Verbouwen en klussen Verbouwen en klussen

Verbouwen en klussen

Wie inschakelen bij huis kopen/verbouwen/mogelijkheden?

Lastig om een goede titel te bedenken en de juiste pijler te zoeken. 

De situatie is als volgt: wij zijn op zoek naar een nieuw huis en houden al lange tijd (meerdere jaren) Funda in de gaten. Nu een huis gevonden dat op zich oké is, maar er moet wel eea aan gebeuren, deels sowieso noodzakelijk, deels om het naar onze smaak aan te passen. Maar we hebben geen idee waar we moeten beginnen om uit te zoeken of het qua kosten dan niet te gortig wordt, of het bouwtechnisch mogelijk is (dingen als badkamers aanpassen, extra gootsteen in keuken maken), wat überhaupt een realistische begroting is voor bijvoorbeeld het aanpassen van tegels een badkamer, of materialen hergebruikt kunnen worden, etc. 

De vraag is dus eigenlijk: wat voor persoon heeft hier verstand van? Moeten we dan een architect in de arm nemen? Een aannemer laten meekijken? Het gaat immers ook om leidingen die verplaatst moeten worden, muren die doorgebroken en elders geplaatst moeten worden. Of kan de verkoopmakelaar hier zinnige en eerlijke informatie over geven? Of moeten we dan toch een aankoopmakelaar inhuren? Ons huidige huis hebben we zonder aankoopmakelaar gekocht, dus daar hebben we geen ervaring mee. Of zouden de mensen van de bouwkundige keuring hier iets over kunnen zeggen?

(Het klinkt overigens heel heftig qua verbouwen, maar de begane grond is prima, alleen op de eerste verdieping zijn twee gigantische badkamers waar we liever één van normaal formaat hebben met een apart toilet, en van de andere badkamer een extra slaapkamer maken.)

Ik zou een aannemer inschakelen.

Ik zou deze vragen gelijk bij de bouwkundige keuring mee laten nemen, daar heb ik destijds een heel goed advies, qua mogelijkheden en prijzen bij de standaard keuring gekregen. De prijzen klopten op dat moment zeer goed, al gingen die omdat ik mijn verbouwing/aanpassingen over een aantal jaar uitsmeerde natuurlijk omhoog.

Voor de werkzaamheden een aannemer en zelf berekenen wat je aan materialen kwijt bent.

wij hebben wel eens een bouwkundig adviseur ingeschakeld. Misschien zoek je dat. 

Leuk Afrodite,  en spannend!

Wij hebben destijds een aannemer gevraagd om nog voor de aankoop een inschatting te maken van de kosten.  Dus om die reden meerdere bezichtigen gehad. Weet niet hoeveel ruimte daar in de huidige markt voor is. Aannemer hadden we geloof ik via de aankoopmakelaar. 

Ik weet niet of je lid bent van verenigingen eigen huis,  maar die kan je ook bellen voor advies, over hoe dit aan te pakken/welke deskudige in te schakelen (Moet je wel lid zijn of worden).

Bij de bouwkundige keuring werd bij ons ook een inschatting van de kosten gegeven voor onderhoud, daar zou je dit wellicht mee kunnen combineren.

afrodite05

afrodite05

27-12-2023 om 14:31 Topicstarter

Tja, maar zo'n bouwkundige die je ook voor de keuring inschakelt, die laat je toch eigenlijk pas komen als je al uitonderhandeld bent? En een aannemer daar langs laten gaan om de situatie te bekijken  terwijl je nog niet eens hebt geboden, is dat niet een beetje vreemd? Want afhankelijk van hoe de kosten uitvallen, gaan we wel of niet bieden. Of ga je dan bezichtigen en bezichtig je dan een tweede keer samen met een aannemer?

Heb je iemand in je vrienden- of kenniskring die hier iets van weet? Of de beste investering die je kan doen: zelf gaan bijleren. Lezen, leren, rekenen, klus-cursussen en enigszins zelfredzaam worden. 

Je kunt proberen een aannemer of adviseur in te schakelen om met je mee te lopen tijdens tweede bezichtigingen, maar in mijn ervaring is dat best lastig omdat ze allemaal sowieso pas over twee jaar beschikbaar zijn en alleen voor zekere klussen tijd in willen ruimen. Hangt wel van je regio af, misschien. 

Een aankoopmakelaar kan handig zijn. Die heeft ook vaak veel contacten in die wereld. 

Of iets bouwtechnisch kan laat je meestal beoordelen door een aannemer en die kan ook begroten hoeveel het gaat kosten. Als de verkoper het daarmee eens is kan dat tijdens een tweede bezichtiging. Bij het huis wat wij verkochten is dat gebeurt. De aannemer was wel een familielid dus het kon op korte termijn. Of een verkoper daarmee akkoord gaat zal per situatie verschillen en van het aantal geïnteresseerden.

Als je ondervoorbehoud van een bouwkundige keuring biedt spreek je ook af wat het maximale bedrag aan verborgen gebreken mag zijn. Meestal iets in de orde van 5000 euro. Komt het bedrag daarboven dan mag je afzien van de koop of opnieuw onderhandelen. Normaal laat je de bouwkundige keuring doen nadat je al overeenstemming hebt over de prijs.

afrodite05

afrodite05

27-12-2023 om 17:28 Topicstarter

Man vindt het helaas toch te duur worden, hij denkt dat het alles bij elkaar een ton extra wordt. Tja, dan kunnen we niet meer "makkelijk leven", want dan gaat er maandelijks te veel geld naar het huis ipv op vakantie kunnen of kleinere dingen als sparen voor een mogelijke kapotte wasmachine, niet elk dubbeltje hoeven om te draaien bij de weekboodschappen... Jammer, dus verder op zoek naar een huis dat of lager geprijsd is, of dat al aan onze wensen/eisen voldoet.
Thanks voor het meedenken iig!

Toen wij ons huis verkochten, kwam de a.s. koper apart langs met iemand die kon inschatten wat de verbouwing zou kosten en wat de waarde van het huis daarna zou zijn. De kopers wilden dat meefinancieren. Als de uitslag negatief was geweest, ging de koop niet door. 

Bij de verkoop van huis van ouders gebeurde dat ook. Bij dat huis had de makelaar al plaatjes gemaakt van mogelijke aanpassingen om de potentie te laten zien. 

afrodite05

afrodite05

29-12-2023 om 16:59 Topicstarter

Ans-M. schreef op 29-12-2023 om 12:50:

Toen wij ons huis verkochten, kwam de a.s. koper apart langs met iemand die kon inschatten wat de verbouwing zou kosten en wat de waarde van het huis daarna zou zijn. De kopers wilden dat meefinancieren. Als de uitslag negatief was geweest, ging de koop niet door.

Bij de verkoop van huis van ouders gebeurde dat ook. Bij dat huis had de makelaar al plaatjes gemaakt van mogelijke aanpassingen om de potentie te laten zien.

Weet je toevallig wat voor functie die iemand had? Ik merk dat ik het huis nog niet helemaal los kan laten en man eigenlijk ook niet, ondanks dat het rationeel waarschijnlijk gewoon te duur is.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.