even zo
28-05-2014 om 12:38
geen officiële hulphond, wel label op hondentuig
Kennis heeft op een hondentuig zelf labels bevestigd met "hulphond", de hond is dus geen officiële hulphond. Ze trainen de hond zelf.
Hoe gaat dit bij toegang tot pretparken en andere locaties waar honden normaal gesproken verboden zijn.
Wordt er met een hulphond nog om een officieel certificaat of pasje gevraagd?
Het lijkt me raar als iedereen zo maar labels kan bevestigen op een hondentuig om zo met de hond overal toegang tot te krijgen.
Ben dus benieuwd naar ervaringen van mensen met een officiële hulphond of van mensen die dus bij een controle staan en dus de baasjes en de honden controleren.
Het lijkt me dat die trainingen voor hulphonden niet voor niets zijn.
Katniss
28-05-2014 om 19:01
Joh
Lekker belangrijk
Wij hebben overigens op kantoor een geleidehond. Die ligt vooral te slapen want zijn eigenaar loopt gewoon zelfstandig door het gebouw. Misschien ook wel een smoesje om haar hond mee te kunnen nemen
Dalarna
28-05-2014 om 19:45
precies
Denk je dat iedereen dat wil gaan doen zo om lekker je hond mee te kunnen nemen in de Efteling?
Waar gebruiken ze de hond voor want ook honden die bij kinderen met autisme gebruikt worden zijn een hulphond. Die hond doet dus niet veel anders dan een vriend zijn van het kind. Ze moeten wel een herkenbaar dekje om om te laten zien dat de hond aan het werk is.
Dendy Pearson
28-05-2014 om 20:36
Zo'n label laat vooral zien dat de hond aan het werk/ in training is. M.a.w., je moet ze volgens mij dan niet aanhalen.
Ik weet dit niet helemaal zeker, maar een aankomende hulphond woont toch eerst bij een gastgezin? Voor de socialisatie? Ik dacht dat deze honden ook al een "labeltje" hadden.
Dalarna
28-05-2014 om 21:20
Dendy
Voor zover ik weet niet omdat ze niet in echte training zijn, die training komt daarna. Wel krijgen die mensen een pas om zo de hond wel in winkels mee te mogen nemen. Dus er zijn wel pasjes maar het kan ook zijn dat ze dat alleen aan die puppypleeggezinnen geven omdat die honden dus niet herkenbaar zijn.
Puck
29-05-2014 om 10:06
Pfff, inderdaad, lekker belangrijk
Ik snap ook niet echt waar je je druk om maakt maar for the record (wij hebben vrienden met een hulphond:
Een hulphond in een puppygezin heeft een pasje waarmee aangetoond kan worden dat hij hulphond-to-be is en om die reden op plaatsen mag komen met een begeleider waar andere honden niet mag komen. Een hulphond die echt in opleiding is heeft ook een pasje en een gediplomeerde hulphond ook, compleet met pasfoto. En ja, daar kan om gevraagd worden.
Astrid
31-05-2014 om 11:08
nou
als je je daar niet "druk" om mag maken/vraag of kunt stellen, dan gaan we straks pasjes maken voor invalideplaatsen omdat je zelf bepaalt dat je dat nodig hebt en je pas nog in de maak is (bv)?
Je krijgt tijdens je rijlessen ook geen tijdelijk rijbewijs, dat moet officieel.
Prima dat de hond zelf wordt getraind, maar officieel mag je dan geen label voeren. Dan moet je die er ook niet aannaaien, maar zorgen dat mensen die hun hond zelf trainen een tijdelijk certificaat kunnen krijgen en zo kunnen aantonen dat hun hond in "opleiding" is.
De hond kan dan altijd nog een nationaal examen doen en de benodigde papieren/pasjes krijgen.
Leen13
31-05-2014 om 12:20
controle
Soms buigen mensen de regels wat in hun voordeel. Vaak is dat volstrekt legitiem, er is een behoefte die je vervuld wil zien. Regels kunnen onnodig te strict zijn en dan moet je dat soms wat 'interpreteren' anders wordt het onleefbaar. Soms frauderen mensen. Als je dat wilt uitbannen en het volstrekt 'eerlijk' maken dan heb je een controleapparaat nodig dat onnodig veel geld kost en zaken niet eerlijker maakt maar ergerlijker en duurder.
