Eten Eten

Eten

Lekkere plantaardige melk voor warme chocolademelk

Helaas heeft mijn long covid ervoor gezorgd dat ik niet al het voedsel meer goed kan verdragen. Zo bleek laatst dat mijn darmen niet meer zo blij worden van koemelk. Daarom zoek ik nu een lekkere melkvervanger zodat ik met de winter in aantocht alsnog zelf warme chocolademelk kan maken.

Daarom ben ik benieuwd wat anderen gebruiken?

Ik maak het liefst zelf, want de meeste pakken vind ik te zoet.

P.s. eventuele succesrecepten zijn uiteraard ook welkom om inspiratie op te doen


warme-chocolademelk-met-marshmallows-1024x1536.jpg


Vooropgesteld dat ik helemaal niet van plantaardige melk houd lijkt kokosmelk/kokosdrink mij nog wel lekker als vervanger. Havermelk of zoiets moet je denk ik niet aan beginnen. Tenminste ik heb het wel eens in mijn koffie gedaan en dat was geen succes.

Lollypopje

Lollypopje

17-11-2023 om 15:07 Topicstarter

Madamecannibale schreef op 17-11-2023 om 15:04:

Vooropgesteld dat ik helemaal niet van plantaardige melk houd lijkt kokosmelk/kokosdrink mij nog wel lekker als vervanger. Havermelk of zoiets moet je denk ik niet aan beginnen. Tenminste ik heb het wel eens in mijn koffie gedaan en dat was geen succes.

Havermelk ook ooit gedronken in mijn koffie en dat vond ik echt vloeibaar karton 😂

Ik wilde juist havermelk voorstellen omdat dat samen met cacao best heel romig smaakt. 
Ik denk dat de verkeerde smaak met koffie gewoon aan de koffie ligt, want koffie is pas echt niet te hachelen.   

Ik gebruik dan de havermelk van Oatly, de ongezoete variant.

Wat ook nog kan is dat het idd aan de koemelk en de lactose daarin ligt en dat een combinatie met lactase-pilletjes, te koop bij Kruidvat en consorten, vlak voor je zo'n plens melk gaat gebruiken kan helpen.
Met yoghurt, kwark of kaas kun je dan helemaal geen problemen hebben want daar zit veel minder lactose in.

Lollypopje

Lollypopje

17-11-2023 om 15:47 Topicstarter

@Ysenda Het is helaas echt de koemelk, want ik at laatst een aantal keer lactosevrije kwark en dat viel niet goed. Helaas duurde het een week voordat ik door had dat het daardoor kwam 🤦‍♀️

En over de havermelk, het was zeker niet de koffie. Die is daar altijd lekker

Hier ook iemand in huis met koemelk- eiwit-allergie. Die vindt rijstmelk het lekkerst. Van rice dreams trouwens. 

Lollypopje schreef op 17-11-2023 om 15:07:

[..]

Havermelk ook ooit gedronken in mijn koffie en dat vond ik echt vloeibaar karton 😂

Haha ik moet zeggen dat er de laatste jaren veel ontwikkeling in heeft gezeten, en het is met melkvrij gaan eten ook echt wennen aan de nieuwe 'neutrale basissmaak' van je melkvervanger naar keuze. Op gegeven moment vervangt die in je hoofd de smaak van melk en wordt het je standaard. Ik vind melk nu heel penetrant en vreemd smaken als iemand het perongeluk in mijn koffie doet. Ik ben begonnen met soja-melk, maar daar kon ik niet aan wennen. Havermelk en erwtenmelk gaan beter. Erwtenmelk vind ik lekker voor smoothies of in baksels en zo, ik gebruik dan Sproud. Voor chocolademelk gebruik ik Alpro Barista Oat. En dan met ahornsiroop naar smaak, cacaopoeder van Australian, kaneel, beetje paprikapoeder en een ietsje cayennepeper. Altijd een succes zowel bij volwassenen als bij kinderen. Een echt goede slagroomvervanger heb ik vooralsnog niet gevonden. Plantaardige spuitbussen zijn allemaal vies, maarja niet-plantaardige eigenlijk ook. Room laat zich niet echt vervangen. Hoop dat een andere manier van eten je enigszins helpt bij je klachten Lollypopje, we kennen elkaar niet maar ik zie je verhaal al langer voorbij komen, lijkt me heel zwaar!

