Eten Eten

Eten

Alternatief voor gekookte en gestampte aardappelen

Ik ben opgevoed met 4x per week gekookte aardappelen of stamppot en ik vind dat zoooo vies. Ik ga er van kokhalzen, voornamelijk om de structuur. In mijn eigen weekmenu komen deze aardappel bereidingen dan ook niet voor. Ik heb ze vervangen door gebakken aardappelen en aardappel kroketjes. 
Nu wil ik graag wat gezonder eten en realiseer ik dat mijn aardappelproducten behoorlijk vet zijn. Ik wil daarom toch zoeken naar alternatieven binnen de categorie avg.

Ik zat te denken aan gepofte aardappel. Dit vind ik al wat beter te doen dan de gekookte variant. Maar zijn er nog andere bereidingen of recepten waar jullie aan moeten denken, die even gezond zijn (maar minder smerig  )?

Iets uit de oven (welk recept hoeft niet overgoten met olie?). Of bepaalde kruiden die het meer te hachelen maken? 


Ik prop gekruide krieltjes soms gewoon in de oven zonder olie. Ze worden ietwat drogig vergeleken met de pan, maar ik vind ze prima te doen zo en ze zijn dan dus wel gezond.

Krieltjes in de oven gooien met een klein beetje olijfolie. Gebruik je al direct een stuk minder olie. Overigens is plantaardige olie echt niet ongezond, boter daarin tegen is een stuk ongezonder.

Ik maak vaak een traybake. Voor 4 porties gebruik ik 600g krieltjes, 1 aubergine, 1 cougette, 2 puntpaprika's en 1 of 2 uien. Alles door elkaar husselen met een eetlepel olijfolie en het kan zo de oven in. Ook erg lekker met wat merquez worstjes o.i.d. ,die kun je er gewoon bij gooien. Ik laat de aardappels en groenten vaak een uur totaal zodat alles goed gaar is en het laatste half uur gooi ik de worstjes er boven op.

Ik bak stukjes aardappel in een ovenschaal. Daar gaan lekkere kruiden over en een heel klein beetje olie. Echt heel weinig olie. 

Skip de AVG wat vaker, zou ik zeggen. Ik eet heel weinig aardappels. Meestal zilvervliesrijst of peulvruchten. Linzen en bonen in alle soorten. Of pasta gemaakt van peulvruchten. Gele linzenpasta met pesto, salade erbij, lekker toch?
Wat ik ook wel doe is een bakplaat vol leggen met diverse knol/wortelgroenten in blokjes met oud brood in blokjes, zout, knoflookpoeder en olie er overheen en roosteren in de oven. Als het brood knapperig is en de groenten zacht, is het klaar, meestal na 45 minuten. De laatste 10 minuten kun je even husselen en er een stukje witvis tussen leggen. Of meteen vanaf het begin worstjes of kip ertussen. Ik rooster bijvoorbeeld: knolselderij, wortel, ui, zoete aardappel, aardappel. Heel veel olie is niet nodig. 

zoete aardappel, rijst, couscous of pasta. De laatste 3 koken in bouillon. 

Afgekoelde aardappel in een salade vind ik ook anders van structuur dan gewoon warme aardappelen bij het eten. Zeker met een yoghurtsaus met augurk.

Maar ik eet nooit meer dan 2x per week aardappelen. Rijst, pasta, couscous, brood, quinoa, gort, kasha, polenta, er is zoveel meer mogelijk.

Ik maak haast nooit avg tjes maar wel regelmatig alternatieve avg tjes.
Ik maak dan bijvoorbeeld kruiden of rode rijst of orzo met pesto ipv aardappels.

PhilDunphy

PhilDunphy

10-08-2022 om 15:36 Topicstarter

ToetieToover schreef op 10-08-2022 om 14:21:

Skip de AVG wat vaker, zou ik zeggen. Ik eet heel weinig aardappels. Meestal zilvervliesrijst of peulvruchten. Linzen en bonen in alle soorten. Of pasta gemaakt van peulvruchten. Gele linzenpasta met pesto, salade erbij, lekker toch?
Wat ik ook wel doe is een bakplaat vol leggen met diverse knol/wortelgroenten in blokjes met oud brood in blokjes, zout, knoflookpoeder en olie er overheen en roosteren in de oven. Als het brood knapperig is en de groenten zacht, is het klaar, meestal na 45 minuten. De laatste 10 minuten kun je even husselen en er een stukje witvis tussen leggen. Of meteen vanaf het begin worstjes of kip ertussen. Ik rooster bijvoorbeeld: knolselderij, wortel, ui, zoete aardappel, aardappel. Heel veel olie is niet nodig.