Het is een balans zoals veel zaken in het leven. Als het niet te veel uit de hand loopt zou ik me er zeker niet over opwinden. Iedereen heeft ook weleens een 'voordeeltje' of buigt een 'voordeeltje' naar zichzelf toe. Autorijden is natuurlijk een andere zaak, daar zijn levens mee gemoeid, terecht dat daar streng op gecontroleerd wordt. Of je met een hond met een plakkertje 'hulphond' wel toegang krijgt of andere voordelen lijkt me van een volstrekt andere orde.
Leen13
31-05-2014 om 12:22
Invalideplaats
Het lijkt me ook geen enkel probleem als iemand, in afwachting van zo'n bureaucratisch gedoe als het aanvragen van een invalidekaart, alvast een voorschotje neemt op de voorziening. Je neemt een risico, maar misschien als je 'gesnapt' wordt tref je wel een rechter die gezien de situatie je boete wegstreept.
Te strict hanteren van de regels om de regels is onmenselijk en ergerlijk. Daar zijn de regels niet voor bedoeld.
Hombre
31-05-2014 om 18:03
Hondenvrije zone
Er zijn nogal wat mensen die niet zo vreselijk dol zijn op honden en blij zijn dat er plaatsen zijn waar je niet tegen je wil met andermans huisdier hobby geconfronteerd hoeft te worden.
Dus heel goed dat iemadn zo'n misbruikgeval aan de kaak stelt. Straks krijg je bij je ADHD kind ook een hulphond. Loopt iedere aso met een pitbull met een 'hulphond' label op zijn rug...
Handhaven graag dus, die regels!
Astrid
01-06-2014 om 12:56
annej
Hoe oneerlijk, onterecht, ongeduldig enz, die labels zijn er niet voor niets. Er zijn mensen die totaal geen weet hebben van hondentaal en toch een hond nemen. Er zijn mensen die denken een hond te kunnen trainen en dit op eigen houtje doen. Met een auto gaat het om je leven, denk aan een verkeerd opgevoede hond en een kind? Geen idee of deze mensen weten waar ze mee bezig zijn; iemand zal niet snel toegeven dat hij "maar iets doet".
Na een aantal honden weet ik best waar ik het over heb en kan ik een hond trainen. Toch zou ik bij een volgende hond altijd weer lessen volgen. Vanwege nieuwe inzichten, nieuwe ervaringen en een nieuw karakter van een hond.
Het label zal voor deze huistuinkeukenhulphond nooit zijn als het echte label. Dan neem je dus de boel in het ootje.
Net zoals je thuislessen neemt om auto te leren rijden en vervolgens een nep-rijbewijs maakt. Kan niet toch?
Leen13
01-06-2014 om 14:35
Handhaven
Ik bespeur hier een gat in de markt. Meer controle, meer handhaving. Helaas is het geld op dus wordt het tijd voor de vrijwillige politie.
"Het is feestelijk om je medeburgers naar een liberale samenleving toe te kunnen corrigeren."
"Dat zou eigenlijk het beste zijn, een geheime vrijwillige politie, misschien krijgen we ook nog wel wapens."
Veratlc
27-08-2021 om 21:40
inmiddels eigenlijk een heel oud topic maar tegenwoordig is iedere hulphonden eigenaar verplicht een pasje mee te dragen van de school waar de hond is opgeleid. Er zijn nog mensen die hun eigen hond labels opplakken maar door middel van het vragen van een pasje kunnen deze eruit worden gepikt! Groetjes
Nf3
24-12-2021 om 23:11
hai alle mensen die dit nog lezen.
Het kan WEL gevaarlijk zijn als mensen nep hulphonden labels plakken!!! Handhaving is dus ook erg belangrijk. Als de trotse eigenaar van een ADL hond die het ook aangeeft als ik ga flauwvallen ik heb dan de tijd om ergens te gaan zitten. Heb ik 1 keer een vervelende ervaring met een nep hulphond gehad.
Kort samengevat… de nep hulphond viel uit naar mijn hond (die overigens geen oogcontact maakte met de andere hond aangezien zij getraind is om het te negeren). Ze was zo druk bezig met de andere hond die haar wilde aanvallen dat ze een flauwval aanval had gemist, dus toen lag ik op de grond. Op normale plekken houd ik andere honden ik de gaten, ik ging er echter van uit dat de andere hond opgevoed was aangezien deze in een kledingwinkel liep met een hulphondentuig…
Pippeltje
26-12-2021 om 03:49
Hombre schreef op 31-05-2014 om 18:03:
Hondenvrije zone
Er zijn nogal wat mensen die niet zo vreselijk dol zijn op honden en blij zijn dat er plaatsen zijn waar je niet tegen je wil met andermans huisdier hobby geconfronteerd hoeft te worden.
