Werk en Opleiding Werk en Opleiding

Werk en Opleiding

Ambulance chauffeur

Hoi!
Is hier iemand op het forum ambulance chauffeur? Al heel lang zit in m’n hoofd dat ik dit wil worden, en ik ben heel benieuwd hoe dit werk bevalt bij mensen die dit doen. Wil er het liefst alles over weten. Heb al gebeld in de regio maar helaas mag ik geen dagje meelopen oid dus ik zoek naar zo veel mogelijk ervaringen. 


https://kombijdeambulance.nl/ambulancechauffeur/ deze ken je wellicht al, ook filmpjes over het vak op youtube.

Kan zo 123 geen ervaringsverhalen vinden

Ik ben geen ambulance chauffeur maar een kennis/vriendin wel. Ze vindt het fantastisch werk maar ook intens. Aan snuffelstage e.d. werken ze niet mee ivm netvlies vervuiling. Ook willen ze liever geen collega die te jong is. (Geen idee wat dan de grens is of hoe dat bepaald wordt)

Je moet heel goed kunnen samenwerken met je collega's, snel handelen en functioneren onder extreme stress. Dat had je zelf waarschijnlijk allemaal al bedacht maar volgens haar zijn er toch veel mensen die het onderschatten.

En je moet ook veel rijervaring hebben. Een vriend van mij is afgewezen omdat hij te weinig rijervaring had. Hij rijdt namelijk motor ipv auto.

Echt een beroep waar ik oneindig veel bewondering voor heb. Geen tips, maar veel succes!

Dat is echt het meest stoere beroep dat ik ken. Ik heb een aantal keren met een ambulance te maken gehad en altijd waren het zulke doortastende mensen, heel vriendelijk maar waar niet mee valt te spotten. Waren overigens in alle gevallen mannen, dus dat is wel een beetje typisch.

Er zijn ook veel steengoede ambulance chaufeusses hoor! Als je niet direct stageplaats vindt, meld je alvast aan bij je plaatselijke rode kruisvereniging. De verpleegkundige heeft de regie, maar zelf moet je ook veel weten over ehbo. Dat alvast weten en kunnen vergroot je kansen.

Een kennis van mij is eerst gaan werken als chauffeur bij een huisartsenpost. Was een mooie opstap.

Velisval

Velisval

19-12-2023 om 16:00 Topicstarter

Dank voor de reacties! 
Ze hebben hier in de regio best regelmatig vacatures waarbij je dan de opleiding krijgt, dus leren en daarna werken. Echter allemaal fulltime en daar moet ik heel goed over nadenken. Ik snap wel vanuit welk oogpunt je niet zomaar een dagje kunt mee kijken maar ik wil toch graag zoveel mogelijk info voordat ik serieus ga solliciteren. 
Dat het een redelijk mannenberoep is viel mij ook op. (Heb dit idee al jaren in mijn hoofd en kijk altijd in elke ambulance) Misschien komt dat doordat een onderdeel van het beroep het in orde houden van de ambulance is. Ik las dat olie vullen, banden controleren etc erbij hoort. Maar goed ik vind dat vrouwen dat ook gewoon kunnen natuurlijk. Ik heb 12 jaar rij-ervaring en ben eind 30 dus niet superjong meer  

Velisval

Velisval

19-12-2023 om 16:06 Topicstarter

Ademes schreef op 19-12-2023 om 15:54:

Een kennis van mij is eerst gaan werken als chauffeur bij een huisartsenpost. Was een mooie opstap.

 Dank voor deze tip! Dit is zeker ook een idee, iets minder stressvol en van daaruit makkelijker de stap maken naar ambulance. Ik ga hier eens naar kijken. Al moet ik zeggen dat ook juist de spoed en sirenes bij de ambulance mijn interesse wekken

Velisval schreef op 19-12-2023 om 16:06:

[..]

Dank voor deze tip! Dit is zeker ook een idee, iets minder stressvol en van daaruit makkelijker de stap maken naar ambulance. Ik ga hier eens naar kijken. Al moet ik zeggen dat ook juist de spoed en sirenes bij de ambulance mijn interesse wekken

Dat heb je 's nachts bij de huisartsenpost ook wel. En de auto waar mijn kennis in rijdt, heeft in elk geval een zwaailicht

RaggedGull77

RaggedGull77

19-12-2023 om 18:01

Zusterclivia schreef op 19-12-2023 om 13:50:

En je moet ook veel rijervaring hebben. Een vriend van mij is afgewezen omdat hij te weinig rijervaring had. Hij rijdt namelijk motor ipv auto.

Ambulances hebben ook wel eens last van verkeersopstoppingen en soms moet een ambulance op een locatie zijn die met de auto niet maar met de motor wel goed bereikbaar is. In een aantal steden hebben ze daarom tegenwoordig ook ambulancemotoren.

Vervoer van gewonden is er met de ambulancemotor natuurlijk niet bij, maar de ambulancemotor kan er soms gewoon eerder bij zijn waardoor er eerder met de behandeling kan worden begonnen.

Leuk to
Hou ook rekening met agressie.

Hier een aantal familieleden die als ambulance verpleegkundige werken. Houd je er rekening mee dat het ook vaak gaat om lijkvindingen en suïcide (geslaagde pogingen)? Het is helaas lang niet altijd levensreddend. Maar ik weet niet in welke mate je als chauffeur overal bovenop staat. Wel een mooi en zeer divers beroep!

Velisval

Velisval

19-12-2023 om 19:21 Topicstarter

Ja je gaat natuurlijk heftige dingen meemaken met dit werk, dat hoort er ook bij. Ik weet ook niet uit ervaring hoe dat is, werk nu niet in de zorg oid. Dat is zeker iets om rekening mee te houden. En agressie ook, dat hoor je steeds vaker en dat vind ik wel enorm heftig hoor, agressie tegen hulpverleners die daar komen om mensen te helpen. 
Het is een beetje een langzaam proces in mijn hoofd. Denk er al jaren aan, ben nu pas wat meer aan het kijken wat het inhoudt, en het is ook niet iets om zomaar te beslissen. Ik heb nu ook leuk werk, maar dit is wat telkens terug komt in mijn gedachten en waarvan ik nu pas denk dat ik het zou kunnen.

De ambulane academie zit in Harderwijk, maar dat had je dan waarschijnlijk ook wel gevonden. Je moet in de meeste gevallen eerst een baan hebben, daarna ga je aan de opleiding beginnen. Ik heb zelf meegeschreven aan het leerboek voor de ambulance verpleegkundige, de rol van de chauffeur komt daarin ook uitgebreid aan bod. Heb het boek na verschijning zelf ook helemaal doorgewerkt, erg interessant. 
Je bent echt een team met de vpk, al werk je natuurlijk niet elke dienst met dezelfde. Mooi beroep!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.