Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

HA weigerd allergietest bij zoon

Goedemiddag!

Ik ben vandaag helaas weer langs de HA gemoeten. Mijn zoon van 8 jaar heeft voor de tweede keer in een maand een enorme allergische reactie. De uitslag is heftig, en het lijkt of die met zijn hele lichaam in de brandnetels heeft gelegen. Ook heeft die vanuit geboorte al eczeem en bronchitis.. alleen hebben we echt zo heftige allergische reactie niet mee gemaakt. Je zag de uitslag groeien voor je ogen, ook zijn ogen werden dik.

Nu wilt de HA geen allergie test doen. 99% komen ze er toch niet achter waarvoor ze allergisch zijn blabla.. ik heb hier met zijn eczeem en bronchitis ook al op gehamerd en toen wilde ze dat ook niet doen.. gewoon da kind volstoppen met antihistamine en een puffer dan gaat t wel weer goed.

Heeft iemand tips en ervaringen met dit soort gevallen? Wat kan ik zelf doen om toch die testen te laten doen ?


Ik zou nog een keer in gesprek gaan en duidelijk je standpunt naar voren brengen. Als een kind ook eczeem en bronchitis heeft is de kans op een allergie ook groter dan gemiddeld. Voor een aantal veelvoorkomende allergenen is het wel degelijk heel goed te bepalen of een kind er allergisch voor is. Wellicht groeit het er dan overheen, maar dan kun je in overleg met de specialist in ieder geval bepalen hoe je het in de tussentijd aanpakt. Het statement van je huisarts is in ieder geval nogal achterhaald, en ik vind het ook nogal lauwtjes klinken bij zo'n nare reactie. Antihistamine is ook geen feest om voortdurend te moeten gebruiken als je het bij de bron kan aanpakken, wat een enorm rare instelling van huisarts. Commercieel testen kan ook, maar dat is behoorlijk duur. Is er een mogelijkheid om van huisarts te wisselen of zit alles vol bij jullie in de buurt?

second opion aanvragen 

Gewoon vriendelijk vragen om een doorverwijzing naar de allergoloog. Speel het anders via de assistente: je belt de praktijk en overlegt met de assistente dat je toch wel zorgen maakt omdat je zoon erg veel last heeft van zijn klachten, dat je er goed over hebt nagedacht en dat je heel graag een verwijzing naar de allergoloog wil. En of zij dit verzoek bij de huisarts kan neerleggen en of jij later kan terugbellen (of zij jou belt, afhankelijk van wat het wordt). Er is een kans dat de huisarts een doorverwijzing schrijft om ervan af te zijn. En dan kan jij verder. 

Een afspraak maken als de vervangende huisarts er is. Of een doorverwijzing vragen naar een kinderarts vanwege astma en bronchitis en heftige allergie. Je kunt ook contact opnemen met je zorgverzekeraar, misschien kunnen die meedenken.

Wat je ook zou kunnen proberen is een homeopatische arts. Dat wordt niet vergoed, maar mijn zus is er zo wel achter gekomen waar zij zelf allergisch voor was. Als je het zelf maar weet, dan heb je geen test nodig verder.

Heb je zelf echt geen idee? Weet je nog wanneer de vorige keer was dat je zoon zo heftig reageerde? Kun je geen overeenkomsten bedenken? Hier een kind dat allergisch is voor gras en dat hangt dan weer samen met appels en berkenpollen. Heeft hij beide keren een hond of kat geaaid? Naar de kinderboerderij geweest? Cavia's en konijnen zijn bekende triggers. Ingesmeerd met zonnebrandcrème? Als je een paar mogelijke boosdoeners hebt kun je zelf een provocatietest doen.

doorverwijzing naar de allergoloog en dermatoloog. Daar heel erg op aandringen / eisen. De allergoloog doet dan wel allergietesten (kan ook via bloedtest). Maak ook fotos van de reactie.

Probeer er zelf achter te komen waar zoon op reageert. Dat helpt de allergoloog waar te zoeken. 
- bepaalde periode van het jaar (bijv specifieke plant) 
- huisdieren
- voedsel
Etcetera

Planten is lastig achter te komen welke precies en kun je moeilijker vermijden. Maar voedsel en dieren bijv kun je goed vermijden. Dochter is bijv wel allergisch voor honden, maar niet voor katten. 

Dochter had allergische reactie op noten, bleek later 2 specifieke noten te zijn. Huisarts gaf meteen doorverwijzing, zonder zelf reactie te hebben gezien. 
Dochter heeft ook al van de geboorte exzeem. Wordt verergerd door die allergie. Dus ook geleerd dat sommige consmetica gebaseerd in op notenolie (bijv ook sommige zonnebrandcremes, ik dacht dus plant bij kdv omdat het opkwam als ze veel buitenspeelde). 
Allergoloog monitort heftigheid allergie. Sommige dingen is dochter overheen gegroeid, andere zijn erbij gekomen. 

