Werk en Opleiding Werk en Opleiding

Werk en Opleiding

Andere functie gaandeweg. Salarisaanpassing?

Ik werk nu bijna een half jaar bij een klein familiebedrijf. Super leuk!!!! Ik houd de functie even vaag voor herkenning, maar gewoon een van de 7  medewerkers op de werkvloer. Daar ook op ingeschaald.
Binnen no time werd ik ook bij beleidsmatige dingen betrokken... doe ik wat PR, teksten schrijven, voer ik netwerkgesprekken, ondernemersplan gedeeltelijk herschreven/ aangevuld zit ik bij alle beleidsoverleg, doe ik sollicitatiegesprekken, ontslaggesprekken enzenz. Mijn mening wordt gevraagd en ook duidelijk gewaardeerd. 

Nu wordt mijn half jaar contract binnenkort naar verwachting omgezet in een vast contract . Ga ik een nieuw salarisvoorstel neerleggen, omdat ik gedeeltelijk ook het beleid mee doe? Er wordt geen naam aan gegeven nu ( boerenbedrijf, heel gezellig),maar ondertussen hoor ik bijna bij de familie ( op werk gebied). Ik werk ook nog gewoon uitvoerend daarnaast.

Wat vinden jullie?? Moet ik vragen om meer salaris, andere functienaam of blij zijn met een vast contract ? En zo ja, hoe pak ik dit 'netjes' aan?

Vragen kan altijd nee heb je, ja kun je krijgen toch? Ik denk dat als je het op een respectvolle manier vraagt het bij de meeste bedrijven geen probleem hoeft te zijn, als je maar geen dingen gaat eisen, maar ik denk dat je dat zelf ook wel snapt.

ik zou in het gesprek idd aangeven, dat je taken uitgebreid zijn in het afgelopen half jaar en eens kijken wat het in een andere functie oplevert. 

Niet teleurgesteld zijn als het "familiegevoel" dan wat minder wordt. Ik zeg niet dat dat gebeurt, maar het zou kunnen.

Is er een cao
Wat zou je bij een ander bedrijf met dezelfde functie verdienen ?

Sarada

Sarada

06-11-2022 om 12:09 Topicstarter

Nee, familiegevoel hoef ik niet te hebben, daar lig ik niet wakker van.

Ik heb geen idee wat ik bij een ander bedrijf zou verdienen. Ik ben natuurlijk geen beleidsmedewerker, maar een 'gewone' medewerker die wel duidelijk meer doet op beleidsniveau dan de andere medewerkers. Die worden bijv ook nooit bij gesprekken erbij gevraagd, ik heel veel/ altijd. Ik zit in de salarisschaal van gewone uitvoerende medewerker. In de schaal van beleidsmedewerker pas ik natuurlijk ook niet, omdat ik ook gewoon uitvoerend werk doe.

Qua salaris ben je bij kleine (familie-) bedrijven slecht af. Wat ze zou meer betalen, gaat rechtstreeks uit de portemonnee van de eigenaar/baas. Ik zou kijken hoe een dergelijke functie bij andere bedrijven is ingeschaald, maar verwacht er geen wonderen van.
5 tot 10% kun je sowieso wel vragen bij contractverlenging.

Dus je bent 'gewoon' uitvoerend medewerker, nieuw in het bedrijf en je voert al ontslaggesprekken? Dat is een vrij bijzondere gang van zaken en op basis hiervan is het moeilijk advies te geven. Voor mij klinkt het als een niet zo professioneel bedrijf, klopt dat?

Heb je voordat je in dienst kwam een beschrijving gekregen van de werkzaamheden?  Of staat er iets in je contract?  Of vacature toen? 
Ik zou een net lijstje maken van de extra werkzaamheden die je doet. 
In een gesprek kun je dan aangeven dat je blij bent dat jouw rol zich verder ontwikkelt, dat jou meer taken toevertrouwd worden en dat je die graag doet. 
En dan vraag je om een volgend contract met een passend salaris. 
Geef ook ook dat je snapt dat ze erover willen nadenken. En stel voor om over 2 weken een nieuwe afspraak te maken. 
Zorg dat er een gesprek wordt ingepland voordat je een vast contract krijgt. Benoem ook vooraf dat je graag wilt evalueren hoe het half jaar gegaan is en dat je wilt bespreken hoe jij je verder kunt ontwikkelen. 

