Werk en Opleiding Werk en Opleiding

Werk en Opleiding

Koffiebekertjes op kantoor

Vanaf 2024 is het verboden om plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers te gebruiken. Voor zover ik weet hebben wij kartonnen wegwerp, maar toch willen ze ook bij ons voor iets duurzamers gaan. 
Waarop ik meteen dacht; mooi onderwerp voor een nieuw topic!

Vraag: hebben jullie een idee voor een duurzamer alternatief?


In papieren bekertjes zit een laagje plastic (anders loopt je koffie door het papier heen), vandaar dat het niet meer mag.

De meeste kartonnen bekers bevatten alsnog een heel dun plasticlaagje, anders zou de koffie er zo uit sijpelen. 

Wij hebben gewone kopjes, glazen en bekers staan. Maar ik kan me voorstellen dat dat in hele grote bedrijven onhandig is qua afwas en het verzamelen daarvan. 

Ik heb mokken met opdruk van het logo van de afdeling laten maken en de afwasmachine zal nu wel meer gaan draaien hier.

hier ook gewoon mokjes en theeglazen. 

noas_1993

noas_1993

12-09-2023 om 16:37 Topicstarter

Ik vind het een lastige..

Een mok zou kunnen, maar die moet je wel elke kantoordag goed afwassen/drogen zodat het niet gaat lekken in je tas. 

Tegelijkertijd zoek ik ook iets waar ik mee kan lopen; motoriek en evenwichtsproblemen, dus het liefst iets met een deksel.

Er komt een enquête aan, dus ik ga zeker als idee meegeven om een X aantal mokken per verdieping neer te zetten

Op elk bureau een mok - eventueel met bedrijfslogo - zetten?

Wie hem gebruikt wast hem nadien ook zelf met de hand weer af en plaatst hem terug?
Zodat als bureaus gedeeld worden de volgende morgen ook weer een mok heeft.

(Uiteraard hou je ergens in een kast nog een paar mokken apart voor bezoekers.)

Theeglazen/mokken met een deksel.

Maar neem ze dan wel van glas of aardewerk. Want bij ons hebben ze iedereen een plastic afwasbare mok gegeven en die stinkt als je er warme thee in doet.
En verzin iets voor gasten, want die willen ook koffie/thee. Dus er moeten wel extra mokken zijn.

noas_1993

noas_1993

12-09-2023 om 16:50 Topicstarter

Marty1984 schreef op 12-09-2023 om 16:47:

Op elk bureau een mok - eventueel met bedrijfslogo - zetten?

Wie hem gebruikt wast hem nadien ook zelf met de hand weer af en plaatst hem terug?
Zodat als bureaus gedeeld worden de volgende morgen ook weer een mok heeft.

(Uiteraard hou je ergens in een kast nog een paar mokken apart voor bezoekers.)

Vind ik ook een goed idee inderdaad!

Wij hebben gewoon kopjes en theeglazen met bedrijfslogo. En als je 1 jaar in dienst bent krijg je gepersonaliseerde mok.

Wij hebben mokken en theeglazen die dagelijks in de afwasmachine gaan.  Daarnaast hebben we wegwerp kartonnen bekers voor cup-a-soup omdat de glazen daar niet goed tegen bestand zijn. 

ja hier ook mokken/kopjes van keramiek, in de ochtend pak je dr eentje, die gebruik je de hele dag, eind van de dag was je m af en zet je m terug. Easy peasy.

Hier leidde de proef dit jaar zo ongeveer tot een revolutie op kantoor. Per verdieping waren hier 90 glazen en/of mokken voorzien voor ruim 60 werkplekken en een aantal vergaderzalen. Per verdieping 1 vaatwasser die 1 keer per dag draait (en vaatwastabletten staan achter slot en grendel dus de vaatwasser kun je niet zelf draaien). Vaak waren de schone mokken aan het begin van de ochtend al op.
Op dit moment dus bij ons weer papieren bekertjes. Hoe we het per 1-1 gaan oplossen nog geen idee.
Alternatief is trouwens de wegwerpbekertjes inzamelen en hoogwaardig laten verwerken tot nieuwe bekers. Dat mag ook na 1 januari nog.

Zelf was ik het meest enthousiast over de grote mokken met oor. Als je wat minder stabiel loopt doe je die gewoon wat minder vol. Zelf gebruikte ik die altijd al (want die waren er al als alternatief voor de wegwerp bekertjes).

Bij ons staan er in de docentenkamer zowel papieren bekertjes, als kopjes en theeglazen. Er is een bak waarin iedereen zijn vieze afwas kan zetten. De conciërge zet het dan in de vaatwasser. Ik heb zelf mijn eigen mok die ik weer eens schoonpoets als die te zwart van binnen wordt. 😁
Je kunt voor jezelf een thermosmok met deksel aanschaffen?

Ik zou trouwens zorgen dat je baas genoeg reserve heeft.

Op één of andere manier verdwijnt hier de helft van de mokken en glazen ook. En ze gaan ook aan een spoed-tempo - zo hard krijg ik ze thuis in geen 100 jaar kapot - tegen de grond.

Elke paar maanden kan er wel iemand naar Ikea rijden voor een nieuwe lading.

(Het plan was ooit om per verdieping 1 kleur aan te houden. Op mijn verdieping bijvoorbeeld alleen maar groene glazen en mokken. Maar dat is door het hoge verbruik en de wisselende kleuren bij Ikea dus grondig mislukt.)

En praktisch denk na over de afwas. Wij hebben ook locaties waar het vieze serviesgoed opgehaald wordt door de keuken en daar in de grote industriële vaatwassers gereinigd wordt. Dat is efficiënter dan in mijn gebouw, waar elke afdeling zelf een gewone vaatwasser heeft.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.