Ga jij op roadtrip? 3 tips om je goed voor te bereiden

11 december 2022

Ga jij op roadtrip? 3 tips om je goed voor te bereiden

Een van de leukste manieren om op vakantie te gaan, is door een roadtrip te maken! Niet alleen krijg je hierbij heel veel te zien en is het de allerbeste manier om een land goed te verkennen en vooral ook te leren kennen, maar je hebt ook nog eens ontzettend veel vrijheid. Het is bij het maken van een roadtrip echter wel heel belangrijk dat je goed voorbereid bent. Er komt namelijk veel kijken bij zo’n reis en al helemaal als je een langere tijd weg wilt gaan, zal je echt goed voorbereid moeten zijn. Ga jij binnenkort op een roadtrip? Hieronder hebben we 3 tips voor je uitgewerkt waarmee jij je goed kunt voorbereiden. Zo zal je zeker weten de trip van je leven hebben!

Plan de route

Een van de belangrijkste aspecten van een goede voorbereiding van een roadtrip is natuurlijk dat je de route goed plant. Hoewel het niet per se nodig is dat je een vaste route hebt waar je je aan moet houden, is het wel heel handig om al op zijn minst een globale route te verzinnen. Op deze manier kan je namelijk alvast voor jezelf een overzicht maken van de plaatsen waar je graag naartoe wilt en de dingen die je graag wilt zien. Zo zal je ook niet achteraf spijt hebben dat je een deel van de bezienswaardigheden bent vergeten.

Bij het plannen van de route is het daarnaast ook heel belangrijk dat je genoeg ruimte overlaat in de planning. Zo wil je niet iedere dag volledig volplannen, want hierdoor heb je niet genoeg ruimte om nog spontane activiteiten te ondernemen. Ook kan het altijd voorkomen dat je het ergens ontzettend leuk vindt en eigenlijk wel graag iets langer zou willen blijven. Het zou zonde zijn als je dan door moet gaan vanwege de strakke planning. Als laatste zorgt een ruime planning er ook voor dat je zo nu en dan eens een langere, maar mooiere route kunt nemen tijdens het rijden in plaats van de saaie snelweg. Wil je graag nog meer inspiratie voor jouw reis? Kijk bijvoorbeeld op Reisjevrij.nl, zij hebben veel roadtrips Europa!

Wees op de hoogte van de regels

Als je op een roadtrip gaat, is het ook belangrijk dat je goed op de hoogte bent van alle regels die daar gelden. Vooral de verkeersregels zullen voor jou als reiziger belangrijk zijn tijdens je roadtrip. Hoewel je vast en zeker prima zal kunnen rijden, kunnen verkeersregels nogal verschillen van land tot land en het is dan ook belangrijk dat jij de verkeersregels kent voordat je de weg op gaat.

Over het algemeen komen de verkeersregels nog redelijk overeen, maar er zijn genoeg gevallen waarbij het cruciaal is om van te voren op de hoogte te zijn van de regels. Zo moet je in het ene land rechts en in het andere land juist links op de weg rijden en in Australië en Nieuw-Zeeland is het zelfs zo dat je hier alleen aan de linkerkant van de weg de auto zou mogen parkeren. Ook is het in Amerika bijvoorbeeld zo dat je gewoon door rood mag rijden als je rechtsaf slaat, terwijl dit in Nederland helemaal niet gebruikelijk is.

De verkeersregels zijn echter niet de enige regels waarmee je rekening zal moeten houden. Zo mag je nou eenmaal niet zomaar overal rijden met een Nederlands rijbewijs. Bij sommige landen heb je namelijk een internationaal rijbewijs nodig. Deze kan je makkelijk aanvragen bij de ANWB en is vervolgens 1 jaar geldig. In Amerika heb je geen internationaal rijbewijs nodig, terwijl dit in Nieuw-Zeeland wel wordt gevraagd. Ook als je een auto gaat huren is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels. Je Nederlandse rijbewijs is bijvoorbeeld wel geldig tijdens je roadtrip in Marokko, maar er kunnen extra eisen gesteld worden door de verhuurbedrijven hier.

Zorg voor het juiste vervoersmiddel

Als laatste is het juiste vervoersmiddel cruciaal voor een geslaagde roadtrip. Hiervoor moet je in de eerste plaats bij jezelf nagaan op wat voor manier je wilt reizen door het land van bestemming. Je zou bijvoorbeeld een auto kunnen huren en overal gaan kamperen of juist naar hotels gaan, maar je kan ook een camper huren of aanschaffen. Daarnaast is het ook nog altijd mogelijk om met je eigen auto te rijden, maar deze moet je dan wel ook goed voorbereiden op de reis die je gaat maken.

Wanneer je een vervoersmiddel hebt uitgekozen, is het heel belangrijk dat je goed verzekerd bent. Er kan altijd wel iets gebeuren en vooral als je naar het buitenland gaat, is het fijn om te weten dat je goed verzekerd bent. Zorg er daarom ook voor dat je zelf weet hoe de auto of de camper waarmee je rijdt in elkaar zit. Je wilt tenslotte niet dat er een lampje gaat branden waarvan je geen idee hebt wat dit betekent en of dit nu eigenlijk ernstig is of niet. Kies je vervoersmiddel daarom goed uit, zorg voor de juiste verzekering en zorg ervoor dat je tenminste een beetje verstand hebt van de auto.