Vier het kinderfeestje in de tuin

9 mei 2022

Vier het kinderfeestje in de tuin

Eindelijk! We hoeven niet per se meer coronaproof feestjes te geven. Dat is vooral fijn voor de kinderen, want zij kunnen hun verjaardag nu ook weer volop vieren met vriendjes en vriendinnetjes. Bovendien hoef jij je niet druk te maken over de hoeveelheid ouders die misschien aan het eind van het feestje even komen borrelen. Het kan gewoon weer! Maak het daarom extra feestelijk en vier lente-, zomer- en vroege herfstverjaardagen lekker in de tuin.

Schaduwrijke plekjes

Als de zon warm is, is het goed om drie dingen bij de hand te hebben: water om te drinken, antizonnebrandcrème om verbranding te voorkomen en een mooie, grote parasol om zo schaduw te creëren. Tussen het spelen door vormt de parasol een schaduwrijke plek om even uit te puffen, water te drinken en wat lekkers te eten. Je hoeft onder de parasol niet per se een tuintafel te plaatsen. Kinderen vinden het net zo gezellig om in het gras of op een picknickkleed te zitten. Met wat (tuin)kussens erbij is dat een heel fijne plek.

Versier de tuin

Het is feest! Dus versier je de tuin. Een parasol kun je bijvoorbeeld met een vlaggenlijntje versieren, gewoon langs de rand van de parasol zelf. Versier de tuinstoelen en de tafelrand met slingers en crêpe papier voor een feestelijk tintje. Een vrolijk gekleurd tafelkleed mag niet ontbreken. Wil je dit kleed de hele dag een beetje netjes houden? Neem dan een transparant tafelzeil en leg dat erover heen. Een fijne bijkomstigheid is meteen dat de wind niet zomaar met het tafelkleed kan spelen. Themafeestje? Pas de versieringen erop aan!

Aan tafel!

Een gezellige tuintafel waar gegeten, gedronken en geknutseld kan worden, mag natuurlijk niet ontbreken als je een tuinfeestje voor kinderen organiseert. Kinderen vinden het vaak heel gezellig om bij elkaar te zitten en daarom is een tuinbank van Kees Smit Tuinmeubelen zeker aan te raden. Met twee loungebanken of tuinbanken creëer je heel veel zitplaatsen. Het meest gezellig is een rechte picknickbank die je met gemak ook op andere plekken in de tuin kan zetten. Bijvoorbeeld als zitplaatsen voor het entertainment of als tribune tijdens een één-op-één zakloop race.

Buitenspelen

Het fijne aan een tuinfeestje is dat de kinderen lekker buiten kunnen spelen. Er zijn tal van tuinspelletjes te bedenken die je samen kan spelen. Op heel warme dagen kun je een watergevecht houden met waterballonnen en waterpistolen. Zet een zwembadje neer of gebruik de sproeier om te dansen in het water. Vraag ouders zwemkleding mee te geven of een droog shirt voor na het ravotten met water. Haal wat ouderwetse spelletjes uit de kast, zoals springtouwen, elastieken (ken jij de sprongen nog?), knikkeren, croquet, hoelahoepen of jeu de boules. Of haal een doos stoepkrijt en laat de kinderen hinkelbanen en kunstwerken op de stoep voor de deur tekenen. Er zijn zoveel leuke spelletjes om buiten te spelen. Maar lekker knutselen, cupcakes versieren (pas op met beestjes), bouwen met Lego, sieraden maken en dergelijke aan tafel is natuurlijk net zo leuk.

Buiten eten; pas op insecten

Buiten eten is altijd gezellig. Vooral als je de kinderen laat picknicken onder de parasol. Let wel dat zoetigheid ook ongewenste gasten kan aantrekken, zoals bijen, vliegen en wespen. Je kan er voor kiezen om het taartmoment binnen te doen, maar je kunt insecten in de tuin ook een beetje afleiden. Een bordje met een lepeltje jam met wat water kan wonderen doen om wespen en bijen bij de taart weg te houden. Plaats ook vliegenkappen over het eten en hou goed in de gaten waar de insecten zich bevinden. Haal daarnaast verzorgende producten in huis mocht er toch iemand gestoken of gebeten worden door een insect. Denk hierbij aan middeltjes tegen de jeuk en koelpacks om zwellingen tegen te gaan.

Smullen van de barbecue

Duurt het feestje tot de avond en eten de kinderen mee? Een patatje gaat er natuurlijk altijd in. Het is goed om van te voren informatie in te winnen over de dieetwensen van de kinderen, zodat je allergische reacties en ‘dat lust ik niet’ kan voorkomen. Op een kinderfeestje wil je geen sippe gezichtjes als het om snoepen en eten gaat. Maak daarom alternatieven, zoals groentespiesjes, vegetarische hamburgertjes en kipsaté en bereid deze op de barbecue. Op kookwebsites zijn heel veel leuke ideeën hiervoor te vinden. Kinderen vinden barbecueën heel leuk. Bovendien kun je de ouders die de kindjes weer komen halen ook wat lekkers aanbieden – met een drankje erbij natuurlijk. Het is tenslotte feest.