Eten Eten

Eten

HET ultieme recept voor (boeren)cake?

In mijn herinnering had je van die heerlijke boerencakes. Een lage, brede cake waarvan de bovenkant niet plat is, maar een beetje schuin en dan in het midden een streep. De buitenkant was een heel klein beetje knapperig maar niet hard, de binnenkant zacht en luchtig, niet klef maar ook niet droog. Elke keer als ik een cake maak hoop ik dit te krijgen, maar meestal valt het tegen. Heeft iemand het ultieme recept? Of de truc (juist wel of niet lang mixen, koude, lauwe of gesmolten boter, kristalsuiker of basterdsuiker, etc....)

En extra bonuspunten voor degene die dit weet: een vroegere kennis maakte altijd een gesuikerd randje om de cake. Dus de buitenkant had een heel dun knapperig suikerlaagje, maar was wel gewoon grotendeels van cakekleur, dus ik denk dat het tijdens het bakken of vlak erna gedaan werd?? Maar ze heeft nooit verteld hoe ze het deed en ik spreek haar al jaren niet meer.


EnchantedDragonfly18

EnchantedDragonfly18

28-08-2022 om 14:04



Dus de buitenkant had een heel dun knapperig suikerlaagje, maar was wel gewoon grotendeels van cakekleur, dus ik denk dat het tijdens het bakken of vlak erna gedaan werd?? Maar ze heeft nooit verteld hoe ze het deed en ik spreek haar al jaren niet meer.

Zijkanten invetten met boter en de suiker er langs laten rollen tot alles bedekt is. Daarna je beslag gieten.

volgens mij krijg je zo’n punt op je cake vooral bij een wat hogere temperatuur. Je beslag rijst snel en door de hogere temperatuur gaat het dakje dicht zitten. 

Weet je zeker dat de temperatuur van je oven klopt?

Is je cake te droog? Dan helpt een lagere baktemperatuur. Die streep en dat omhoog komen duiden op een te hoge baktemperatuur. Je kunt ook korter bakken om de cake niet te droog te bakken als je toch zo’n streep wilt. Check vaak met de (houten) satéprikker op gaarheid. Of koop een kernthermometer.
Cakeblik invetten met roomboter en dan suiker strooien zoals je zou doen met meel voordat je het beslag in het blik doet, geeft zo’n ‘suikerlaagje’ dat jij bedoelt denk ik.
Niet onbelangrijk: gebruik een blik dat de warmte goed geleidt, ik ben heel tevreden over Nordic Ware. Het maakt écht verschil. 

Nog een tip: je mixt alles heel erg lang voor luchtigheid (boter, eieren, suiker) behalve het meel. Het is namelijk geen brood! Je wilt niet dat de gluten gaan ‘kleven’. Makkelijk in mijn geval, ik gebruik altijd glutenvrije mix 

Fiorah

Fiorah

28-08-2022 om 14:15 Topicstarter

ToetieToover schreef op 28-08-2022 om 14:12:

Nog een tip: je mixt alles heel erg lang voor luchtigheid (boter, eieren, suiker) behalve het meel. Het is namelijk geen brood! Je wilt niet dat de gluten gaan ‘kleven’. Makkelijk in mijn geval, ik gebruik altijd glutenvrije mix

Oeh ik denk dat dit het is. Mijn cake wordt altijd een beetje brood-achtig. Dus jij zegt: alles behalve het meel mengen mengen mengen mengen mengen meel erin hop beslag in de vorm?

Fiorah

Fiorah

28-08-2022 om 14:15 Topicstarter

Tickel schreef op 28-08-2022 om 14:04:



Dus de buitenkant had een heel dun knapperig suikerlaagje, maar was wel gewoon grotendeels van cakekleur, dus ik denk dat het tijdens het bakken of vlak erna gedaan werd?? Maar ze heeft nooit verteld hoe ze het deed en ik spreek haar al jaren niet meer.

Zijkanten invetten met boter en de suiker er langs laten rollen tot alles bedekt is. Daarna je beslag gieten.

Aah cool, dit ga ik proberen.

En wat is de perfecte oventemperatuur voor cake?

EnchantedDragonfly18

EnchantedDragonfly18

28-08-2022 om 14:18

Fiorah schreef op 28-08-2022 om 14:15:

[..]

Aah cool, dit ga ik proberen.

En wat is de perfecte oventemperatuur voor cake?

Ik heb een oven(combimagnetron) die een eigen leven leidt mbt temperaturen. Voor mij is het iedere keer een gok. 

EnchantedDragonfly18

EnchantedDragonfly18

28-08-2022 om 14:20

Mocht je trouwens een variatie op de boerencake willen maken....
https://www.24kitchen.nl/populair/boerencake

en het meel er doorheen scheppen/spatelen niet met de mixer.

Eieren met de boter luchtig kloppen, dan wordt het heel licht van kleur en dan pas de vaste componenten erbij.

Wat ook kan is de dooiers met de boter opkloppen. En de eiwitten eerst half stijf kloppen, dan rustig mengen en ook dan als laatste de vaste componenten er door scheppen.

Fiorah schreef op 28-08-2022 om 14:15:

[..]

Oeh ik denk dat dit het is. Mijn cake wordt altijd een beetje brood-achtig. Dus jij zegt: alles behalve het meel mengen mengen mengen mengen mengen meel erin hop beslag in de vorm?

Yep! Meel heel voorzichtig mengen met een spatel. 

Fiorah schreef op 28-08-2022 om 14:15:

[..]

Aah cool, dit ga ik proberen.

En wat is de perfecte oventemperatuur voor cake?

Ik bak 145/150 graden. Hoe kleiner of smaller het blik, hoe lager de temperatuur.

Koopmans boerencakemeel en dan het recept volgen. Bij voorkeur margarine gebruiken met roomboter heb ik altijd een zeer compacte cake. 

Als je de suiker met de boter niet goed klopt wordt het suiker niet opgenomen in het mengsel en gaat het schiften als je de eieren toevoegt. . Je kunt het prima gebruiken, maar zorgt wel voor een knapperig suiker laagje aan de buitenkant van de cake. 

LostJellyfish83

LostJellyfish83

28-08-2022 om 16:14

Tickel schreef op 28-08-2022 om 14:20:

Mocht je trouwens een variatie op de boerencake willen maken....
https://www.24kitchen.nl/populair/boerencake

Ooooooo wat een lekkere recepten! 🤤

Wat voor meel gebruiken jullie? Zelfrijzend bakmeel, bloem of bloem met bakpoeder?
Alleen bloem moet genoeg zijn toch?
Ik vraag het me iedere keer weer af als ik cake bak.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.