Dus heel goed dat iemadn zo'n misbruikgeval aan de kaak stelt. Straks krijg je bij je ADHD kind ook een hulphond. Loopt iedere aso met een pitbull met een 'hulphond' label op zijn rug...
Handhaven graag dus, die regels!
Gelukkig bepaal jij niet wie er een hulphond krijgt! Voor kinderen met ADHD kan dit echt heel goed zijn ook.
Thomass
26-12-2021 om 08:38
Pippeltje schreef op 26-12-2021 om 03:49:
[..]
Gelukkig bepaal jij niet wie er een hulphond krijgt! Voor kinderen met ADHD kan dit echt heel goed zijn ook.
Men heeft geen probleem met een officiële hulphond maar met mensen die zelf dat label op hun hond plakken. Om maar overal in te kunnen en mogen.
Pippeltje
27-12-2021 om 10:13
Ja Thomas dat snap ik ook wel. maar als iemand begint te mekkeren dat je 'zelfs'al met een ADHD kind een hulphond krijgt, dan vind ik dat ik daar iets van mag zeggen. Want je kunt niet zo maar oordelen over andermans situatie.
AnnaPollewop
28-12-2021 om 11:18
Hulphond of niet, een hond die een andere hond aanvalt lijkt me sowieso een no-no.
Houd hem strak bij je of voed hem op.
En ja, ik weet ook wel dat een hond die aanvalt, dat niet perse bij iedere hond doet en dat het onverwacht kan komen (zeker als je eigen hond erg geconcentreerd aan het werk is, want kennelijk worden sommige andere honden daar net zo geïrriteerd van als mensen als ze zich genegeerd voelen - "huh, waarom zeg je niks, voel je je te goed voor mij soms?!") maar toch, als je weet dat je hond wel eens uitvalt zou je er rekening mee moeten houden dat dat altijd kan gebeuren.
Dat staat los van een vals label hulphond (wat ik óók een no-no vind, net als een vervalste gehandicaptenkaart en zo).
MHWinterswijk
26-05-2022 om 17:53
Op onze wandeling door het buitengebied van Winterswijk vanochtend, heeft een loslopende hond met een hulphond tuigje onze aangelijnde hond aangevallen. Wij passeerden elkaar op een breed pad en de hond kwam recht op onze hond af en reageerde erg agressief. gelukkig is het goed gegaan omdat onze hond doorliep en wij gelijk hebben gereageerd, Volgens mij is het geen hulphond, heb de eigenaresse gevraagd waarom ze haar hond niet aanlijnt. Ze werd boos en vind dat ik bevoordeeld reageer op haar rottweiler, aangegeven dat dit niet zo is, wij hebben 2 rottweilers gehad, schatten van honden dus het is geen vooroordeel. Vind het niet normaal dat je een hulphond tuig gebruikt terwijl het geen hulphond is ( vermoed ik)
Mevrouw rijdt bijna elke dag naar de parkeerplaats bij de visvijver en laat dan een aangelijnde Beatle en een loslopende “hulphond” uit die niet luistert en op iedereen afloopt.
Heb deze topic gelezen en vind dat hierop gehandhaafd moet worden. In ieder geval maak ik er melding van als ik haar weer tegenkom en de “hulphond” niet aangelijnd is.
Onze honden lopen ook wel los, dat is mijn punt niet. Maar als je de hond niet onder controle hebt en het gevaarlijk is voor anderen vind ik het een no go dat je een hulphond label misbruikt.
Marijkeboss
21-06-2022 om 14:28
Ik zit met een dilemma, ik ben bezig met het process tot een hulphond. Omdat depressie hulphonden nog niet worden vergoed moet ik het zelf gaan betalen. Echter is dit wel vreselijk duur en ik als 20 jaar oude vrouw die studerende is heeft hier geen geld voor. Ik wil hartstikke graag een hond trainen tot mijn hulphond maar dat zal dan zelf gaan en niet via een trainingscentrum. Hoe kom ik dan toch aan zo’n pasje dat mijn hond wel helemaal is opgevoed en zodat de hond wel in elke openbare ruimte mag?
Rhonda
21-06-2022 om 14:31
Marijkeboss schreef op 21-06-2022 om 14:28:
Ik zit met een dilemma, ik ben bezig met het process tot een hulphond. Omdat depressie hulphonden nog niet worden vergoed moet ik het zelf gaan betalen. Echter is dit wel vreselijk duur en ik als 20 jaar oude vrouw die studerende is heeft hier geen geld voor. Ik wil hartstikke graag een hond trainen tot mijn hulphond maar dat zal dan zelf gaan en niet via een trainingscentrum. Hoe kom ik dan toch aan zo’n pasje dat mijn hond wel helemaal is opgevoed en zodat de hond wel in elke openbare ruimte mag?
