden kinderen ook mee kunnen koken. Hier deden ze dat als wij laat waren en zij eerder wilden eten om te sporten.  thuiswonende studerende  zoon kookt  nu graag. Dus daar zeg ik geen nee tegen   

-Nienke-

-Nienke-

01-06-2023 om 22:11 Topicstarter

Dank voor de input! Hartige taart in stukken invriezen had ik ook nog niet aan gedacht, da’s een hele goede! Koken vinden de oudste twee niets aan (en zijn ook vaak zo onregelmatig thuis dat het lastig plannen is), maar kind nr. 3 vindt koken wel leuk en zou misschien een vaste dag voor het eten willen/kunnen zorgen. Ik ga het eens voorleggen! 

Twee schalen ovenschotel in één keer maken is ook een goede, Schommelstoel, al hoor ik het geklaag alweer als we een keer twee dagen achter elkaar hetzelfde eten  

Andere optie heb ik ook nog voor je. Ik ben net klaar met achtereenvolgens werken, eten, sporten en daarná koken. Ik kook in de avond dus voor de volgende dag. Zo rond 21:30 uur. Vaak eet ik die warme maaltijd in de middag omdat me dat nu eenmaal beter uitkomt. Moet er wel een magnetron zijn op locatie. In de zomer maak ik er vaak een maaltijdsalade van met bonen of linzen. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.