Werk en Opleiding Werk en Opleiding

Werk en Opleiding

Dubbele baan in overgang naar nieuw werk?

Ik heb een nieuwe baan! Super leuk, maar ook spannend.
Nu moet ik met de nieuwe werkgever nog overeenkomen per wanneer ik ga starten.

Ik zie twee opties en wil de financiële kant daarvan afwegen:
* Optie 1: ik stop per 1 januari en neem voorafgaand daaraan mijn vakantie op. Dat betekent dat ik half november stop met werken. En dan ga ik 1 januari starten bij de nieuwe baan.
* Optie 2: ik stop per 1 januari en neem voorafgaand daaraan mijn vakantie op. Dat betekent dat ik half november stop met werken. Maar in plaats van 1 januari, start ik al na 2 weken vrij (dus op 1 december) met mijn nieuwe baan.

Ik weet dat ik dan op 1 baan loonheffingskorting uit moet zetten. Maar wat zijn de financiele consequenties daarvan? Klopt het dat ik de extra betaalde belasting bij de belastingaangifte terug krijg? Zijn er nog andere financiële of juridische consequenties waar ik rekening mee moet houden, als ik op papier nog in dienst ben bij bedrijf A maar in praktijk al werk voor bedrijf B?

Optie 3 is vakantiedagen laten uitbetalen, maar dan heb ik volgens mij een hoger belastingtarief?

PerfumedAlpaca84

PerfumedAlpaca84

23-09-2023 om 12:00

je laatste aanname klopt niet. Je betaalt niet meer belasting als je je vakantieuren laat uitbetalen. De enige uitzondering daarop is als je door die extra betaling in een hogere schijf komt.

Dus het is lood om oud ijzer.

Hoe je ook je inkomen verdient, uiteindelijk bepaalt alleen het totaal aan inkomen hoeveel inkomstenbelasting je betaalt.
Dus het maakt niet uit of je vakantiedagen laat uitbetalen of dat je tijdelijk twee banen hebt.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/heffingskortingen_boxen_tarieven/boxen_en_tarieven/overzicht_tarieven_en_schijven/u-hebt-in-2023-nog-niet-aow-leeftijd
Als je toeslagen krijgt kan het daar wel invloed op hebben. Als je in 2023 een hoger inkomen hebt, krijg je minder toeslagen. Dus daar zou ik wel kritisch naar kijken.

PhilDunphy

PhilDunphy

23-09-2023 om 12:10 Topicstarter

Oooh dus mijn aanname over het uitbetalen van vakantie uren klopt helemaal niet. Bedankt, dit geeft inderdaad ruimte om nog een derde optie te verkennen. Op zich ook interessant, want bij mijn nieuwe baan ga ik er qua salaris best wel op achteruit. Dus wat extra geld bij de start is ook wel welkom.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.