Werk en Opleiding Werk en Opleiding

Werk en Opleiding

Levenlanglerenkrediet

Wie is er bezig of gaat binnenkort bezig met aflossen van haar/zijn Levenlanglerenkrediet?

Ik weet dat de inkomen van partner wordt meegenomen en dat er een draagkracht berekening wordt gedaan. Als ik dit laat berekenen komen we over de 200 euro p.m uit.

Opleidingschuld zal rond de 8.000 euro zijn. 

Nu vraag ik me af je hebt 15 jaar de tijd om het af te lossen maar met dit berekening zal ik alles veel eerder aflossen. Kan ik mijn draagkracht termijn naar minder zetten? En als ik eenmalig een groot bedrag aflos moet ik volgende maand weer mijn draagkracht bedrag betalen of ben ik even 'vrij' van het aflossen?

Ook weet ik dat je na je opleiding pas hoef af te lossen. En vroeg ik me af hoe anderen dit doen. Hebben jullie tips?

Mijn plan is om in mijn studiejaren zoveel mogelijk te sparen om een potje op te bouwen om het sneller af te lossen. Maar wel LLLK te ontvangen voor eventueel onverziende ongemakken of stel dat sparen even minder wordt.

Hoe doen jullie het?

Ik zou alleen maar dit soort dingen lenen als je heel zeker weet dat je ook meer gaat verdienen na een opleiding. In alle andere gevallen zou ik eerst het bedrag zelf bij elkaar sparen of een opleiding via de werkgever doen. Geld lenen om daarna nog armer te worden tgv afbetalingen lijkt mij gewoon niet logisch.

Thiu

Thiu

08-10-2022 om 11:09 Topicstarter

Ik ga daar op vooruit in de toekomst.. maar ik zoek eigenlijk antwoorden op mijn vragen of ervaringen van mede studenten.

ik heb alleen ervaring met Duo, maar gok dat LLLK hetzelfde werkt: extra aflossing geeft geen pauze in de aflossing en als je naar draagkracht binnen 15 jaar afbetaalt dan wordt je afbetaaltermijn gewoon korter. Sparen terwijl je leent klinkt niet logisch maar je zult niet de eerste zijn die dat doet......

Lllk bestaat sinds studiejaar 2017-2018 dus veel ervaringsverhalen over aflossen zullen er niet zijn..

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.