Eten Eten

Eten

coq au vin

Er is een kans dat we twee jonge hanen krijgen bij onze kippen. 
Na het broedseizoen zal ik de sterkste selecteren en gaat de zwakte de pot in, dus twee vragen:
- Altijd kippen/hanen gevild, nooit geplukt: iemand de ultieme tip daarvoor?
- Iemand een goed recept voor coq au vin? 


succes. Ik zou het niet kunnen

Leuk, ik vind het een fijn gevoel om je eigen, goedverzorgde dier op te eten! Plukken heb ik nog nooit gedaan, maar dit recept is een aanrader: https://miljuschka.nl/coq-au-vin-stoofpot-van-kip-in-rode-wijn/

Net op de markt coquilles ( st Jacobsschelpen gekocht) omdat de koopman ze vandaag kwijt moest. Iemand daar toevallig een leuk, niet al te bewerkelijk idee mee?

Met dat beest pluimen heb ik geen ervaring.
Klaarmaken wel.

Hierbij het familie-recept

1 kip of haan
60 gr boter
50 gr gerookte spekreepjes in stukjes gesneden
6 kleine ui of sjalotten
150 gr champignons
1 wijnglas rode wijn
2 soeplepels tomatenpuree
1 laurierblad
tijm
peper
zout
room
2 kruidnagels

Boter in de pan, fijngesnipperde ui erbij. Zachtjes laten stoven.
Spekreepjes afbraden en weer uit de pan halen.
Champignons (in stukjes) in hetzelfde vet stoven en uit de pan halen.

Nieuwe boter nemen, kip of haan in stukken laten braden, vergezeld van een snuif peper, eventueel zout en tijm.
Tegen dat kip of haan bruingestoofd is de spekjes en ui terug toevoegen.
Afblussen met rode wijn en er de laurier en de kruidnagel bijgooien.

Kip of haan verder laten garen - ik ga meestal voor iets van een 45 minuten - in een oven van 140 graden.
De laatste 10 minuten de champignons weer toevoegen, samen met de tomatenpuree - zorg dat die zich verdeelt in de saus - en de room.

Laurierblaadje eventueel uit de pot vissen en het geheel serveren met aardappelkroketten en eventueel sperziebonen.

Smakelijk!

Ik werk zelf liever met kip ipv haan omdat je er meer eten aan hebt.
Maar tja, dat beest laat bij jou niet kiezen dat hij een haan is  .

Mijn opa en oma en nu mijn ooms hebben een boerderij. Met slachten: kip op zijn kop hangen, zodat je meer bloed kwijt bent. Voor plukken in emmer heet water. Iets meer dan halve minuut. En dan de veren tegen de groeirichting in eruit trekken.
Ik drink de wijn wel zonder kip

GroenTuintje schreef op 08-04-2024 om 17:47:

succes. Ik zou het niet kunnen

Ik ook niet 

Herfstappeltaart schreef op 08-04-2024 om 18:31:

[..]

Ik ook niet

Dan maar geen vlees hoor ik zou dat niet over mijn hart verkrijgen 

Dit recept maak ik altijd als ik coq au vin maak. Inmiddels niet meer zo vaak want ik heb het zoooo veel gegeten dat ik me een beetje de neus uit komt maar het is een lekker, snel en makkelijk recept

Snelle coq au vin blanc recept - Allerhande | Albert Heijn (ah.nl)

Een volwassen kip of haan is droog en niet lekker. Die wordt dan ook alleen voor soep, kipkerrie en kipkroketten gebruikt. En voor de kipragout in blik.

Alleen heel jonge haantjes zijn mals genoeg om te bakken en te grillen.

Moirmel

Moirmel

09-04-2024 om 07:49 Topicstarter

Bedankt voor de recepten, heb het topic bij favorieten toegevoegd zodat ik het snel kan terugvinden als de tijd daar is.

@Citroentje:
Dat is de manier van plukken die mij ook is aangeleerd, maar tot nu toe enkel gevild. 

@GroenTuintje:
Ik ben wat ze tegenwoordig flexitariër noemen, maar zolang ik dus vlees eet hoort voor mij het slachten erbij. Mocht het praktisch haalbaar zijn zou ik al ons vlees zelf willen kweken en slachten.

@Rionyriony:
De hanen gaan weg om inteelt te voorkomen, dus ik vermoed dat ze maximum een jaar oud zijn. Mijn kippen draai ik inderdaad in vol au vent of soep, maar bij deze haan wil ik het risico wel nemen.

Algemeen: eigenlijk wil ik een rotatiesysteem bekomen. Tot op heden slachtte ik onze kippen altijd wanneer ze begonnen te stoppen met leggen (na een jaar of vier) en kocht er vervolgens nieuwe. 
Nu wil ik beginnen werken met kuikens. Als ik dit jaar nog kuikens heb -> hennen verkopen, hanen voor de slacht en wanneer de kippen vervolgens minder leggen het laatste broedsel bijhouden ter vervanging en de oude kippen slachten, met natuurlijk de toevoeging van een nieuwe haan. 
Moet me daar nog goed over inlezen, maar als iemand daarover tips heeft, altijd welkom.

Ik weet dat ik met het slachten enkele vegetariërs tegen het hoofd zal stoten, maar voor mij hoort dit erbij. Onze kippen hebben een viertal jaar (al veel langer dan in de industrie) een goed leven, ze zitten met drie op grofweg 2 are, en worden pijnloos geslacht. 

Ik vind het mooi dat je het kunt hoor Moirmel. Het is inderdaad een hele nobele manier om vlees te eten. Ik kan dat niet dus de twee keer per week dat ik vlees eet komt het van een biologische boerderij met slachterij in de buurt.

Een kennis van me draaide gewoon hun nek om. Onverwachts. Kip pakken en voordat hij weet waarom hij gepakt werd was hij al dood. Minder leuk was het gefladder zonder kop en het spoor van bloed. "Hij is al dood maar hij weet dat niet", zei hij dan (geruststellend bedoeld).

De hond en de kat vochten om de kop.

In het keukentje hing dan een weeë geur van veren en vellen en er lagen boeiende/enge dingen zoals een eierstok waar je enorme omeletten van kon maken.

rionyriony schreef op 09-04-2024 om 08:42:

Een kennis van me draaide gewoon hun nek om. Onverwachts. Kip pakken en voordat hij weet waarom hij gepakt werd was hij al dood. Minder leuk was het gefladder zonder kop en het spoor van bloed. "Hij is al dood maar hij weet dat niet", zei hij dan (geruststellend bedoeld).

De hond en de kat vochten om de kop.

In het keukentje hing dan een weeë geur van veren en vellen en er lagen boeiende/enge dingen zoals een eierstok waar je enorme omeletten van kon maken.

Ik ben gefascineerd door de eierstok; is dat daadwerkelijk een lichaamsdeel van de kip waar je vervolgens nog omelet uit kunt maken?

@Moirmel: dit lijkt me precies de manier waarop vleeseten bedoeld is. Het zou ook mijn ideaal zijn om op deze manier mijn eigen vlees te kweken. Ik beperk me nu tot lamsvlees van een bevriende boerin, en af en toe een uitstapje.

@Dutchgirlie dank voor het idee, klinkt lekker en ga ik de volgende keer zeker proberen. Ik heb ze uiteinamelijk geserveerd met misoboter, lamsoor en die fancy Italiaanse bloemkool waar ik de naam altijd van vergeet, was ook een heerlijke combinatie.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.