Werk en Opleiding Werk en Opleiding

Werk en Opleiding

Is betaald werk een doel of een middel?

N.a.v. het draadje over het nieuwe feminisme. 

Wat is nu eigenlijk de essentie van betaald werk? Uiteraard moet er brood op de plank. En verder zijn veel beroepen absoluut noodzakelijk. En ook: het streven om je eigen broek op te houden. Hoe dan ook, betaald werk is nodig om de economie en de maatschappij overeind te houden. 
Verder is werk voor velen iets wat voldoening, energie, tijdsbesteding, plezier enz enz kan geven. Maar dat geldt zeker niet voor elk werk en voor iedereen. Voor velen is werk helemaal niet zo leuk. Zou iemand zich veel liever op een andere manier nuttig maken, maar geen of te weinig tijd door de betaalde baan. En dan bedoel ik niet zozeer eigen plezier, maar voor anderen, voor de maatschappij. 

Ik stel deze vraag omdat in de voornoemde topic het betaalde werk als een soort heilig wordt verklaard: We moeten zoveel mogeljk blijven werken als we een gezin hebben en liefst 50/50 natuurlijk En ja, vaak moet dat ook gewoon gebeuren (brood op de plank, maatschappijk noodzakelijk werk enz). Maar wat als het fin. niet noodzakelijk is, het werk door genoeg andere belangstellenden kan worden gedaan (er dus niet een maatschappelijk gat valt) en diegene zich liever bezig houdt met andere dingen die hij/zij belangrijk vindt? Dan voldoe je, dat is mijn gevoel n.a.v. die topic, niet helemaal. Maar wáár voldoe je eigenlijk niet aan?


Ik werk om te kunnen leven en leef niet om te werken. Ik heb geen drang om fulltime te werken of ambities om manager, leidinggevenden oid te worden. Ik wil gewoon leuk werk doen waardoor man en ik samen ons leven kunnen hebben met ons gezin. Maar stel de relatie gaat uit zou ik aan 1 dag meer werken genoeg hebben om rond te komen denk ik. 

Wat jij in je op omschrijft, bieb, is ook precies wat mij stoorde bij het andere topic.daar kom ik  nu, door dit nieuwe topic achter. Werk wordt teveel beschouwd als een heilige graal.

In dit kader vond ik deze docu uitermate interessant, een echte aanrader:

https://www.vprogids.nl/documentaires/lees/artikelen/2023/After-Work--fascinerende-documentaire-over-de-toekomst-van-werk.html

Voor mij zeker een middel. Een middel om een leuk leven te kunnen leiden, en om overdag wat leuks te doen te hebben. Het geneuzel van Sander Schimmelpenninck dat iedereen fulltime zou moeten werken erger ik me dan ook behoorlijk aan. Waarom zou ik dat vredesnaam moeten? Mijn gezin heeft prio over de staatskas. 

Werken is een noodzakelijk kwaad als je geen andere bron van structurele inkomsten hebt. 

Voor mij is het beide. Het is voor mij om andere-dan-financiele redenen goed om te werken. Maar ik zou er mee stoppen als ik er niet meer voor betaald zou worden. 

Ik vind mijn werk leuk. Ik doe het graag maar het is wel iets wat ik doe om een goed belegde boterham te kunnen verdienen. Ik zou het niet gratis doen.. en als ik de jackpot win stop ik er ook mee.. maar nogmaals ik ga echt met plezier naar mijn werk. Ik werk 28 uur omdat ik het ook heel fijn vind om lekker vrij te zijn en ik genoeg verdien.

Mischa83 schreef op 08-09-2023 om 18:38:

Voor mij is het beide. Het is voor mij om andere-dan-financiele redenen goed om te werken. Maar ik zou er mee stoppen als ik er niet meer voor betaald zou worden.

Voor mij precies hetzelfde. Natuurlijk moet er ook brood op de plank komen, maar ik haal er ook voldoening uit en ben enigszins ambitieus. 

Als het alleen om het geld was gegaan was ik wel de ICT of een ander werkveld ingegaan waar ik (veel) meer betaald zou krijgen. 

Ik ken echt niemand die zou zeggen dat je gek bent als je stopt met werken als dat financieel niet hoeft. En sommigen zouden dan vrijwilligerswerk gaan doen. Sommigen zouden blijven werken (omdat het werk dat ze leuk vinden nou eenmaal een betaalde baan is) en sommigen zouden teruggaan in werkdagen. Ik heb juist het idee dat dat altijd de ultieme droom is. Met 40 met pensioen en leuke of interessante dingen gaan doen. 

Zelf moet ik nou eenmaal wel geld verdienen maar vind ik het ook gewoon fijn om 4 dagen te werken en vind ik mijn werk leuk. Als ik nu de loterij zou winnen, zou ik wel een carriereswitch maken om daarna weer een betaalde baan te vinden. Voor mij persoonlijk geeft het wel ritme en voldoening (maar zeker niet als in 'ik heb een betaalde baan dus ik doe ertoe')

ik werk omdat het moet. Zonder inkomen komen we niet rond. Ik werk  daarnaast ook om een leuk leven te kunnen lijden, leuke dingen doen. Ik leef absoluut niet voor mijn werk dus werk zeker niet meer dan nodig.

