Werk en Opleiding Werk en Opleiding

Werk en Opleiding

Werken met autisme

hoi allemaal,

sinds een paar jaar weet ik dat ik autisme heb. Bij mijn laatste werk ben ik uitgevallen met een burn out en sindsdien zit ik thuis. Vooral het de hele dag aan moeten staan tussen de mensen kan ik niet. Nu gaat het beter en solliciteer ik af en toe maar zodra ik een positieve terugkoppeling krijg raak ik helemaal in paniek. Ik heb begeleiding maar dat stelt niet zoveel voor. De contactpersoon van de gemeente reageert bijvoorbeeld zo 2 maanden niet en houdt zich ook niet aan afspraken. Nu heb ik doorgezet en een baan gekregen maar het lukt me gewoon niet alleen… paniekaanvallen en nachtmerries en het gaat gewoon niet terwijl ik zo graag wil. Niemand pusht me en financieel ga ik er ook niet op vooruit maar ik wil zo graag een normaal leven. Wel doe ik sinds kort vrijwilligerswerk en dat gaat goed. 

Zijn hier meer mensen met deze problemen of hebben jullie tips?

Welke gedachten gieren er door je hoofd als je de paniek voelt?
Schrijf ze op en analyseert ze.Dat helpt om wat meer controle te ervaren over je paniek.

In 1 keer naar een fulltime job ?
Niet opgebouwd?

Zou je met de begeleiding een plan kunnen opstellen? Waarbij ik zou denken aan beginnen met één dag vrijwilligerswerk, uitbouwen naar meerdere dagen. En daarna pas de overstap maken naar betaald werk. 
Heb je ook goed duidelijk waar je beperkingen zitten? Zodat je daar het werk op kunt uitzoeken/met welke handigheden je eromheen kunt werken?

Weet je werkgever van jouw specifieke behoeften vanwege je autisme?
Meer rust, inrichting van je werkplek, specifieke taken, etc? 

Want als je de juiste werkgever treft dan kun je zo veel doen. En dat is een deel geluk hebben met de werkgever, maar ook aangeven wat jij nodig hebt want een werkgever of leidinggevende kan het niet aan je zien. En de ene persoon met autisme is de andere niet dus jij zult moeten aangeven wat jij nodig hebt. En ze dan ook nog eens duidelijk maken dat het niet een constante is maar dat het wel eens wijzigt. 

Ik vraag me af waar je begeleiding vandaan komt? 
Mijn dochter krijgt begeleiding via een ggz organisatie. Deze mevrouw komt elke week bij ons thuis. In het begin even heel stressvol. Maar daarna vrij helpend. 
Mijn dochter is nog jong, maar ik weet dat ze dit ook voor volwassenen doen. 

Het is ten eerste inderdaad heel belangrijk om te weten waar je sterke en je kwetsbare punten liggen (dus welke activiteiten geven je energie en van welke activiteiten raak je gestresst/overprikkeld). Ik kan zo heel goed met mijn collega's werkzaamheden verdelen zodat iedereen die dingen doet waar ze goed in zijn. Ik ben bijvoorbeeld goed met excel en dingen opzoeken en uitwerken. Een ander is weer heel goed in organiseren en communiceren (dat moet je dus niet aan mij vragen, dan gebeurt er niks).

Als je die punten in kaart hebt kun je kijken welk soort werk(gever) daarbij past. En daarbinnen kun je kijken of je nog bepaalde aanpassingen nodig hebt om je werk zo optimaal mogelijk uit te kunnen voeren. (zo wil ik gewoon een vaste werkplek en raak ik in de stress als er iemand op mijn plek zit of als ik elke keer maar een werkplek moet gaan zoeken. Maar een uur eerder naar huis om niet in de spits te hoeven reizen kan ook al veel rust geven).