Dat je pas een half jaar in dienst bent, maakt niet uit. Het gaat om je kwaliteiten. 
Ter vergelijking kun je functies zoeken die lijken op jouw extra werkzaamheden. En welk salaris daarbij hoort. 
Het is redelijk dat extra werkzaamheden ook extra betaald worden. En omdat je een combifunctie doet, verwacht je uiteraard niet het hele salaris op een hoger niveua

Ik zit bij een behoorlijk groot bedrijf en loop tegen hetzelfde aan. Er zijn nauwkeurige omschrijvingen van functie en taken en ik verricht andere (zwaardere) taken dan mijn functie. Dat heb ik aangezwengeld bij het functioneringsgesprek, mijn leidinggevende zou het verzoek indienen bij zijn leidinggevende, maar hij zei al, dat wordt moeilijk, moeilijk... Dat was het moment dat ik lid ben geworden van een vakbond. Ik probeer al een tijdje een nieuw gesprek aan te gaan, maar die wordt telkens op de lange baan geschoven.

Ben je lid van een vakbond?

"Moet ik vragen om meer salaris, andere functienaam of blij zijn met een vast contract ? En zo ja, hoe pak ik dit 'netjes' aan?"

Je 'moet' natuurlijk niks. Je kunt wel aan de orde stellen dat je extra taken en verantwoordelijkheden hebt gekregen, en dat je daarom ook graag in gesprek wil over je salaris.
Doe je huiswerk, kijk met loonwijzer of salariskompas wat mensen in vergelijkbare functies verdienen, en kijk ook hoe de arbeidsmarkt voor dat soort functies in jouw regio is. Kun je morgen bij wijze van spreken elders aan de slag, of moet je dan minstens 50 km verderop zijn?
En denk ook vast na over andere extraatjes die voor jou de moeite waard kunnen zijn. Een opleiding mogen volgen, onkostenvergoedingen etc zijn vaak voor de werkgever aantrekkelijker om weg te geven dan een structurele verhoging.

Je kunt het hard spelen, maar het hóeft niet. Laat je niet opfokken door mensen die zeggen dat je per se met de vuist op tafel moet slaan. Dat kan een keuze zijn, en een heel legitieme keuze, maar je kunt het ook anders doen. Hoe dan ook, de kunst bij onderhandelen is altijd vriendelijk en beleefd te blijven, maar wel vast te houden aan wat jij (minimaal) wil. Google anders eens op Harvard methode.

Moet ik vragen om meer salaris, andere functienaam of blij zijn met een vast contract ? En zo ja, hoe pak ik dit 'netjes' aan?"

Als de contractverlenging ter sprake komt, het gesprek gevoerd wordt dan kun je je loon ter sprake brengen. Is ook wel een 'gebruikelijk' moment. Ik zou beginnen met informeren wat de voorwaarden zijn van het vaste contract. Dus loon, maar ook extra's zoals hierboven genoemd. Wie weet gaan ze je al extra belonen.

Waarom zou je een andere functienaam willen? Bedoel je dat aan een andere naam ook een hoger salaris zit? Of wil je graag een andere 'status' tov je collega's?

Maar je werkt er nu <5 maanden, er zijn naast jou slechts 6 andere medewerkers en je voert ontslaggesprekken? Hoeveel ontslagen zijn er dan in die 5 maanden gevallen? En je bent ook aanwezig bij sollicitatiegesprekken, dus dan heb je ook gezien hoe de 'bazen' omgaan met salarisonderhandelingen. Mss dat je uit die gesprekken ook kunt destileren wat je je kunt permiteren qua vragen?

Het zou zomaar kunnen dat er vanuit de werkgever helemaal geen gesprek gaat komen over je contractverlenging. Dan krijg je alleen het nieuwe contract toegeschoven. Of een felicitatie dat je contract verlengd is. En dan is het lastiger om een loonsverhoging te beginnen. 
Daarom zeker zelf een gesprek vragen/inplannen. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.