Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op

Hoeveel kost-en inwoon vragen?

Hoi,

Na de zomer begint mijn zoon (19)normaal aan een vaste job.Geen student meer dus.Ik heb er geen benul van hoe we dit financieel kunnen regelen…Tenslotte valt er een stuk kinderalimentatie en kindergeld weg…Ik had gedacht om hem gewoon zijn eigen kosten te laten betalen … Abo smartphone,kledij,ziekenfonds (België),verzekeringen maar wat met voeding,elektriciteit,water… Dus eigen kosten + 100€ ofzo maar mijn man vind dit te weinig.Hij heeft door zijn sport wel zeer veel was en doucht dagelijks soms zelfs 2 keer … maar hoe reken je zoiets uit…?


Zoon is heeft geen claim op het huis en het zou dus niet fair zijn hem wel het volle pond huur te laten betalen. Daarnaast snijd je daar jezelf mee in de vingers, want hoe minder hij kan sparen, hoe langer hij nodig heeft kapitaal op te bouwen om uit huis te kunnen gaan.

Een snelle blik op google leert dat men per persoon tussen de €40-50 pm aan gas water licht verbruikt (in NL) Als je hem €200 vraag heb je €150 voor jezelf en €50 gwl en heeft zoon ruimte om te sparen voor zijn eigen woning

Altijd lastig, je wilt je eigen kind niet als verdienmodel zien maar aan de andere kant maak je wel kosten en moet hij ook leren wat dingen kosten als voorbereiding voor op jezelf gaan wonen. Heb je er wel eens met hemzelf over gesproken? Je zou samen op de site van het Nibud kunnen kijken wat een redelijk bedrag voor kostgeld is.

Bijtje82

Bijtje82

20-04-2022 om 09:19

Ik zou eerst eens kijken naar wat je zoon gaat verdienen. Daarna kijken naar wat hij voor vaste eigen uitgaven heeft en dan eens kijken hoeveel nog billijk is om van het restant weg te nemen. 
Het zou knap lullig zijn als hij werkt en hij het grootste deel moet af staan waardoor hij nog maar heel weinig te bested en heeft. Het moet ook geen principe kwestie worden natuurlijk.
Werken jullie beiden? Hoe zitten jullie zelf in de kosten? 

Ga eens met je zoon zitten en vraag wat hij zelf vind. 
Doet zoon ook nog huishoudelijke taken? Zo kort, dan kun je hem deze ook op leggen, is ook een goede les voor als hij op zichzelf gaat. Eens per week koken ofzo. En laat hem verplicht een deel sparen, zodat hij niet met niets komt te staan. 

SophisticatedCaribou75

SophisticatedCaribou75

20-04-2022 om 09:20

Ik zou even kijken wat het nibud adviseert.

https://www.nibud.nl/onderwerpen/kinderen-en-jongeren/kostgeld/Het feit dat zijn eten op tafel klaarstaat, zijn bedje is gespreid, zijn was en strijk is gedaan, dat zijn imo posten die in rekening mogen gebracht worden. Hij behoort nu immers bij de volwassenen!

Doet hij ook nog klussen in huis? Gras maaien (tenzij je op een app. woont), boodschappen doen, ... Dat kan je dan ook in rekening brengen. In mindering bedoel ik dan natuurlijk.   

Is het een grote eter, smikkelt hij tussendoor veel of moet er voor hem 'anders' gekookt worden (vb vegetarisch), allemaal dingen die meetellen. Betalen jullie een huis af? Zo lang hij thuis woont heeft hij geen huur te betalen.

Het is moeilijk om voor iemand anders een rekening op te maken. En aan haar kind verdienen wil geen enkele moeder. Ik zou beginnen met 200 euro en een beetje zien hoever je daarmee komt. Als je bang bent teveel te vragen, kan je elke maand ook nog een klein bedrag op een rekeningetje zetten en hem dat geld meegeven als hij ooit het nest uitvliegt.

Veel plezier in deze nieuwe fase van jullie leven, ook voor jullie zoon.

Het is geheel afhankelijk van zijn inkomsten en jouw lasten. Het lijkt mij iets om samen uit te komen. Wat ook nog mogelijk is, is dat je afspreekt dat hij een deel van zijn salaris afdraagt aan jou en dat hij een deel apart zet om te sparen zodat hij meteen leert rond te komen met zijn salaris en niet eerst leeft als een big spender omdat hij meer dan genoeg geld heeft.

Als je het kunt missen dan zou ik helemaal geen geld vragen zodat hij ook kan sparen voor als hij op zichzelf gaat. Hij is ook maar 1 keer jong en dan kan hij ook nog leuke dingen doen. Zelf heb ik nooit kostgeld gevraagd aan mijn zoon. Hij heeft tot zijn 29ste thuis gewoond vanwege de huizenmarkt maar heeft goed kunnen sparen.

ScarceKudu74

ScarceKudu74

20-04-2022 om 09:38

niet_rechts schreef op 20-04-2022 om 09:20:

Ik zou even kijken wat het nibud adviseert.

https://www.nibud.nl/onderwerpen/kinderen-en-jongeren/kostgeld/

😆 een bijdrage vragen voor huishoudelijk werk, staat daartussen.  Dan moet ik toch eens gaan bedenken wat mijn uurloon is. 