Nee, m'n vriend heeft een veto op peulvruchten, zoals ik een veto op stamppotten heb. Hij walgt daarvan.

En ik kook maar 2x per week een avg, dus de rest van de tijd eten we al andere gerechten, zoals rijst en pasta's. Dus ik zoek wel specifiek aardappelvarianten. Maar bedankt voor de suggestie! 

PhilDunphy

PhilDunphy

10-08-2022 om 15:41 Topicstarter

Ans-M. schreef op 10-08-2022 om 14:13:

Ik bak stukjes aardappel in een ovenschaal. Daar gaan lekkere kruiden over en een heel klein beetje olie. Echt heel weinig olie.

Misschien doe ik teveel ja! Ik dacht altijd dat je het goed met olie moet omhusselen zodat het niet aan de ovenschaal plakt. Ga ik proberen!

Ik bak trouwens nooit in boter, altijd in olijfolie. 

Leg wat bakpapier op de plaat. 
Oja, ik neem wel rauwe stukjes aardappel. Voorgekookte nemen te veel vet op. 
Je kunt ook de aardappeltjes eerst husselen met een klein beetje olie en dan wat bloem er doorheen. Dan krijg je een lekker korstje. Werkt nog beter met zoete aardappel, die wordt snel te zacht. 

Aardappelpannenkoekjes. Oftewel rösti. 

https://uitpaulineskeuken.nl/recept/aardappelpannenkoek-2

Wat vind je precies vies aan de structuur? Gebruik je de goede aardappelen voor het goede gerecht?

Stamppot met vastkokende aardappelen wordt een glibberige snotbende als je dat gaat stampen. Ik hou het heel grof gestampt (ik bak uien in ruim boter om het iets smeuïg te maken).

Krieltjes in de schil, na het koken halveren en in een lauwwarme salade verwerken. Of oppakken in een beetje boter of olijfolie.

Aardappelwedges zelf snijden. De rauwe wedges omhusselen met een halve eetlepel olie en  cajunkruiden. Hup op de bakplaat (bakpapier). Klein half uurtje.   Klaar.

PhilDunphy

PhilDunphy

10-08-2022 om 16:24 Topicstarter

Mlah! schreef op 10-08-2022 om 15:57:

Wat vind je precies vies aan de structuur? Gebruik je de goede aardappelen voor het goede gerecht?

Stamppot met vastkokende aardappelen wordt een glibberige snotbende als je dat gaat stampen. Ik hou het heel grof gestampt (ik bak uien in ruim boter om het iets smeuïg te maken).

Krieltjes in de schil, na het koken halveren en in een lauwwarme salade verwerken. Of oppakken in een beetje boter of olijfolie.

Ik vind smeuïg juist heel smerig. Ik eet mijn groente ook graag beetgaar. Dus vastkokende aardappelen hebben nog het meest mijn voorkeur, maar dat is zo'n droge hap. En met jus er bij wordt het dan weer te smeuïg. M'n vriend houdt van kruimige aardappelen en vindt aardappelpuree ook lekker, dus we zijn echt een mismatch op dat vlak. 

Kleine krieltjes in de schil, gekookt, kan ik wel proberen. Dan heb je de schil er nog bij voor wat meer bite misschien.

PhilDunphy

PhilDunphy

10-08-2022 om 16:25 Topicstarter

Herfstappeltaart schreef op 10-08-2022 om 15:58:

Aardappelwedges zelf snijden. De rauwe wedges omhusselen met een halve eetlepel olie en cajunkruiden. Hup op de bakplaat (bakpapier). Klein half uurtje. Klaar.

Van wat voor aardappel maak je dat? Vastkokend neem ik aan? Kook je die dan voor? 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.