Geen vuil meer voor de ramen! Zo maak je jouw luxaflex schoon.

22 september 2022

Geen vuil meer voor de ramen! Zo maak je jouw luxaflex schoon.

De luxaflex. De kans is groot dat je er een paar van hebt hangen in je huis. Er zijn weinig opties om ramen zo goed te verduisteren zonder gelijk over te stappen op peperdure zonneweringsystemen. Deze voordelen zijn algemeen bekend, maar de meeste mensen houden er geen rekening mee dat de luxaflex niet het gemakkelijkste is om schoon te maken. Daarom leggen wij in dit artikel precies uit hoe je dit het beste doet en geven wij de belangrijkste schoonmaaktips.

Zo maak je de luxaflex het beste schoon:

 • Doe de luxaflex volledig dicht. Liggen de latjes een beetje over elkaar? Doe hem dan niet helemaal dicht.
 • Gebruik een vochtige maar absoluut niet natte doek om de luxaflex rustig en voorzichtig van boven naar beneden schoon te maken
 • Draai de luxaflex om (doe zo ver “open” dat deze weer dicht zit) en herhaal de vorige stap.
 • Zuig al het stof dat eventueel van de luxaflex gevallen is op met de stofzuiger.

In principe is het helemaal niet moeilijk om de luxaflex goed schoon te maken (zie de stappen hierboven beschreven). Maar, omdat een luxaflex erg snel stoffig wordt is het belangrijk om deze zeer regelmatig schoon te maken. Probeer het stof minstens eens in de maand te verwijderen, maar vaker is zeker beter. Persoonlijk zijn wij van de mening dat het beter is om eens in de week de luxaflex met een doekje af te doen.

Lukt het niet om de luxaflex heel regelmatig schoon te maken? Of heb je hele oude luxaflex, die weinig of nog nooit schoongemaakt zijn? Je kan de luxaflex ook diep reinigen. Dit kost meer tijd, maar haalt dan ook gemakkelijk de meest hardnekkige vuiltjes van de luxaflex. Houd er rekening mee dat de volgende methode alleen werkt met luxaflex van vinyl of aluminium. Andere materialen kunnen beschadigd raken als je ze op deze manier reinigt.

Zo reinig je de luxaflex diep:

 • Haal de luxaflex uit het raamkozijn.
 • Vul een bad met warm water.
 • Meng het water met een royale hoeveelheid afwasmiddel en ongeveer 200 gram “baking soda” (ook wel zuiveringszout genoemd).
 • Leg de luxaflex in het bad en laat het voor ongeveer een uur liggen.
 • Spoel de luxaflex af met warm water. Als er nog vuil op zit, probeer dit er dan met een doekje af te halen.
 • Laat de luxaflex goed drogen voordat je ze weer in het kozijn hangt.

Zijn jouw luxaflex van hout? Houd deze dan ver uit de buurt van alle vormen van vocht! Als deze nat worden kunnen ze namelijk gaan vervormen. Maak deze dus ook alleen schoon met een droge doek en leg ze dus ook absoluut niet in de badkuip!

Wanneer is het tijd om de luxaflex te vervangen?

Niets gaat voor eeuwig mee, dus helaas moeten ook luxaflex op een gegeven moment vervangen worden. Gelukkig gaan blijven ze lang goed, zeker als ze regelmatig schoongemaakt worden. Als je een van deze dingen merkt bij jouw luxaflex, dan kan het misschien tijd worden om erover na te denken ze te vervangen:

 • De latjes zijn volledig verbogen. Een paar verbogen latjes zijn geen groot probleem, soms kunnen deze zelfs vervangen worden. Maar als het probleem zo groot wordt dat de luxaflex niet meer zonwerend is, dan wordt het tijd om de gehele luxaflex te vervangen.
 • De touwtjes beginnen uit elkaar te vallen. De touwtjes van de luxaflex zijn nodig om de luxaflex open en dicht te doen. Met verloop van tijd zullen deze beschadigen door bijvoorbeeld de zon of vocht. Omdat deze moeilijk te vervangen zijn kan je beter de gehele luxaflex vervangen.
 • De luxaflex gaat heel slecht open en dicht. Als jouw luxaflex amper open en dicht gaat kan er veel mis mee zijn. Het touwtje kan van binnen kapot of uitgerekt zijn, of er kan iets mis zijn met het tandwielsysteem waarmee de luxaflex open en dicht kan. Deze schade is niet te repareren.
 • Je vind de luxaflex niet mooi meer. Dit is wellenswaar een luxeprobleem. Iedere raambekleding is beter dan geen raambekleding. Maar als je er het geld voor hebt en de luxaflex zijn je een doorn in het oog, kan je ze altijd nog vervangen.

Tips:

 • In plaats van een doekje kan je ook de stofzuiger gebruiken om stof van de luxaflex te halen. Zorg er dan voor dat deze op de zachtste stand staat en zuig voorzichtig het stof weg. Wij zijn hier zelf geen grote fan van omdat wij ervan overtuigd zijn dat een vochtige doek hygiënischer reinigt, maar de stofzuiger kan zeker handig zijn als je eens te weinig tijd hebt daarvoor.
 • Maak je luxaflex altijd schoon vóórdat je de vloer stofzuigt. Er komt namelijk vaak erg veel stof vrij bij het stoffen en dit valt ook op de grond. Als je daarna gelijk stofzuigt bespaar je jezelf een boek moeite!
 • Als je luchtverfrissers of iets dergelijks gebruikt in huis, houdt deze dan weg van de luxaflex. Deze kunnen vervelende vlekken achterlaten. Voorkomen is beter dan genezen!
 • Er zijn speciale luxaflexreinigers te koop. Dit zijn stokken met een doekje eraan zo gevouwen, dat de latjes van de luxaflex tegelijk aan beide kanten schoongemaakt kunnen worden. Deze dingen zijn in principe overbodig. Het meeste schoonmaakwerk is namelijk ook met een gewone doek te doen. Deze dingen zijn daarentegen ook niet bijzonder slecht voor de luxaflex.

Er is dus nog veel te doen met de luxaflex. Het schoonmaken is niet de moeilijkste zaak, het is veel makkelijker dan het schoonmaken van bijvoorbeeld gordijnen, maar het is belangrijk om de luxaflex regelmatig te onderhouden. Doe je dit te weinig, dan kan je de luxaflex beschadigen. En dat wil niemand natuurlijk! Soms kan het ook handig zijn om de luxaflex diep te reinigen. Als er echte problemen zijn, dan kan is in het ergste geval de raambekleding ook vervangen.

Hoe dan ook is het belangrijk om goed voor de luxaflex te zorgen. Een schone luxaflex is namelijk een mooie luxaflex!