Had ik de keus (financieel rond komen en leuke dingen kunnen doen) dan stopte ik per direct met werken en zou dan bijv 2 dagen pw iets gaan doen wat ik echt leuk vind qua werk, ook al verdiend het nauwelijks bijvoorbeeld.

Nu dus maar hopen dat ik de loterij win.

redbulletje schreef op 08-09-2023 om 18:12:

Werken is een noodzakelijk kwaad als je geen andere bron van structurele inkomsten hebt.

Niet mee eens, werk kan ook en voldaan gevoel geven als het werk leuk is vind ik.

Ik vind mijn werk enorm leuk en zou er in deze levensfase (waarin de kinderen nog gewoon naar school moeten) ook niet aan moeten denken om ermee te stoppen. Als alle kinderen het huis uit zijn en ik zou geld genoeg hebben om met man veel op reis te gaan, zou ik meteen stoppen. (Nou ja, dat zeg ik nu

Cle0 schreef op 08-09-2023 om 18:53:

Voor mij persoonlijk geeft het wel ritme en voldoening (maar zeker niet als in 'ik heb een betaalde baan dus ik doe ertoe')

Ik had dat met terugwerkende kracht best wel (ik heb een baan dus ik doe er toe) toen ik een paar maanden ziek was. Toen kwam ik erachter dat werk wel onderdeel van mijn identiteit is. En dat het zonder wel onwennig voelt. En een beetje schaamtevol of zo. Ben ook opgevoed met niet lullen maar poetsen/poten in de modder/je eigen broek ophouden, maar het verraste me toch dat dat zoveel impact kon hebben. 


dit betekent overigens niet dat ik vind dat mensen die geen baan hebben er niet toe doen. In tegendeel. Maar ik merkte dat het voor mijn zelfbeeld wel wat deed. 

Ik haal heel veel voldoening uit mijn werk. Toch klopt over een jaar of wat de vraag "Doorgaan, minder uren of stoppen?" aan mijn deur. Niet omdat ik de loterij heb gewonnen, maar omdat mijn man dan met pensioen gaat. We schelen 7 jaar, dus hij gaat heel wat eerder met pensioen dan ik. Bovendien hebben we aardig wat geld achter de hand en een afbetaald huis, samen de pensionado uithangen zou kunnen. Tenminste, dat denken we nu. Als de economie gekke dingen gaat doen met een gierende inflatie, is een inkomen hebben reuze handig. Maar weer aan de andere kant, als mijn man er lekker op uittrekt en ik moet werken, hoe zou dat voelen? Maar niet meer werken, zou dat nutteloos voelen? Ik denk er nog wat jaren over na en voorlopig werk ik lekker verder, leuk!

redbulletje schreef op 08-09-2023 om 18:12:

Werken is een noodzakelijk kwaad als je geen andere bron van structurele inkomsten hebt.

Voor mij is werken absoluut geen noodzakelijk kwaad. Ik heb heel veel plezier in mijn werk en zou het niet willen missen.

Werk is voor mij een middel om structuur in mijn leven te brengen waardoor ik niet in de lamlendigheid van niks doen schiet. En het is een middel dat me ontzettend veel voldoening geeft, omdat ik zinvol werk doe. 

Ook is het voor mij een middel om mezelf te ontwikkelen. Ik vind het namelijk heel leuk om me steeds verder te verdiepen in mijn vak, om zo mijn vak ook steeds beter en breder uit te kunnen voeren. 

Gratis zou ik het niet willen doen. Ik vind dat wat ik doe van waarde is en dat ik er daarom een eerlijke boterham mee mag verdienen. 

En aanvulling: Ik zou blijven werken als ik de loterij zou winnen.

Mijn werk is nodig om Nederland veilig en gezond te houden en dat moet toch gebeuren. Voor mijzelf heb ik als doel dat ik zinvol werk wil doen, en samen met de zorg voor mijn gezin, wat ik niet als werk zie, ben ik dus behoorlijk nuttig bezig. Als hier het grote schip met geld zou binnenvaren, zou ik wellicht de bijdrage aan het gezond houden van Nederland afbouwen of stoppen, maar dan ga ik aan de slag in het dierenwelzijn.
In het licht van het andere topic, een ander persoonlijk doel is financiële zelfredzaamheid. Dat hoeft niet per se in een fulltime baan (zie hierboven), maar ik laat dat niet over aan een partner. Zeker niet als het verlies van die partner leidt tot een drastische daling van mijn welvaart en zekerheid.

Oh ja, mijn werk dat ik nu doe vind ik ook heel leuk. Ik heb regelmatig dagen dat mijn werk helemaal niet als werk aanvoelt. Dat voelt dan als een voorrecht, maar het is ook zeker eigen verdienste omdat ik inmiddels dermate veel vertrouwen krijg van mijn werkgever dat ik mijn werk kan indelen zoals ik wil en de werkzaamheden kan kiezen die bij me passen. En soms de verplichte nummers natuurlijk, maar dat geldt in privé/bv Huishouden natuurlijk net zo goed.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.