Werk en Opleiding Werk en Opleiding

Werk en Opleiding

Bijbaan 13-jarige

Mijn dochter van 13 zou graag een baantje willen, maar er is niet zoveel wat kan op die leeftijd. Rijksoverheid zegt: oppassen, helpen in (landbouw) bedrijf van je ouders (hebben we niet), klusjes doen. Ze past af en toe op samen met haar zus, maar ik ben verder een beetje uit verzonnen. Wat doen jullie 13-jarigen, of is de mijne de enige die een baantje wil? Is er iets waar ik nog niet aan gedacht heb?


folders en/ of wijkkrant bezorgen was wat ze hier deden op die leeftijd.

Inderdaad folders bezorgen of eieren verkopen langs de deuren via https://egg-sellent.nl/word-wederverkoper/

Ambra schreef op 07-07-2023 om 09:05:

folders en/ of wijkkrant bezorgen was wat ze hier deden op die leeftijd.

Dit is wettelijk niet toegestaan, een kind van 13 (en 14) mag enkel helpen hierbij, niet zelfstandig. 

Mijn kinderen zijn nog geen 13, maar ik ben wel voor aan de wet houden en zorgen voorvoldoende rust. Drive om zelf te werken en geld te verdienen is prima, maar de wetgeving is er wel echt ter bescherming natuurlijk. 

Op die leeftijd ging ik oppassen, ging ik voor enkele buren naar de winkel en deed ik regelmatig klusjes bij familie (verven, snoeien, dat soort zaken); oh ja: auto's wassen is ook iets wat ik deed. 

Edit: alles in het zwart natuurlijk, geen idee wat je wettelijk kunt doen op die leeftijd.

Bij AH, mogen ze ook al werken op deze leeftijd

De regels voor 13 en 14-jarigen zijn hetzelfde.
Ze mogen dus ook bij Appie werken. Mijn dochters van 13 en 14 werken hier bij de appie als vakkenvuller. Ze mogen dan alleen op zaterdag werken en in 4 vakantieweken max 32u. Ze mogen niet werken als ze de dag erna naar school moeten of als ze die dag al naar school geweest zijn. En op zaterdag max 7u. 
Mijn dochter van 14 gaat wel weg bij Appie want ze heeft nu ook een baantje bij een restaurant hier in een dorpje naast de stad. Mag ze serveren (geen bestellingen opnemen en afrekenen). 
Betaalt wel goed bij Appie hoor: €5 nogwat per uur. Dat is een All-in bedrag. Ze krijgen dan niet nog apart weer vakantiegeld dus, dat zit hierbij. 

Folders en training geven bij de sport. 

Mijn dochter van 13 loopt sinds deze week het huis aan huis krantje. Ze had ook bij de AH geïnformeerd maar onze ah (franchise) neemt aan vanaf 14 dus tot die tijd eerst het krantenwijkje. Verdient ca 35 euro pm. Das meer dan haar zakgeld en dus een leuk extraatje voor iemand van 14.

Hangt wel af van welke Appie: hier in de buurt willen ze mijn 14-jarige nog niet hebben. "Kom maar terug als je 15 bent" Inderdaad omdat er teveel beperkingen nog zijn in de werktijden op die leeftijd.

Een bericht plaatsen in een ondernemersgroep in de buurt, op facebook kan je vaak wel actieve groepen vinden of anders op bijv. Nextdoor een oproep zetten. Al wel een tijd geleden maar zo hebben wij op 12 jarige leeftijd bij een autobedrijf allerlei klusjes gedaan. Dingen opruimen in de werkplaats, de muren schoonmaken voordat er geschilderd kon worden etc.

Meteen een leuke mogelijkheid om te ervaren wat je leuk vindt en wellicht wel verder te groeien.

Hommel schreef op 07-07-2023 om 10:23:

Hangt wel af van welke Appie: hier in de buurt willen ze mijn 14-jarige nog niet hebben. "Kom maar terug als je 15 bent" Inderdaad omdat er teveel beperkingen nog zijn in de werktijden op die leeftijd.

Klopt, dat zeiden ze eerst ook toen mijn dochter van 14 graag wilde toen ze dertien was maar toch gelukt. 

Onze zoon werkt sinds hij 13 jaar en 2 maanden is bij de Jumbo als vakkenvuller. Alleen op zaterdag en in de vakanties, op schooldagen mag nog niet. Met 4 uurtjes op zaterdag komt er ongeveer 85 euro per maand binnen.

Klusjes voor ouderen doen? Ik zou voor mijn moeder en schoonmoeder best een jonge tiener willen inhuren om onkruid te wieden of de stoep schoon te maken,boodschap te doen.
Vooral dat onkruid is haar een doorn in het oog( eerder dan bij mij   en ik kan niet steeds elke keer t doen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.