Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Pubers en aankomen

mijn oudste wordt over 2 weken 14 jaar.
Hij heeft add en Tos. Zit op een praktijk school.

Hij was altijd heel slank. Beweegde veel.

Nu merken we dat hij veel binnen zit. heeft niet heel veel vrienden.  Zit op voetbal(2x trainen en 1x wedstrijd p.w. ) en op crossfitt maar gaat daar bijna nooit heen. 

Hij is ook best aangekomen en is zelfs mollig nu.  Hij eet thuis best veel maar niet echt ongezond want heb niet veel ongezond in huis. 
Bijv 4 boterhammen in de middag. Wilt hij fruit neemt hij meteen 2 stuks . Heel de dag mag ik wat lekkers. (Liefst de hele dag ongezond.) Van zijn eigen geld koopt hij dus broodjes enz.

Ik zeg dus thuis steeds nee als hij vraagt mag ik eten. En krijgen we vaak ruzie. 
Laten jullie het los of mag ik zeggen dat hij gezond moet doen en aan zijn lijn moet denken.


Vraagje: heeft hij zijn eindlengte al bereikt? Kinderen in de groei groeien vaak eerst in de breedte, en daarna in de lengte, waarna ze weer slanker zijn.

Volgens mij heeft je zoon oprecht honger. 

Vier boterhammen, dat is best een karige maaltijd voor een puber. Moedig hem aan wat meer te eten, dan heeft hij tussendoor minder trek. Bruin- of volkorenbrood vult beter en langer dan witbrood en bevat betere voedingsstoffen. Let ook op dat hij voldoende eiwitten eet, bv pindakaas, kaas, ei, hummus of vlees op brood. Dat verzadigt beter en is goed voor zijn groei.

Twee stuks fruit? Geen enkel probleem!

Als hij wat tussendoor wil, laat hem dan eerst een dubbele volkorenboterham met hartig beleg eten en een groot glas water drinken (soms is honger eigenlijk dorst!). Die boterhammen in de koekenpan of het tosti-ijzer doen en als tosti eten kan ook. Verder zijn restjes avondeten, noedelsoepjes (opgeleukt met restjes groenten en een ei), restjes maaltijdsoep e.d. hier ook populair als tussendoortje. Maar vooral veel boterhammen met pindakaas en banaan 

Ik zou hem dus niet verbieden tussendoortjes te eten, maar hem dan wel gezonde dingen laten eten.

PriceyRook54

PriceyRook54

23-08-2022 om 10:33

Ik zou geen enkele moeite hebben met die boterhammen en fruit. Laat hem dat lekker eten, wie weet dat ie dan minder snacks koopt van zijn eigen geld.
Ik zou ook flink wat schalen met rauwkost neerzetten, of wat gekookte eitjes of zo.

Hij zit in de groei 
Hij is 13 
Bijna 14 
Geen 24

Het kan goed zijn dat hij in de groei is. Maar het kan ook zijn dat hij eet uit verveling, zeker als hij hele dagen thuis zit.
Ik zou zeggen, biedt vooral gezonde dingen aan. En stimuleer hem om wel iets van beweging te doen. Kind mag van mijn best op sporten, maar dan gaat ze er wel heen. Dat is voor mij niet facultatief. 

Kijk er wel mee uit!!! ik was wat minder voorzichtig en nu heb ik een volwassen dochter met overgewicht en beginnende gezondheidsklachten. 

Kinderen worden altijd molliger voordat ze ineens de lengte ingaan.

Laat hem gezond eten naar behoefte zolang hij in de groei is.

Toen ik in mijn groeispurt zat als 12 jarige,  at ik 2 boterhammen als ontbijt en 6 als lunch. Dat duurde een paar maanden totdat ik weer trek had in 4 boterhammen.

Vertrouw op het hongergevoel van je kind en laat hem daar zelf ook op vertrouwen.

