Werk en Opleiding Werk en Opleiding

Werk en Opleiding

Coaching, ervaring?

Zijn er hier mensen die een coaching traject hebben gedaan?

Hoe ging dat in zijn werk?

Ik ben iemands proefkonijntje, want die doet een opleiding. Het is niet heel concreet. Veel vragen hoe ik me bij gedachten en gebeurtenissen voel. Praktische tips mogen niet gegeven worden, er wordt vooral veel gespiegeld. 

Ben dus erg benieuwd hoe dat bij anderen verloopt. Wat heeft het je gebracht? Zou je het weer doen?

Het ligt denk ik helemaal aan het soort coachingstraject dat je volgt. Ik heb een coach op het werk die extern is ingehuurd waarmee ik kan sparren en die mij helpt met bepaalde processen. Klinkt een beetje vaag misschien maar ik werk bij een bedrijf waar ik zowel met mijn eigen rol zat als met de richting waar het bedrijf naartoe groeit. Hij hielp vooral met een visie neerzetten en identificeren waar er gaten zaten in de organisatiestructuur.

Wat voor soort coach heb jij het over?

wat voor coaching is dat? Werk? Persoonlijke ontwikkeling? 

Wat je beschrijft zou niks voor mij zijn. Klinkt te vaag. Klinkt als een mindset coach die jou in je kracht gaat laten staan of zoiets. Ik heb wel coaching gehad, maar dat ging dan echt over een specifieke vraag die ik had. Bijv hoe ik als zzp'er mijn google vindbaarheid goed op kan zetten. Dat was concreet en to the point. Ook op persoonlijk vlak wel coaching gehad, bijv over omgaan met stress, maar daar werden zeker ook vragen gesteld en werd er naar een doel toegewerkt. Dus ook best concreet.

Er waren ook wel coaches die wat vager waren maar daar was ik dan snel weer weg. 

ik zou nog wel vaker coaching overwegen, maar dan ook weer om doelgericht aan een concrete vraag te werken.

Zoals bovenstaande wat voor coach is het?

Ik volg nu bijvoorbeeld coachingstraject om uit mijn burnout te komen. Maar deze coach heb ik zelf gevonden en heeft meerdere opleidingen gevolgd. 

Heb je zelf een leervraag of een hulpvraag die je hebt neergelegd?

Mlah!

Mlah!

04-05-2022 om 17:38 Topicstarter

Viva-amber schreef op 04-05-2022 om 17:28:

Heb je zelf een leervraag of een hulpvraag die je hebt neergelegd?

Ja, zo ongeveer. Het was via een oproepje en dat leek me wel interessant. Ik blijf altijd maar doorzoeken naar de beste keuze en heb moeite met knopen doorhakken. Dus onder andere dat. Ik word er heel inactief van. Hoggen en zo 😉. 

Krijg ik de vraag of het erg is, dat mijn huis niet zo schoon en opgeruimd is. En hoe ik me daar bij voel. Zo krijg ik dus nooit een opgeruimd huis 😓. Ik heb gewoon een duwtje nodig.

ik heb een coach gehad die me goed geholpen heeft, en daarvoor een coach die me geen bal opleverde. 
heel belangrijk is voor mij dat een coach daadwerkelijk aan de slag gaat met míjn hulpvraag. Ik ben over de 50, dat is echt wel oud genoeg om te weten wat mijn vraag is, dat hoeft een coach niet te overrulen met zijn eigen mening. 
Het doorvragen en zo is best een handig instrument, maar voor mij moet een coach nog een stapje verder gaan door bijvoorbeeld feedback te geven wat mijn gedrag bij hem/haar oproept (bv “als je dit op deze manier zegt komt het niet over alsof je het meent”). Sommige coaches vragen alleen maar “wat vind je er zelf van” en daar heb ik weinig aan. Kortom een coach moet stevig genoeg zijn om er zelf ook wat in te stoppen ipv alleen het LSD trucje toe te passen. 

Moet wel kunnen

Mlah! schreef op 04-05-2022 om 17:38:

[..]

Ja, zo ongeveer. Het was via een oproepje en dat leek me wel interessant. Ik blijf altijd maar doorzoeken naar de beste keuze en heb moeite met knopen doorhakken. Dus onder andere dat. Ik word er heel inactief van. Hoggen en zo 😉.

Krijg ik de vraag of het erg is, dat mijn huis niet zo schoon en opgeruimd is. En hoe ik me daar bij voel. Zo krijg ik dus nooit een opgeruimd huis 😓. Ik heb gewoon een duwtje nodig.

Misschien gebruikt zij een soort omgekeerde psychologie. De coach zevert en analyseert door op hetgeen waar je zelf ook al te lang over nadenkt ipv dat je iets doet. Een soort homeopathische behandeling, de kwaal eerst nog erger maken totdat je dan toch eindelijk in actie komt. 

Hoi Mlah!

ik vond jou vraag in dit forum omdat ik zocht naar ervaringen met coaches. Ik heb een coach gehad voor het schilderen en ik denk dat je met je coach een klik moet hebben en het vertrouwen dat deze je kan helpen. Soms vragen ze je dingen waar je misschien nog nooit over nagedacht hebt of waar je liever niet over na wilt denken, maar volgens mij zijn dat juist de belangrijkste vragen, want die antwoorden zitten altijd in jezelf. Mijn coach zei dat je naar het museum gaat om naar olieverf schilderijen te kijken en dat ik in olieverf zou moeten werken, door deze opmerking ging ik nadenken waarom ik überhaupt schilder/creëer. Toen dat voor mij duidelijk werd kon ik juiste beslissingen nemen richting wat ik wil. Ik ben kunstenaar en wilde niet aan de lopende band dieren portretten schilderen maar wil mijn kunstwerken en mijn interesse voor zelfontwikkeling verbinden en hiermee mensen helpen meer vrijheid te krijgen. En met vrijheid bedoel ik de vrijheid om meer je zelf te kunnen zijn, die dingen te doen die bij jou passen en niet wat andere je opdragen. Als je weet waarom iets voor jou belangrijk is ga je ze vanzelf doen, dan heb je geen "duwtje" meer nodig. Maar dit is vaak een ontdekkingsreis omdat we altijd zoveel moeten doen dat we vergeten zijn wat we willen doen. Wat is de essentie van iemand, wat vindt de persoon werkelijk belangrijk en dit dan in een kunstwerk symboliseren, als een dagelijkse herinnering om aan vast te houden. Ik heb er veel aan gehad om na mijn overspannenheid op zoek te gaan naar wat ik nu echt wil, wie ik ben en wat mij gelukkig maakt. Als ik dat dan met mijn kunst kan doorgeven dat zou toch super zijn?


LL Rob

PerfumedAlpaca84

PerfumedAlpaca84

21-03-2023 om 12:43

Ik heb een traject bij een coach gehad die, zoals hierboven gezegd, erg goed was in de gesprekstechnieken. Alleen heb ik er geen bal aan gehad. De psycholoog waar ik daarna terecht kwam toen ik echt overspannen was kon me wel verder helpen. Die zette me niet alleen aan het denken, maar kon me ook sturen welke kant dat denken op moest gaan. Veel waardevoller.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.