Zorg ook voor voldoende rust voor jezelf. Dus niet te veel uren werken als je dat niet aan kan. Neem op tijd pauzes. Ik krijg stress als ik het overzicht verlies, dus ik plan het liefst zo min mogelijk in op een dag. Met voldoende tussentijd. Leg de verwachtingen niet te hoog door overal ja op te zeggen of direct te willen reageren. Is helemaal niet nodig. Manage de verwachtingen. Als jij pas na 2 dagen op een mail reageert (die niet direct spoed is) dan is dat ook niet erg.

En accepteer dat je niet altijd "aan" kunt staan. Je hoofd heeft soms ook gewoon even rust nodig om alle informatie te verwerken en op z'n plek te laten vallen. 
Ik zag soms ook collega's continu druk bezig en kreeg daar zelf een slecht gevoel van. Maar ik werk gewoon anders, niet minder of slechter... 

En zorg dat het duidelijk is wat er van je verwacht wordt. Ik kan mezelf ook wel regelmatig verliezen in zaken als ik niet weet waar de kaders liggen. Dan is de opdracht voor mij te groot en onoverzichtelijk. Het helpt dan als iemand voor mij de hekken uitzet waardoor het project in kleinere blokjes wordt verdeeld en ik duidelijker heb wat men van mij wil weten.

Ik heb zelf ook autisme (en ADHD) en ik werk sinds begin januari van dit jaar op een afdeling (een deel van de overheid) waar mensen met een doelgroepregistratie werken. Dit is een jaar en daarna is het de bedoeling dat we doorstromen naar een reguliere afdeling binnen dit stukje van de overheid. 

Mij geeft het veel rust om te weten dat er aandacht is voor mensen met een beperking, maar die wel gewoon kunnen werken. Op mijn afdeling heeft iedereen dus een beperking (niet allemaal autisme, wel veel) en dat vind ik ook erg fijn. 

Daarnaast is er begeleiding en is er een interne jobcoach. Ook is er veel ruimte om dingen als urenopbouw en het werk leren. Ik weet niet of je een doelgroepregistratie hebt en hoe je daar tegenover staat, maar ik moet zeggen dat ik het wel echt fijn vind.

Heb je iemand in je omgeving die ervoor kan zorgen dat er structurele hulp komt in de vorm van begeleiding en die kan helpen om dit op te starten (en draaiende te houden)? Dit kan ook bijvoorbeeld een psycholoog zijn. Het opstarten van mijn wmo-begeleiding is bijvoorbeeld deels te danken aan een psycholoog (en later nog een keer bij een andere psycholoog).

Heb je duidelijk in kaart waar je tegenaan loopt? In het werk, maar ook in het leven? En wat je daarbij zou kunnen helpen?
In mijn geval weet ik bijvoorbeeld dat ik flexibele uren nodig heb en soms thuis moet kunnen werken als het op kantoor gewoon teveel prikkels zijn O, en dat ik de vrijheid heb om een noise cancelling koptelefoon te kunnen dragen.

Voor mensen met autisme zijn er trouwens ook verschillende uitzendbureaus zoals Autitalent en Per Nu. Daarnaast heb je bijvoorbeeld ook nog Onbeperkt aan de slag (zij organiseren regelmatig een banenmarkt voor mensen met een beperking zoals bijvoorbeeld autisme).

LindaPinda11

LindaPinda11

10-06-2024 om 20:44 Topicstarter

dankjullie voor de reacties!!! Ik ga ze even rustig lezen

Ik heb er ervaring mee, niet dat ik het zelf heb (Denk ik) maar ik heb collega's die ook autistisch zijn (Vrij veel in het bedrijf waar ik werk) En op de afdeling waar ik werk gaat het eigenlijk altijd fout (En dat is niet lullig bedoeld) Wat ik heb gemerkt is dat deze mensen altijd van te voren moeten weten wat ze gaan doen en eigenlijk niet kunnen schakelen van werkzaamheden binnen de afdeling. Ik denk niet dat jij goed tegen hectiek kan, klopt dat? Maar waarschijnlijk als jij werk hebt waarin je je op 1 ding concentreren en niet te veel hoeft te schakelen lukt het beter klopt dat ook? Ik denk dat je zulk werk moet zoeken, eventueel met begeleiding ook op het werk.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.