Ik vind het echt karig voor een 14-jarige: 4 boterhammen 's middags. En waarom mag hij geen 2 stuks fruit? 

Liever dat hij een extra boterham pakt dan koekjes. Maar zet gezonde snacks neer, snoeptomaten, fruit, gekookt eitje en zo.

Op die leeftijd at ik sowieso 6 boterhammen, 2 in de ochtend en dan in beide pauzes nog 2. Dus 4 boterhammen is denk ik gewoon echt te weinig.

Zusterclivia schreef op 23-08-2022 om 11:50:

Liever dat hij een extra boterham pakt dan koekjes. Maar zet gezonde snacks neer, snoeptomaten, fruit, gekookt eitje en zo.

Op die leeftijd at ik sowieso 6 boterhammen, 2 in de ochtend en dan in beide pauzes nog 2. Dus 4 boterhammen is denk ik gewoon echt te weinig.

Veel te weinig voor een 14-jarige idd. 

Ooit kwam hier een vriendinnetje mee-eten en die verzuchtte na het avondeten: “zo! En nu wat lekkers!” Waarop ik uiteraard bezorgd informeerde of ze het eten niet lekker had gevonden. Maar ze bedoelde een toetje en dat hebben we bijna nooit.

In jouw verhaal lees ik ook dat hij steeds “iets lekkers” wil, dus misschien is daar iets aan te doen, dat je bij hem nagaat wat hij lekker vindt en dat in de maaltijd aanbieden en in de tussendoortjes. Om zijn definitie van “iets lekkers” te veranderen. Zodat hij “lekker” gaat koppelen aan iets gezonds. 

heeft hij echt trek of vooral zin in iets vets/ongezonds? Voor mezelf is dat altijd wel een trigger als ik trek denk te hebben: word ik ook blij als ik een boterham met kaas voor me zou zien? 
wat ik vervelend vond aan die vragen van 'mag ik...' : als ik nee zeg krijg je ruzie, als ik ja zeg voel ik me een feeder (want gevoelsmatig kan ik me niet voorstellen dat kind nu al weer honger heeft). Geen van beide opties vond ik fijn.

TO, je schrijft dat je bijna niks ongezond in huis hebt. Vervolgens schrijf je dat hij de hele dag naar lekkers vraagt, 'liefst ongezond'. Hoe kan dat aangezien je beweert bijna niks ongezond in huis te hebben? 

zwaankip schreef op 23-08-2022 om 13:00:

TO, je schrijft dat je bijna niks ongezond in huis hebt. Vervolgens schrijf je dat hij de hele dag naar lekkers vraagt, 'liefst ongezond'. Hoe kan dat aangezien je beweert bijna niks ongezond in huis te hebben?

Vragen is iets anders dan krijgen of in huis hebben natuurlijk.

Dat iets er niet is is geen reden voor een puber er niet naar te vragen.

En ook pubers die alleen met gezonde voeding zijn opgegroeid gaan vragen naar ongezonde zaken.

Als je nog zo jong bent dan is gezondheid geen argument om niet lekker op te snacken wat je hartje begeert. Je denkt dan nog dat je onverwoestbaar bent.

Wat vaak wel een argumenten kunnen zijn zijn je uiterlijk en de mening daarover van anderen, in het bijzonder van de vriendengroepen waar je toe behoort. Bij meisjes zal er eerder kritiek komen dan bij jongens. Jongens zijn gemoedelijker, slaan elkaar op de pens "he dikzak je moet wat meer sporten!" maar de veroordeling is minder ernstig dan bij meisjes. Natuurlijk bestaan er ook jongens die om hun lijn geven maar ze komen minder voor dan meisjes, is mijn ervaring.

Pubers in volle groei hebben gewoon honger. Altijd. 
Ik begrijp niet dat 4 boterhammen en 2 stuks fruit teveel zouden zijn. Dat is echt veel te weinig!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.