Dermatoloog behandeld huidproblemen (bijv zalf, advies etc). Allergiepillen  slikt dochter preventief en helpt ook bij exzeem. 

Bij dik ook help koelen met ice pack of nat washandje goed. 

afhankelijk van heftigheid van de allergie kan aanpak verschillen volgens onze allergloog:
- heftige reactie: allergeen zoveel mogelijk vermijden
- beperkte reactie: niet vermijden, want dat triggert wellicht heftige reactie als je toch met allergeen in aanraking komt. Wel blootstellen aan allergeen -> allergie kan verminderen / weggaan. Werkte bij dochter inderdaad zo. 

slecht trouwens van de huisarts. Zelf ook ooit zo'n  huisarts die niet wilde doorverwijzen, want 'dat hebben veel jongvolwassen vrouwen' of 'specialist doet zelfde bloedonderzoek waar niks uit kwam'. Dus extra blij met huidige huisarts, die gerust ruggespraak houdt met specialist en dan dus doorverwijst indien nodig.

eens met eerdere reacties om het wel verder te laten onderzoeken, voorkomen is beter dan genezen. En voorkomen is meestal heel eenvoudig als je de oorzaak weet.
Bij mij kwamen er wel 3 dingen uit de test, dus geen idee waarom HA beweert dat testen niet werkt. Tenzij hij denkt dat het niet om een allergie gaat?

Daarnaast kan je mogelijk ook zelf uitvogelen wat de oorzaak is. Samen met je zoon achterhalen wat hij de 24 uur ervoor heeft aangeraakt of gegeten. Kijken of daarin bij alle situaties overeenkomsten zijn. En welke dingen sindsdien (sinds de eerste allergische reactie) nog zonder gevolgen aangeraakt of gegeten zijn. 
Ik had een metalen bed, en kreeg op eens een nikkelallergie, dus het kan echt iets heel alledaags zijn.
De rest uitsluiten en 1 voor 1 testen. (In kleine hoeveelheden uiteraard.)

Ik zou naar de vervangende huisarts gaan als je eigen huisarts op vakantie is.

Ik zou niet wachten tot de huisarts op vakantie is en je bij een vervangende huisarts terecht kunt. Dit zijn serieuze klachten, die ook nog eens vervelender kunnen worden als het inderdaad om een allergie gaat. Een notenallergie (mocht het dat zijn) is ook nog eens potentieel erg gevaarlijk.

Doorverwijzing vragen naar allergoloog en of dermatoloog.

Ik kreeg bij Dermatologie een paar rijen prikken in mijn arm en een heleboel pleisters op mijn rug met mogelijke allergenen, ik mocht toen ook een paar dagen niet douchen.

Nikkelallergie en grassenmixallergie kwamen hieruit.

is je zoon onder behandeling bij een andere specialist zoals dermatoloog voor exzeem of specialist voor bronchitis? zij kunnen ook doorverwijzen naar allergoloog. 
Als zoon niet bij een specialist in behandeling is, zou ik ook daar een doorverwijzing voor eisen. Laat je in dit geval niet wegsturen door de huisarts, weten wat de oorzaak is, is belangrijk voor het welzijn van je kind. 

Een mens vangt meer vliegen met stroop dan met azijn. Ik zou vooral niet eisen, ik zou vriendelijk verzoeken. Maar wel duidelijk en tamelijk aanhoudend vriendelijk verzoeken, dat dan weer wel
Met "ik eis" loop je naar mijn idee meer risico dat de arts even wil laten zien wie er de baas is, en dat vertraagt de boel dan alleen maar. 

 Het klinkt vooral of de huisarts de ernst van de allergische reactie heel anders inschat dan jullie. Dus daar zou ik het over hebben met de huisarts. Omdat allergenen vermijden niet altijd de beste oplossing is, is ook niet altijd een allergietest geïndiceerd.

Temet schreef op 14-05-2024 om 07:57:

Een mens vangt meer vliegen met stroop dan met azijn. Ik zou vooral niet eisen, ik zou vriendelijk verzoeken. Maar wel duidelijk en tamelijk aanhoudend vriendelijk verzoeken, dat dan weer wel
Met "ik eis" loop je naar mijn idee meer risico dat de arts even wil laten zien wie er de baas is, en dat vertraagt de boel dan alleen maar.

Tegenwoordig moet je wel eisen, anders kun je gewoon weer naar huis met een paracetamol oid. 

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.