5 must-see bezienswaardigheden in Gouda

13 augustus 2022

5 must-see bezienswaardigheden in Gouda

Wanneer je denkt aan Nederland denk je aan Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Maar, het zijn de kleinere steden die meestal de meest unieke ervaringen bieden. Gouda is een perfect voorbeeld.

Gouda staat natuurlijk bekend om de wereldberoemde kaas waar de naam vandaan komt, maar er is zoveel meer te vinden! In dit artikel vind je de beste attracties en bezienswaardigheden in Gouda die je gelijk aan je lijstje kan toevoegen.

Museum Gouda

Zodra je door Gouda loopt zal je gelijk voelen alsof je in de 15de eeuw bent beland. De huizen en architectuur van de gebouwen zijn nog steeds in de klassieke stijl en het valt gelijk op. De Waag, het stadhuis en de Sint-Jan kerk hebben allemaal hun originele architectuur behouden en zijn het zeker waard om te bezoeken.

Als je meer wilt weten over de geschiedenis achter alle prachtige gebouwen die je zit, dan is Museum Gouda de plek voor jou. Alles vind je hier. De geschiedenis, kunst, en zelfs de originele ontwerpen van de ramen in de Sint-Jan kerk.

De Sint-Jan kerk

De Goudse glazen in de Sint-Jan kerk bestaan als sinds de 16de eeuw, wanneer je binnenloopt, is het bijna magisch hoe de kleuren op de vloeren weerkaatst. Kerken geven altijd wel een magisch gevoel, maar deze geeft toch echt een beetje extra.

De kerk steekt boven alle gebouwen uit en is een van de mooiste gebouwen in Gouda. Het is daarom makkelijk vinden wanneer je klaar bent voor wat extra magie in je bezoek aan Gouda.

De Waag en de Goudse kaasmarkt

Geïnteresseerd in de kaas en waar het vandaan komt? De waag is het perfecte startpunt. Hier werd vroeger alles gewogen voordat het de markt op kwam, dit doen ze al sinds 1198. In 2022 is het ondertussen omgevormd tot een museum waar je een blik kan werpen naar de oude tradities.

Na je bezoek aan de Waag is de bekende Goudse kaasmarkt de volgende stap. Je kan met gemak een hele middag verdwaald raken in de geuren en smaken van Gouda, met kaas in hand natuurlijk! Elke donderdag zal je de eeuwenoude markt vinden voor de Goudse Waag.

De Gouda Cheese experience

Behalve de Waag en de Goudse kaasmarkt zijn er uiteraard tours waar je alle belangrijke punten te zien krijgt. De Gouda Cheese Experience is perfect als je kaas simpelweg niet kan weerstaan! Je wordt geleid langs alle belangrijke locaties in de stad en je krijgt een kijk als kaasmeester.

De Stroopwafel Fabriek

Als je Gouda bezoekt is de wereldbekende stroopwafel niet te missen, en als je net als ons een obsessie met stroopwafels hebt, dan is een bezoek aan de stroopwafelfabriek een must! Stroopwafels zijn onmisbaar in Gouda en de eeuwen oude fabriek is zeker een bezoek waard.

Je ontdekt de fabriek met verse stroopwafel in hand, je krijgt een kans om de geheime doorgang te vinden en om de kluis te kraken met daarin het originele recept.