Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Manier van schrijven / volgorde van de letters

Ik werk op een praktijkschool. (middelbare school voor kinderen die vmbo niet redden) Het valt mij erg op dat als ik kinderen zie schrijven dat zij een andere en verschillende volgordes hanteren bij het schrijven. Ze schrijven bijv.  de e van onderaf i.p.v. halverwege beginnend bij het lusje zoals ik vroeger (heul heul lang geleden) op school geleerd heb. Of bij de 8 het lusje onderaan beginnen. Het ziet er onhandig uit en het resultaat is vaak ook slordig. Maar veel kinderen op de praktijkschool hebben nu eenmaal een wat onhandige motoriek en schrijven met hanepoten.
Nu vraag ik me af; worden er tegenwoordig andere technieken aangeleerd? Of zijn de technieken meer los gelaten waardoor kinderen meer eigen methodes ontwikkelen?
Wat zien jullie bij jullie eigen kinderen? Hanteren zij hetzelfde als hoe jij het schrijven aangeleerd hebt?
Heeft dit iets te maken met de leermethodes of zou het te maken hebben met het praktische niveau van onderwijs waar ik les geef?

Peiling

Welke methode hanteert jouw kind bij het schrijven?

Maximaal 3 antwoorden.

26 stemmen
46%
38%
15%

Pippeltje

Pippeltje

13-05-2024 om 11:33 Topicstarter

Ik bedoelde juist het lusje van de 8 bovenaan beginnen want ik heb het met het onderlusje geleerd

hier een kind waar in groep 3 niet gelet is op hoe hij leerde schrijven.  Het is de juf volledig ontgaan.  Hij begint een 9 of 6 ook met het steeltje.  Qua niveau: bezig met Phd. Nog steeds op dezelfde manier schrijvend.

Je uitleg over het maken van een 8 roept herinneringen bij me op.
Lang, lang geleden, toen je nog cheques uitschreef als je boodschappen deed in het buitenland 🙈. Waren toen in Duitsland en schreef een cheque uit voor een bedrag met een 8 er in. Inderdaad met de onderste lus beginnend. En dat was fout vlgs de cassière. Ze keurde mijn cheque af. Gelukkig was er een hoofdcassière in de buurt die de cheque wel goedkeurde. Een 8 is tenslotte een 8, hoe je hem ook maakt, toch?

Mijn oudste heeft een prachtig handschrift en maakt alle letters correct. Mijn middelste heeft een totaal ander handschrift maar wel heel netjes, sommige letters maakt ze anders. Mijn jongste schrijft niet zo netjes maar maakt wel alle letters correct.
Ik ben ooit geschoold als motorisch remedial teacher gericht op de fijne motoriek en het is niet voor niets dat letters op een bepaalde manier geschreven worden (alhoewel er wel verschillen zijn per taal/land voor dezelfde letters/cijfers). 
voor de leesbaarheid is het ook belangrijk dat je de tekens die je schrijft uit hetzelfde schrift kiest. Dus niet de letters uit het blokschrift combineren met bv de hoofdletter R. 
Op scholen is er heel veel jaren heel weinig aandacht/tijd geweest voor schrijfonderwijs alhoewel het de laatste jaren beter is. 

Dorestad schreef op 13-05-2024 om 11:38:

hier een kind waar in groep 3 niet gelet is op hoe hij leerde schrijven. Het is de juf volledig ontgaan. Hij begint een 9 of 6 ook met het steeltje. Qua niveau: bezig met Phd. Nog steeds op dezelfde manier schrijvend.

Ik begin een 6 ook met het steeltje.


Mijn kind leert zoals wij het leerden: cursief (wat nu wel redelijk rechtopstaand is, maar nog steeds aan elkaar) en houdt dat in groep 6 in ieder geval nog vol. Ik weet van mijn leerlingen dat niet elke school daar zo streng in is en dat er scholen zijn waar kinderen direct in blok schrijven.

uh ik begin de 6 ook met het steeltje. Doe ik dat fout? 🤷🏻‍♀️

Mevrouw75 schreef op 13-05-2024 om 11:47:

[..]

