Werk en Opleiding Werk en Opleiding

Werk en Opleiding

Studentenverenigingen: meer leed dan wat anders.

https://www.nu.nl/binnenland/6214302/studenten-voelen-zich-onveilig-na-vrouwen-zijn-hoeren-speech-amsterdams-corps.html

Naar aanleiding van dit nieuwsbericht kwam er in een ander topic de vraag: is dit nou de toekomst? Dit zal maar je arts/gynaecoloog/advocaat zijn straks....

Ik ben heel benieuwd naar ervaringen ook van mensen die lid zijn (geweest) van dergelijke verenigingen. 
Waarom wilde je erbij? Hoe heb je het ervaren? Levert het niet gewoon meer leed op dan wat anders? 

Shine my Light please want ik begrijp er echt helemaal niks van...


Dit speelde 10 jaar geleden ook al hoor .

Precies om deze reden koos mijn dochter toen voor een studievereniging in plaats van een studentenvereniging .
Een studievereniging is opgezet door studenten en vooral gericht op de inhoud van de studie/faculteit, waarbij de nadruk ligt op gezelligheid en ontspanning.

Bij een studievereniging is er geen sprake van een kennismakingstijd (KMT, ook wel bekend als de ontgroening) en het lidmaatschap is goedkoop.

Mijn dochter heeft ook gekozen voor een studievereniging en niet voor het corps in Amsterdam daar wil ze echt niet bij horen.  De verhalen die over het corps de ronde doen zijn te heftig.  Veel van haar studiegenoten kiezen ook voor de studievereniging.  

ldd beangstigend dat dit soort volk straks arts of advocaat kan worden. 

Thomas Hammouni, Tom Coene en Pico Visser mogen van mij voor het leven gecanceld worden. Ik moet er niet aan denken dat dit soort walgelijke, seksistische eikels straks rechter of minister worden.

Gadverdamme 🤢

Ik vind het zorgwekkend. Het voordeel van een studentenvereniging is de vriendschappen voor het leven die je carrière op de lange termijn vooruit kunnen helpen. Vriendjespolitiek. Zeker het Corps staat daarom bekend. Tenminste als je een vent bent. Het begint bij het Corps en eindigt later in de sigaren Lounge. In die laatste zijn traditie getrouw vrouwen niet welkom. Het is geen gelijk speelveld en door nu zo de nieuwste lichting studenten "op te voeden" veranderd dat nooit.

GlamorousGuanaco18

GlamorousGuanaco18

26-07-2022 om 14:46

Ik ben wel lid geweest van een studentenvereniging, maar niet van het corps. Mijn ervaring destijds was dat het prima mensen zijn als je ze een-op-een hebt, maar dat ze in een groep transformeren in brallende ballen (m/v).

Ik heb het altijd al een walgelijk fenomeen gevonden die studentenverenigingen. Alleen al die ontgroeningen. Echt walgelijk. Wat voegt het verder toe? Bah

GlamorousGuanaco18

GlamorousGuanaco18

26-07-2022 om 15:24

bieb1963 schreef op 26-07-2022 om 15:13:

Ik heb het altijd al een walgelijk fenomeen gevonden die studentenverenigingen.

Je moet niet alle verenigingen over één kam scheren. De meeste studentenverenigingen zijn redelijk normale gezelligheidsverenigingen waar dit soort gedrag niet door de beugel kan. Het zijn puur de corporale verenigingen die al decennia lang in opspraak komen.  

Ik vind het ook walgelijk. Die hele cultuur daar. Ze moeten veel strenger optreden tegen die lui. Dat worden dan straks de mensen op de hogere treden van de maatschappelijke ladder. Weerzinwekkend is het.

Thursday schreef op 26-07-2022 om 15:24:

[..]

Het zijn puur de corporale verenigingen die al decennia lang in opspraak komen.

Hoe kan het dat er nog steeds mensen bij zulke verenigingen willen horen?  Ik snap het niet. En die bralbakken zijn dan onze toekomst..

GlamorousGuanaco18

GlamorousGuanaco18

26-07-2022 om 15:35

Dolfje schreef op 26-07-2022 om 15:29:

[..]

Hoe kan het dat er nog steeds mensen bij zulke verenigingen willen horen? Ik snap het niet. En die bralbakken zijn dan onze toekomst..

Als toekomstig arts bijvoorbeeld is het heel erg handig om zo’n netwerk te hebben. Het opent soms deuren die voor anderen gesloten blijven. Erg lastig ook om dat te doorbreken. Je ziet bij deze rel ook weer dat het eigenlijk een levenslange verbintenis is, want de reünisten (oud-leden van het corps) hebben zich er ook alweer over uitgesproken. 

Je moet daar ook helemaal geen lid van willen zijn. Onze kinderen waren nergens lid van, want, a. het kost teveel tijd, en b. teveel geld. Zij hebben gewoon hun eigen vrienden.

Thursday schreef op 26-07-2022 om 15:35:

[..]

Als toekomstig arts bijvoorbeeld is het heel erg handig om zo’n netwerk te hebben. Het opent soms deuren die voor anderen gesloten blijven. Erg lastig ook om dat te doorbreken. Je ziet bij deze rel ook weer dat het eigenlijk een levenslange verbintenis is, want de reünisten (oud-leden van het corps) hebben zich er ook alweer over uitgesproken.

En dit is dus precies wat ik nog wel het grootste probleem vind. Je kan kiezen hier niet bij te willen horen, maar dan blijven die deuren in de toekomst dus voor jou gesloten.

In vijf jaar tijd worden dit soort uitspraken (en ontgroening die uit de hand lopen) normaal voor de leden van zo'n studenten vereniging. Daarom kan het ook zo in stand blijven.

Ik ben ook lid geweest van een studentenvereniging, maar geen corps. Geen ontgroening, niet duur en vooral gezellig. 

Ik snap niet dat de briefschrijvers niet massaal hun lidmaatschap hebben opgezegd.  


Femke Halsema gaat ook kijken welke maatregelen zij kan nemen tegen het ASC , lees ik net .

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5323356/asc-filmpje-dumpert-maatregelen-vrouwen-hoer-nek-breken

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.