Niet. Er zijn niet voor niets regels voor hulphonden en regels voor opvoeden ervan. Je vraagt hier dus eigenlijk: hoe kan ik de regels omzeilen en een gewone hond meenemen naar plekken waar honden niet welkom zijn.
Thomass
21-06-2022 om 15:55
Van Vlaamse website: https://www.badf.be/NL/faqNL.html
Ik zag laatst een hond met een tuigje waarop het woord ‘Hulphond’ stond. Die mevrouw zei dat ze hem helemaal zelf had opgeleid. Kan dat dan?
Het is zo dat er hondentuigjes vrij in de handel zijn, waar je dan allerlei labels kan op vastmaken. Zo'n tuigje met het label 'Hulphond' levert echter geen afdoende bewijs dat de hond effectief is opgeleid en afgeleverd door een gemachtigde assistentiehondenschool en dus als assistentiehond erkend wordt. Tenzij andere bewijzen kunnen voorgelegd worden, heeft deze hond dan ook géén wettelijk recht op toegang.
Ik heb mijn hond zelf opgeleerd en hij kan nu eigenlijk alles wat een assistentiehond kan, hoe kan hij het attest ‘Assistentiehond’ bekomen, zodat hij overal met mij mee mag?
Er bestaat geen 'test' of 'examen' waarmee een zelf opgeleide hond het attest van assistentiehond kan verkrijgen. Dat attest kan enkel bekomen worden na een gedegen opleiding van baasje en hond, in een door het ministerie gemachtigde assistentiehondenschool. Van zodra de hond in opleiding is in zo'n school, heeft hij ook wettelijk recht op toegang. Dat recht vervalt weliswaar wanneer de opleiding vroegtijdig gestopt wordt of wanneer baasje en hond niet zouden slagen in het examen dat de opleiding afrondt.
Ik zou zeggen: zorg dat je zelf hulphonden leert trainen als je blijkbaar daar toe in staat bent.
MamaE
21-06-2022 om 20:53
Rhonda schreef op 21-06-2022 om 14:31:
[..]
Niet. Er zijn niet voor niets regels voor hulphonden en regels voor opvoeden ervan. Je vraagt hier dus eigenlijk: hoe kan ik de regels omzeilen en een gewone hond meenemen naar plekken waar honden niet welkom zijn.
Dit dus. Het is net als met een rijbewijs. Je moet les nemen bij een gecertificeerde rijschool en een examen afleggen bij het CBS. Tuurlijk kun je privé veel leren van iemand maar dat geeft geen recht om op de openbare weg te gaan rijden.
Nine123
25-08-2022 om 01:29
Interessant topic dit. Ik heb zelf een ADL-hulphond en ik wilde (ondanks alle goede reacties waar ik het grotendeels mee eens ben - als in hulphondhesje/status misbruiken is een no go) is het zelfs zo dat als de hond met pensioen moet (8-10 jaar, langer dan 10 jaar mag niet) dat hij zijn hulphond-status, hesje, pasje én privileges verliest. Dus zelfs honden die 10 jaar lang geweldig werk hebben verricht en ontzettend goed opgevoed zijn en luisteren mogen na die tijd niet meer openbare ruimtes in en worden vanaf dan een gewone huishond. Dat mensen met hun huistuin&keuken-hond denken dat ze boven de wet staan vind ik echt onbegrijpelijk.
HulphondSam
22-03-2023 om 17:33
elke hulphond krijgt een officieel certificaat. Ook een pasje met een foto deze worden nog wel eens nagemaakt. Ook een hulphond die thuis is opgeleid maar welke certificeerd is Max ze geen hulphond noemen maar geleidehond of assistentie hond. Toch wil ik even reageren op het feit als een hond wat ouder is. Ook een hond van 10 jaar kan nog heel goed een geleidehond zijn en mag dat zeker blijven dragen. Mijn hond is nu op dit moment 8 jaar oud zou er niet aan moeten denken om hem opeens als een normale hond te behandelen en thuis te moeten laten 24 uur per dag is hij bij mij dat kan niet wat denkt u zelf
FranciscaLucia
21-10-2024 om 18:24
Een hulphond herken je aan het hesje wat deze draagt waar ook de naam opstaat van de instantie die de hond traint en uiteraard een pasje met foto's.
Hulphonden kunnen vanaf pup ook in een gezin worden getraind waar de socialisatie ook kan tenslotte moet de pup hulphond aan alles wennen.