Ik begin een 6 ook met het steeltje.


Mijn kind leert zoals wij het leerden: cursief (wat nu wel redelijk rechtopstaand is, maar nog steeds aan elkaar) en houdt dat in groep 6 in ieder geval nog vol. Ik weet van mijn leerlingen dat niet elke school daar zo streng in is en dat er scholen zijn waar kinderen direct in blok schrijven.

Doe je dat ook met de letters? Hij wel. De d en g  en b bijvoorbeeld.  Hij kan wel razendsnel schrijven valt me altijd op.

Dorestad schreef op 13-05-2024 om 11:53:

[..]

Doe je dat ook met de letters? Hij wel. De d en g en b bijvoorbeeld. Hij kan wel razendsnel schrijven valt me altijd op.

Nee. Als ik los schrijf (mijn snelle schrift) dan doe ik het steeltje van de b wel eerst, maar de d en g niet. Aan elkaar dan begint elke letter natuurlijk met het eind van de vorige letter. 

GinnyTwijfelvuur schreef op 13-05-2024 om 11:51:

uh ik begin de 6 ook met het steeltje. Doe ik dat fout? 🤷🏻‍♀️

Ik zou niet weten hoe je de 6 anders zou kunnen doen. Eerst het rondje? Zo heb ik het echt niet geleerd. 

MissBobby schreef op 13-05-2024 om 11:46:


Ik ben ooit geschoold als motorisch remedial teacher gericht op de fijne motoriek en het is niet voor niets dat letters op een bepaalde manier geschreven worden (alhoewel er wel verschillen zijn per taal/land voor dezelfde letters/cijfers).

De manier waarop mijn Belgische en Italiaanse klasgenoten vroeger een a schreven heb ik nooit begrepen. Er was niets logisch en efficiënts aan. En dan had je nog de Duitse N en m. Ik weet niet of je nu nog steeds kunt raden uit welk land/welke regio iemand komt.

Mevrouw75 schreef op 13-05-2024 om 11:59:

[..]

Ik zou niet weten hoe je de 6 anders zou kunnen doen. Eerst het rondje? Zo heb ik het echt niet geleerd.

Idd.  6 wel

Dat is het volgens mij ook: schrijf je alsof je de letters aan elkaar schrijft of heb je een blokletterhandschrift. De lesmethode is volgens mij in de loop der tijd wel veranderd.

Mijn kinderen hebben blokschrift geleerd. De oudste heeft daar best wat tijd aan besteed en kan netjes schrijven in groep 8.
De jongste was snel en is al vroeg zelf begonnen met schrijven. Daarna heeft ze ook nog eens groep 4 overgeslagen, dus het resultaat is nu in groep 7 een slordig handschrift. 
Ze denkt snel, sneller dan haar handen kunnen schrijven, daar wordt het ook niet netter van. Poosje geleden kreeg ze een boekje mee naar huis om de letters nog eens te oefenen met schrijven, maar daar is geen controle op en dochter heeft zelf 0 motivatie, dus daar komt niets van.
Beide VWO advies, dus over niveau praktijkschool weet ik het niet.

Dat ligt vaak aan de schrijfmethode die wordt gebruikt maar over het algemeen beginnen de meeste letters nog wel via op dezelfde plek. Echter wordt er niet altijd voldoende aandacht aandacht aan besteed bij alle scholen of zijn er kinderen die het gewoonweg heel lastig vinden om het op de juiste manier aan te leren. De start van de cijfers wordt over het algemeen nog minder aandacht aan besteed om op de juiste plek te beginnen. Maar ook hier weer ligt het ook heel erg aan het kind zelf.

Pippeltje

Pippeltje

13-05-2024 om 12:30 Topicstarter

Bij de 6 begin je inderdaad ook met het steeltje. Waarom weet ik niet maar zo heb ik het geleerd.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.