Werk en Opleiding Werk en Opleiding

Werk en Opleiding

Zij-instroom basisonderwijs

Hoiiii

Ik ben op zoek naar mede-zij instromers en jullie ervaringen hiermee? Ik heb mijn eerste assessment positief afgerond en ik mag nu officieel gaan starten met het geschiktheidsonderzoek. Hoe was jullie geschiktheidsonderzoek? Is het lastig? En de wiscat? Daar ben ik vooral heel bang voor. Ik oefen regelmatig maar maak echt van die domme fouten. Dat + de maximale tijd van 15 minuten voor hoofdrekenen pohhhhh ..

En hoe snel gingen jullie echt zelfstandig voor de klas? Ik start tijdens mijn geschiktheidsonderzoek met een leerkrachtondersteunend contract van 0,4 FTE naast mijn andere baan. Vanaf februari start ik met 0,6 voor de klas (groep 6) en stop ik met mijn andere baan. Is dit haalbaar? En aan welk loon moet ik dan denken? Ik hoor super verschillende verhalen over het salaris. 

Zijn er nog andere tips waar ik aan moet denken? Moet ik de algemene pabo boeken aanschaffen of krijg je alles online? Is 24 uur voor de klas haalbaar? Het is ook allemaal zo spannend hahaha

Zelf geen ervaring als zij-instromer, maar bij ons Bestuur is het meestal een aanstelling van 5 dagen, waarvan 4 voor de klas en in dag school/studie.
Verder weet ik wel wat over het salaris: Je wordt uitbetaald in de lerarenschaal. De trede in die schaal is afhankelijk van je laatst verdiende loon. Dit kan dus betekenen dat je helemaal onderin de schaal begint, maar het kan ook zijn dat je in de max van de schaal komt.

Bij ons werken zij-instromers max 3 dagen. 
Het is geen makkelijk traject heb ik wel gezien. Waar je op de traditionele weg heel veel tijd krijgt om de kunst van het lesgeven af te kijken moet je als zij-instromer snel zelf voor de klas. Vaak heeft een bestuur/ school wel de intenties om een goede begeleiding neer te zetten maar de tekorten maken dit nog wel eens een uitdaging. Mijn tip zou zijn om er echt op te hameren dan je bij meerdere collega's lessen mag bekijken. Als je dit inpland aan de hand van een doel kan de school je ook nog gericht sturen naar de collega's met talent op het vakgebied waar jij wat te halen hebt. 
Bij je studie komt vanzelf een boekenlijst, dus daar zou ik maar mee wachten.

Veel succes! Als leerkracht moet je in ene keer enorm veel vaardigheden leren wat intens kan zijn maar het is het mooiste vak van de wereld! 

De wiscat is een eitje, tenzij je altijd een zwakke rekenaar geweest bent. Dan speelt er vaak ook een mentale barrière. Zorg dat je de tafels t/m 12 compleet automatiseert. Die moet je binnen de seconde paraat hebben. Verder veel oefenen, daar heb je apps voor. Denk eraan dat je er met de wiscat niet bent. Je moet ook de kennisbasis halen aan het eind van je opleiding, die is pittiger.
Ik ken een aantal hele goede zij-instromers, maar heb ook heel veel ellende meegemaakt. Als je het zij-instroom traject met goed gevolg wil afleggen, moet je echt veel talent hebben voor het vak. Je krijgt namelijk eigenlijk geen tijd om de basis te leren. Die moet er staan. Als je het geschiktheidsonderzoek niet haalt, overweeg dan flexibele deeltijd in combinatie met versneld voor de klas. Niet elke in potentie goede leraar is geschikt als zij instromer. Ik denk ook niet dat het mij gelukt was vanuit een compleet andere sector.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.