Mijn kinderen betalen hun verzekering,  telefoon, kleding, auto en dergelijke zelf. Daarnaast 200 euro kostgeld, dat heb ik net verhoogd, omdat de kosten hard oplopen momenteel. 

(Ik zet hun kostgeld op een spaarrekening en dat krijgen ze weer terug als ze uit huis gaan, maar dat weten zij niet. Ik vraag het zodat ze benul hebben dat niet alles gratis is).

Wij vragen geen financiële bijdrage van inwonende werkende zoon. Wel doet hij 1x per week boodschappen en kookt dan ook. Verder doet hij zijn eigen was en nog zo e.e.a. aan klusjes in en rond huis. 

Peen schreef op 20-04-2022 om 09:38:

[..]

😆 een bijdrage vragen voor huishoudelijk werk, staat daartussen. Dan moet ik toch eens gaan bedenken wat mijn uurloon is.Als jouw kind dan ooit gaat samenwonen met een vrouw/man/non-binair ( en die persoon moet het hele huishouden voor zijn/haar rekening nemen, dan vind ik wel de oorzaak een beetje bij jou liggen, beste Peen. Waarom mag een moeder niet een klein bedrag in rekening brengen voor de 'diensten' die zij levert? Zoals ik meen te verstaan dat jij het ziet, kan je vanaf nu dan ook vragen dat het kind het volledige huishouden voor zich neemt want het moet toch niet meer studeren. 

Of heb ik jouw post verkeerd begrepen?

Hoeveel je vraagt hangt natuurlijk ook af van jullie financiële situatie en wat hij gaat verdienen. Ik vind het normaal dat hij al zijn kosten zoals telefoon, ziektekosten en kleding zelf betaald. Of je hem de reële kosten voor voeding en energie ed. moet laten betalen of een bijdrage hiervoor kan vragen kan een ander niet voor je beoordelen.
Onze zoon heeft na zijn studie weer een jaar thuis gewoond.  Hij was toen 24 en verdiende goed. Wij hebben 150 euro gevraagd en dan mocht hij in het weekend ook mijn auto gebruiken. Dit was natuurlijk lang niet kosten dekkend maar wij vonden het belangrijk dat hij goed kon sparen zodat hij weer op zich zelf kon gaan wonen.
Ik vind het belangrijk dat een kind op die leeftijd ook goed kan sparen en wij hebben wel tegen zoon gezegd dat zijn bijdrage in de kosten laag was maar dat wij wel verwachtten dat hij flink zou sparen.

Laat je zoon zijn geld sparen voor zijn toekomstige huis ipv hem als melkkoe te willen gaan gebruiken. Als hij een gat in z'n hand heeft kun je kostgeld vragen wat jij dan voor hem spaart voor als ie 't huis uit gaat. 

SophisticatedCaribou75

SophisticatedCaribou75

20-04-2022 om 09:51

Nog-niet-werkende, basisschool-ontgroeide, kinderen kunnen prima stofzuigen en de vaat inruimen. En hun eigen kamer wekelijks schoonmaken. Dat vind ik niet iets om pas mee te beginnen als het tijd is voor kostgeld. Meebetalen aan de vaste lasten is een ander verhaal, in mijn optiek.

ScarceKudu74

ScarceKudu74

20-04-2022 om 09:53

letterkoekje schreef op 20-04-2022 om 09:46:

[..]


Als jouw kind dan ooit gaat samenwonen met een vrouw/man/non-binair ( en die persoon moet het hele huishouden voor zijn/haar rekening nemen, dan vind ik wel de oorzaak een beetje bij jou liggen, beste Peen. Waarom mag een moeder niet een klein bedrag in rekening brengen voor de 'diensten' die zij levert? Zoals ik meen te verstaan dat jij het ziet, kan je vanaf nu dan ook vragen dat het kind het volledige huishouden voor zich neemt want het moet toch niet meer studeren.

Of heb ik jouw post verkeerd begrepen?

Ik ga aan mijn kinderen toch geen geld vragen omdat ik het huis aan het schoonmaken ben. Dat gaat me echt te ver hoor 😂. Ik ben de hele dag thuis en zij werken voltijds.

 Als ze op zichzelf wonen, of gaan samenwonen, kunnen ze de handjes laten wapperen. 

niet_rechts schreef op 20-04-2022 om 09:51:

Nog-niet-werkende, basisschool-ontgroeide, kinderen kunnen prima stofzuigen en de vaat inruimen. En hun eigen kamer wekelijks schoonmaken. Dat vind ik niet iets om pas mee te beginnen als het tijd is voor kostgeld. Meebetalen aan de vaste lasten is een ander verhaal, in mijn optiek.

En als ze niet mee hoeven te helpen in huis dan kunnen ze dat ook prima hoor als ze op zichzelf gaan wonen. Zo moeilijk is de huikshouding doen niet he.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.