De voordelen van het spelen met Lego

17 september 2022

De voordelen van het spelen met Lego

In een wereld vol speelgoed dat knippert en zingt, is er nog steeds één ouderwetse favoriet onder jonge kinderen: Lego. Die kleine blokjes die kinderen urenlang bezig houden terwijl ze hun creaties precies goed krijgen. Sterker nog, Lego kan zelfs het leukste cadeau voor mannen zijn! Niet alleen kids spelen dus graag met deze blokjes, ook veel volwassenen zijn liefhebbers van dit speelgoed. Lego heeft zoveel educatieve voordelen dat het geen wonder is dat velen het als het beste speelgoed ooit beschouwen. Het is een prachtig hulpmiddel voor de ontwikkeling van de hersenen in de vroege jaren. Laten we eens kijken naar enkele van de vaardigheden die kinderen leren van Lego, al behoren de blokjes ook tot de leuke cadeaus voor vrouwen.

Fijne motoriek

Het vergt veel vaardigheid en vingercontrole om de kleine blokjes te manipuleren. Dit maakt Lego tot een uitstekende activiteit voor de fijne motoriek die de fijne motoriek van je kind opbouwt en de kleine spieren van de hand versterkt. De klassieke Lego-blokjes zijn te moeilijk voor jongere peuters om mee te spelen, omdat hun vingertjes beter overweg kunnen met grotere blokken zoals Lego Duplo. Naarmate ze meer controle ontwikkelen, kunnen ze overgaan op kleinere stukken.

Kennis van kleuren en vormen

Het leren over kleuren en vormen in de vroege kindertijd hoeft niet noodzakelijkerwijs te worden geleerd met kleur- en vormactiviteiten. Door je kind gewoon bloot te stellen aan activiteiten, spelletjes en educatief speelgoed, zullen ze deze concepten terloops leren. Veel hands-on ervaringen, zoals het voelen van de vormen van blokken en Lego terwijl ermee wordt gespeeld, heeft veel waarde.

Creatief denken

De echte leerkracht van Lego ligt in het open-einde karakter. Lego is geen speelgoed dat maar één functie heeft. Er zijn maar weinig dingen die zoveel creatieve energie kunnen opwekken als een doos gemengd Lego. Kinderen moeten nadenken over wat ze willen bouwen, hoe ze het willen bouwen en dan een manier vinden om datgene wat ze in hun verbeelding hebben tot leven te brengen. Hoewel de meegeleverde modelideeën leuk kunnen zijn om je kinderen kennis te laten maken met de mogelijkheden, gebeurt het echte leren pas als kinderen vrij bouwen.

Problemen oplossen

Problemen oplossen - een vaardigheid die vaak wordt genoemd als een van de belangrijkste om je te onderscheiden op de werkplek - wordt al vroeg in het leven opgebouwd, door te spelen. Als volwassene kun je oefeningen doen om deze vaardigheid te verbeteren, maar de beste manier om deze vaardigheid bij je kinderen aan te moedigen, is hen onder te dompelen in spel waarbij ze regelmatig zelf problemen moeten oplossen. Als kinderen met Lego bouwen, lossen ze in feite het ene probleem na het andere op, terwijl ze uitzoeken hoe ze de stukken in elkaar kunnen laten passen, hoe ze het bouwwerk eruit kunnen laten zien zoals ze het in gedachten hadden, en hoe ze de onderdelen kunnen structureren voor verschillende functies.

Emotionele ontwikkeling

Spelen met constructiespeelgoed is niet alleen een therapeutische, stressverlagende activiteit, maar het stimuleert ook symbolisch spel (of doen alsof). Als kinderen met anderen doen alsof, kunnen ze het leven 'naspelen', zogezegd op een veilige en gezonde manier. Ze spelen rollenspellen, praten met elkaar, doen alsof ze volwassen zijn en proberen alle aspecten van het leven spelenderwijs te begrijpen.