Hoe vind je het perfecte parfum?

31 augustus 2022

Hoe vind je het perfecte parfum?

Een goede parfum kan net zo essentieel zijn voor een gelegenheid als een goede outfit. Parfum geeft karakter, verleidt en beïnvloedt zelfs de stemming en het gemoed. Het vinden van het juiste parfum is echter nog niet zo makkelijk. Er zijn ontzettend veel geuren om uit te kiezen en veel mannen en vrouwen weten niet welke geur nu echt goed bij hen past. Daar komt echter nu verandering in. In dit artikel vind je namelijk informatie en handige tips om jouw perfecte parfum te vinden, zodat jij een nieuw parfum uit kan kiezen in de parfumerie of online. Bekijk bijvoorbeeld eens het uitgebreide aanbod op Parfumdreams.

Ken je geurfamilies

Veel mannen en vrouwen kiezen misschien een paar keer in hun leven een parfum uit en blijven daar lange tijd trouw aan. Dat is heel slim als je jouw ideale parfum hebt gevonden. Het is alleen jammer als je tevreden bent met een parfum dat eigenlijk niet zo goed bij je past. Daarom is het belangrijk om meer te weten over verschillende parfums, diverse geurfamilies en geurnoten.

Er zijn veel verschillende soorten parfums en deze zijn onder te verdelen in diverse categorieën. Zo zijn er verschillende geurfamilies te onderscheiden: soorten geuren en combinaties van specifieke geurnoten. We onderscheiden vier geurfamilies, namelijk oriëntaals, houtachtig, fris en bloemig. Deze geurfamilies hebben ook subcategorieën, maar deze vier hoofdfamilies zijn belangrijk om te onthouden. Zodra je weet welke geurfamilie jouw voorkeur heeft, wordt het namelijk een stuk eenvoudiger om een parfum te kiezen die écht goed bij je past.

Let op geurnoten

Geurnoten zijn te zien als de lagen van een parfum. Er is de topnoot: de geur die je het eerste ruikt bij een parfum. Deze geur bepaalt de eerste indruk, maar blijft niet lang hangen. Populaire topnoten zijn bijvoorbeeld citroen, sinaasappel, bergamot, appel, kardemom of bramen.

Naast de topnoot is er de hartnoot. Deze geur is, zoals de naam al doet vermoeden, het hart van het parfum. Het is de basis van het product en de geur die overheerst nadat de topnoot is vervlogen. Populaire hartnoten zijn roos, jasmijn, kaneel, mos en ylang ylang.

Tot slot is er de basisnoot. Deze geur treedt op de voorgrond nadat de hartnoot is vervlogen. Deze geuren houden het langste aan en zijn te zien als de diepte en het karakter van het parfum. Populaire basisnoten zijn sandelhout, mirre, vanille en musk.

Als je een duidelijke voorkeur hebt voor een bepaalde geur, zoals de geur van een roos of van vanille, weet je dat je op zoek moet gaan naar parfums met juist deze geurnoten. Er zijn nog talloze combinaties van geuren mogelijk, maar zo wordt het aanbod wel gespecificeerd en weet je beter waar je naar op zoek bent in de (online) parfumerie.

Het oog wil ook wat

Sommige mensen vinden het oppervlakkig om puur op het uiterlijk te letten, maar bij het shoppen voor parfum kan de verpakking erg veel vertellen over de geur van het parfum. Fabrikanten gebruiken voornamelijk de verpakking om hun product te verkopen. Ze zullen daarom hun uiterste best doen om hun verpakking en de parfumfles een goede representatie te laten zijn van het parfum.

Allereerst is het verstandig om te letten op de kleur van de verpakking en het flesje. Romantische geuren worden vaak in roze of rode flesjes en verpakkingen verkocht, terwijl frisse geuren juist ‘sportievere’ kleuren hebben, zoals groen of blauw. Doorzichtige of witte parfumflesjes bevatten vaak juist meer subtiele en klassieke geuren.

Ook de vorm van het flesje vertelt je al veel over het parfum zelf. Parfummerken zijn erg creatief met de vormgeving van parfums. Zo zijn er flesjes in de vorm van een man of een vrouw, een diamant, een cocktailglas en zelfs een naaldhak. Ronde flesjes zijn meestal bedoeld voor vrouwen en bevatten vaak een romantische geur, terwijl donkere, hoekige flesjes weer bedoeld zijn voor mannengeuren. De vorm van een parfumflesje speelt in op jouw onderbewustzijn en zal een bepaald gevoel losmaken. Luister hier zeker naar bij het uitzoeken van jouw ideale parfum.

Test samples

Nu je weet wat jouw favoriete geurfamilies en geurnoten zijn, en je weet waar je op moet letten qua flesje en vormgeving, is het aanbod in de parfumerie ineens een stuk minder overweldigend. Toch heb je nog veel verschillende parfums om uit te kiezen. Vraag dus eens een keer verschillende samples op. En test de samples ook op meerdere plekken, dat kan uitmaken voor de geur maar bijvoorbeeld ook hoe lang je de geur goed blijft ruiken. Door je goed te oriënteren, samples te vragen en zo verschillende geuren uit te proberen, ontdek je jouw perfecte parfum!