Lollypopje

Lollypopje

17-11-2023 om 17:01 Topicstarter

@Wasgij bedankt voor de tip

@Nehalania bedankt. Ik word helaas niet beter door anders eten, maar ik heb wel heel erg gemerkt dat ik slechter wordt als ik het verkeerde eet. Dan merk je echt Hoeveel invloed je darmen op de rest van je lichaam hebben. Dan heb ik nog minder energie en slaap ik nog slechter. Maar het leven moet wel leuk blijven, voor zover dat mogelijk is, dus daar hoort warme chocolademelk bij😁

Paprikapoeder trouwens nooit aan gedacht om er door te doen. Dat zit in mijn hoofd in het bakje hartig, maar ga ik onthouddn.

Zou geitenmelk nog een optie zijn.

voor pannenkoeken gebruiken we hier havermelk, lichtblauwe pak van oatly. Chocolademelk zou ik toch echt de plantaardige van chocomel aanraden, die is lekkerder dan de gewone, want minder zoet. Hij is alleen we wat duurder…

amandelmelk, ik vind het notige erg lekker in de koffie. Nog niet geprobeerd met Chocomelk. 

Havermelk schuimt voor geen meter, zelfs de barista varianten. Daarvoor gebruik ik zelf meestal soja of amandel. 

Lollypopje

Lollypopje

17-11-2023 om 18:10 Topicstarter

ik bedenk me net dat haver natuurlijk gluten zijn, daar reageer ik ook niet goed op bij te veel. Dus die valt ook af.

Rijst en amandelmelk gaat op mijn lijstje. Amandelmelk wel eens gehad in de koffie en toen vond ik het te zoet, maar misschien werkt het bij chocolademelk beter.

Erwtenmelk ook ooit geprobeerd in de koffie, maar toen dat iets te lang stond werd het echt een dikke klodder in het pak. En aangezien ik niet dagelijks warme chocolademelk zal maken lijkt me dat niet handig

Lollypopje schreef op 17-11-2023 om 18:10:

ik bedenk me net dat haver natuurlijk gluten zijn, daar reageer ik ook niet goed op bij te veel. Dus die valt ook af.

Havermout is van nature glutenvrij. 

Due-scimmie schreef op 17-11-2023 om 19:06:

[..]

Havermout is van nature glutenvrij.

Niet elke havermelk is glutenvrij volgens de verpakking. Dus daar zou ik wel even goed naar kijken.

400ml amandelmelk
2 EL cacaopoeder
4 El fijne kristalsuiker
Beetje Sojatopping 

Alles mengen en langzaam verwarmen in een pannetje. Tot slot wat topping erop spuiten

—— 

2 tl cacaopoeder
1 tl kaneel
½ tl vanillepoeder
2 tl water
250ml soja/amandelmelk

papje maken van de suiker, cacaopoeder, vanillepoeder en 2tl water. Melk opwarmen en langzaam het papje erdoor roeren en doorwarmen tot je het lekker vindt. 
————-
Alpro Soya heeft ook chocolademelk 

Zelf maak ik wel eens chocolademelk van Eitwitpoeder chocolade en water of soyamelk. 
Dat mik ik dan door elkaar in de blender, dat wordt lekker schuimig dan  

Je hebt ongezoete amandelmelk. Mogelijk lost dat het te zoet op. 
(Grappig dat ze de andere variant normaal noemen ipv "gezoet")

Je zou ook nog een van de barista varianten kunnen proberen voor een meer schuimend/romig effect. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.