Eten Eten

Eten

JtM

JtM

30-07-2023 om 16:37

Hoe maken jullie runderbouillon?

Als ik groentesoep maakte kocht ik altijd een pot runderbouillon van Struijk. Helaas is dat merk bouillon uit het assortiment bij 3 verschillende supermarkten hier in de stad (Jumbo, Jan Linders, AH).

Ik heb een paar andere merken geprobeerd maar helaas is geen van allen net zo lekker als die van Struijk.

Nu wil ik in mijn vakantie een keer zelf runderbouillon maken. Er staat natuurlijk 1000 verschillende recepten op internet, maar ik ben benieuwd naar jullie succes recept?
Ik ben er in ieder geval achter dat de bouillon láng moet trekken (zo'n 6 uur ongeveer).


Men neme:
Een flinke schenkel
Een ui
Een tomaat
Stukje bleek/knolselderij
Een wortel/ stukje winterpeen
7 gr zout per liter water
Laurierblad
Kruidnagel 
Peper
Eetlepel Azijn.
3 liter water. 
(Beetje olie)
Je kunt alles zo in de pan doen en aan de kook brengen en 4 uur laten trekken. 
Voor meer smaak verhit je de olie en bakt de schenkel lekker bruin. 
Haal uit de pan en bak de "droge" verse groenten.
Voeg dan de tomaat toe en het water en de laurier kruidnagel en peper en azijn toe..
4 uur zachtjes laten trekken. 
Bouillon zeven door een doek en wegdoen in het gft. Die schenkel is uitgekookt en taai. 
Verse groenten, vermicelli en gehaktballen toevoegen zoals je gewend bent. 

Ik neem meestal een runderstaart. Ik zet hem op met kokend water (uit de quooker) en als het weer kookt, giet ik het af. Op advies van mijn slager is dat, vanwege eventuele verontreiniging. Het blijft een staart hè. Daarna zet ik het weer op met een ui en kruiden die ik kan vinden in de tuin, in ieder geval: laurier en peterselie, en specerijen, in ieder geval: jeneverbes, piment, kruidnagel, mosterdkorrels. Maar dat wisselt nogal eens. Soms heb ik groen van een prei liggen, of veel bloeiende bieslook ofzo en dat mik ik er dan in. 
Heel belangrijk: het gaat vervolgens op het petroleumstel om te trekken!

Blokje 😂

Ik had ook altijd die potten van Struijk. Nu gebruik ik gewoon een tablet runderbouillon met minder zout van Maggi.
Ik vind het zelf maken teveel gedoe en om dat lekker te krijgen moet er net zo goed een hoop zout bij, dus dan kies ik de makkelijkste weg.

Bakblik schreef op 30-07-2023 om 17:05:

Men neme:
Een flinke schenkel
Een ui
Een tomaat
Stukje bleek/knolselderij
Een wortel/ stukje winterpeen
7 gr zout per liter water
Laurierblad
Kruidnagel
Peper
Eetlepel Azijn.
3 liter water.
(Beetje olie)
Je kunt alles zo in de pan doen en aan de kook brengen en 4 uur laten trekken.
Voor meer smaak verhit je de olie en bakt de schenkel lekker bruin.
Haal uit de pan en bak de "droge" verse groenten.
Voeg dan de tomaat toe en het water en de laurier kruidnagel en peper en azijn toe..
4 uur zachtjes laten trekken.
Bouillon zeven door een doek en wegdoen in het gft. Die schenkel is uitgekookt en taai.
Verse groenten, vermicelli en gehaktballen toevoegen zoals je gewend bent.

Niet de bouillon wegdoen maar het vlees en de groenten. 🤣

Herfstappeltaart schreef op 30-07-2023 om 18:12:

Ik had ook altijd die potten van Struijk. Nu gebruik ik gewoon een tablet runderbouillon met minder zout van Maggi.
Ik vind het zelf maken teveel gedoe en om dat lekker te krijgen moet er net zo goed een hoop zout bij, dus dan kies ik de makkelijkste weg.

Ik doe er 7 gram zout per liter bij om de smaak goed uit het vlees en de groenten te krijgen.  Vaak is de soep als hij klaar is best "hoog op smaak" dan slap ik het wat af met water, soms wel een halve liter. 😉

Bouillon is heel makkelijk in te vriezen dus meestal maak ik een liter of 6 tegelijk. Waarvan dan zeker 4 liter in de vriezer gaat. 

Bakblik schreef op 30-07-2023 om 19:19:

[..]

Ik doe er 7 gram zout per liter bij om de smaak goed uit het vlees en de groenten te krijgen. Vaak is de soep als hij klaar is best "hoog op smaak" dan slap ik het wat af met water, soms wel een halve liter. 😉

Het lijkt me echt heerlijk zoals jij het doet maar ik ben daar te gemakzuchtig voor 

Herfstappeltaart schreef op 30-07-2023 om 19:21:

[..]

Het lijkt me echt heerlijk zoals jij het doet maar ik ben daar te gemakzuchtig voor

Vanaf eind september tot en met april probeert ik iedere vrijdag hobbymiddag te houden.  Dan bak ik iets lekkers voor bij de koffie in het weekend.  Soms een simpele cake maar ook wel luxe appeltaart.  Vaak bak ik ook een brood en maak ik soep. Dingen die in het groot kunnen maak ik ook met veel tegelijk.  8 liter bouillon duurt net zo lang als 3 liter dus waarom niet. 

Er kan niets op tegen eigengemaakte kroketten dus ook die worden af en toe zelf gemaakt.  Dan moet je wel hele lekkere bouillon gebruiken en dat doe ik dus ook.  De moeite van kroketten maken van bouillon van een blokje dat gebeurt niet in huize bakblik. 

Bakblik schreef op 30-07-2023 om 19:48:

[..]

Vanaf eind september tot en met april probeert ik iedere vrijdag hobbymiddag te houden. Dan bak ik iets lekkers voor bij de koffie in het weekend. Soms een simpele cake maar ook wel luxe appeltaart. Vaak bak ik ook een brood en maak ik soep. Dingen die in het groot kunnen maak ik ook met veel tegelijk. 8 liter bouillon duurt net zo lang als 3 liter dus waarom niet.

Er kan niets op tegen eigengemaakte kroketten dus ook die worden af en toe zelf gemaakt. Dan moet je wel hele lekkere bouillon gebruiken en dat doe ik dus ook. De moeite van kroketten maken van bouillon van een blokje dat gebeurt niet in huize bakblik.

Ja dat heb ik al meer van je gelezen. Ik vind dat zo ontzettend leuk. Ik bewonder je inzet hiervoor. Maak je dan van te voren plannen i.v.m. boodschappen of heb je standaard heel veel in huis?

Bakblik schreef op 30-07-2023 om 17:05:

Men neme:
Een flinke schenkel
Een ui
Een tomaat
Stukje bleek/knolselderij
Een wortel/ stukje winterpeen
7 gr zout per liter water
Laurierblad
Kruidnagel
Peper
Eetlepel Azijn.
3 liter water.
(Beetje olie)
Je kunt alles zo in de pan doen en aan de kook brengen en 4 uur laten trekken.
Voor meer smaak verhit je de olie en bakt de schenkel lekker bruin.
Haal uit de pan en bak de "droge" verse groenten.
Voeg dan de tomaat toe en het water en de laurier kruidnagel en peper en azijn toe..
4 uur zachtjes laten trekken.
Bouillon zeven door een doek en wegdoen in het gft. Die schenkel is uitgekookt en taai.
Verse groenten, vermicelli en gehaktballen toevoegen zoals je gewend bent.

Ik doe het ook ongeveer op deze manier maar ik gooi afsnijdsels van groenten en de schillen van uien in de weken voorafgaand aan het maken van de bouillon in de diepvries om dezen ook toe te voegen 

Ik maak alleen verse soepen en trek de bouillon van een runderschenkel, kruidenbuiltje erbij en na een paar uur snijd ik het vlees er vanaf en gooi ik ook in de soep. Niets gaat boven verse bouillon vind ik persoonlijk.

Ik krijg nogal eens eten van een weggeef groep. Regelmatig zit daar runderschenkel bij en als daar ook soepgroenten bij zit, dan laat ik de schenkel met een deel van de soepgroenten een paar uur trekken. Dan alles zeven en zout / bouillonblokje erbij en verder gebruiken voor soep.
In de supermarkt heb je ook soeppakketjes. Runderschenkel of vlees met soepgroenten en soep balletjes. Geeft ook prima basis.

Ik heb ook eens ossenstaart gekregen, dat vond ik ontzettend tegenvallen.

ik maak het thuis nooit, maar op het werk heb ik het wel vaker gemaakt. 
zoals hier boven beschreven, maar dan bestelden we runderbotten of mergpijp bij de slager. Botten in de oven goed heet, tot ze bruin worden en dan in het water doen, samen met ui (door de midden snijden, velletje eraan laten en op snijvlak in een droge koekenpan flink bruin laten worden), wortel, laurier, peperkorrels, de dikke groene stukken van prei, evt ander groenteafval. Dit op het vuur, maar niet laten koken. Paar uur laten trekken. Dan door kaasdoek of schone theedoek zeven, bouillon opvangen en groente weggooien. 

Dorestad schreef op 30-07-2023 om 20:51:

[..]

Ik doe het ook ongeveer op deze manier maar ik gooi afsnijdsels van groenten en de schillen van uien in de weken voorafgaand aan het maken van de bouillon in de diepvries om dezen ook toe te voegen

Ja inderdaad een restje winterpeen gaat in de vriezer om ooit in de soep te doen.  Je komt het toch tot snot dus voor de smaak maakt dat niet uit. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.