Verbouwen en klussen Verbouwen en klussen

Verbouwen en klussen

Tuin ontwerpen

Wij willen de tuin laten doen. Er is vorige week een hovenier langsgeweest en hij heeft in februari/ maart plek. We hebben samen wat ideeën doorgesproken maar hij vraagt ons nu om een (globaal) ontwerp door te geven zodat hij een offerte kan maken.
Alleen hoe maak je zoiets?

We hebben inspiratie op Pinterest opgedaan alleen hoe voeg je dat dan samen tot een ontwerp? Welke keuzes maak je?
De hovenier kan daar natuurlijk wel over mee denken maar het wordt natuurlijk onze tuin.

En voor degene die ook hun tuin hebben laten doen, waar ben je nu blij mee en zou je aanraden en wat zou je anders doen als het over mocht?

Het is een rechttoe rechtaan tuin van 12x5m. Vast staat dat er een terras aan huis komt, dan iets met een stuk gras voor de kids, wat beplanting en achterin een tuinhuisje met overkapping om te zitten. We hebben een zonnige tuin op het zuidwesten.
Optioneel zijn dingen als een pergola voor schaduwdoeken, een schommel, hangmat etc. Dat vinden we het lastigste. Hoe maak je het een functionele en mooie tuin zodat het een geheel wordt?

De hovenier is overigens iemand die lang in loondienst bij een bekend hoveniersbedrijf heeft gewerkt maar nu voor zichzelf is begonnen. Goede recensies gehoord en foto’s van zijn werk zien er goed uit.
En niet geheel onbelangrijk, we hebben een leuk spaarpotje

EnchantedDragonfly18

EnchantedDragonfly18

20-12-2022 om 12:12

De zonstand, door de dag heen, is belangrijk. Daardoor hebben wij maar een klein stuk terras aan het huis, noordligging. 

Ik heb een vrijstaande overkapping laten maken met een glas dak. Daaronder heb ik flexfence gebruikt om houten lamellen eronder te kunnen plaatsen. Dan kun je zelf de zon/schaduw regelen. Zoiets kan ook met een harmonicadoek wat onderlangs loopt. 

Persoonlijk heb ik voor een glazen dak gekozen vanwege het licht. 
Denk ook aan elektra in de tuin en eventueel een bewateringssysteem of watersloten, de tuin ligt toch al overhoop.

As we speak zijn ze hier met de tuin bezig. Week 5. We laten alles doen van A tot Z. 
Denk van te voren ook aan verlichtingspunten. Wij moesten hiervoor electra omleggen en dat zou jammer zijn als je dat vergeet en het naderhand nog moet. We hebben de bomen verlicht, het pad naast ons huis, schuurtje en lichtpunten in de veranda. 
We hebben van te voren een tuinontwerp laten maken. Deze bekeken en her en der aan laten passen. 
Tuinontwerp voorgelegd aan hovenier. Zelf alles uitgezocht. Vervolgens heeft de tuinontwerper een beplantingsontwerp gemaakt waarbij vooral gekeken werd naar de verschillende bloeitijden. 

Hier een vergelijkbare tuin met redelijk vergelijkbare invulling. 
Ik ben begonnen met Pinterest. Geprobeerd te zoeken naar een rode draad die ik terugzag in alles wat ik mooi vond. Toen een knoop doorgehakt over de stijl (als ik zowel een wilderige tuin als een strakke tuin mooi vond, heb ik op een gegeven moment gewoon maar gekozen waar we voor zouden gaan.

Vervolgens de tuin uitgetekend op papier en de vaststaande elementen uit de tuin daarop weggezet. Daarna wat miniatuur tekeningen van een zitplek, een tuinhuisje, een boom, een perkje, etc. gemaakt en wat heen en weer geschoven. Zo een eerste indeling gemaakt. Van daaruit kwamen er vanzelf wel weer nieuwe ideeën én nieuwe vragen. En ging ik ook zien dat sommige dingen niet praktisch waren. 
Uiteindelijk heb ik het ook digitaal gemaakt, om nog meer zicht te krijgen op hoe het er uit kwam te zien. En het toen voorgelegd aan de hovenier. Die heeft nog wat laatste tips gegeven (bijv. over borders enzo). 

Als ik het nog eens moest doen, zou ik een paar dingen anders doen:

* Ik heb bestaande elementen (zoals een tuinhuisje of schuttingdeur) leidend laten zijn. Achteraf had ik best gewild dat ik bijvoorbeeld dat tuinhuisje ook gewoon tegen de vlakte had gegooid en elders had opgebouwd. Het tuinhuisje staat precies op de plek van mijn avondzon. Dus iets meer out of the box.
* Ik heb staptegels in mijn (kunst)gras laten zetten. Naast dat er daardoor veel meer plek voor het onkruid is om door te breken, maakt dit een zwembadje plaatsen in de zomer ook een stuk lastiger. Achteraf had ik liever een groot stuk gras.
* Ik heb een fonteintje genomen voor de sier. Dat zou ik niet meer doen. Het neemt plaats in en ik ben er wel op uitgekeken. 
Voor de rest ben ik heel tevreden met mijn keuzes.

Ik zou vooral adviseren om na te denken waar je je tuin voor gebruikt.
* Buiten zitten --> zit je juist in de lente graag in het zonnetje (midden op de dag) of alleen in de zomer (dan wil je juist schaduw)? Zit je vooral in de avond in de zon? (avondzon) Of juist 's ochtendsvroeg (oosten)? 
* Wil je nog speelelementen voor kinderen langdurig in je tuin kwijt kunnen? (schommel, klimtoestel, zandbak, trampoline, groot zwembad)
* Welke functie krijgt je zitje? (relaxen of avondeten? BBQ? Wil je dat hoogzomer in de zon of schaduw doen? )
* Wil je een boom? (creëert schaduw, maar kan ook ruimte voor een droogmolen of zonnescherm/parasol blokkeren)
* Moet er ook opbergmogelijkheid in je tuin komen? (tuinhuisje? Kussens voor een loungeset?)

Heb een ander afmeting tuin dus niet heel erg vergelijkbaar. Maar wat voor mij het meest leidend was waren de verschillende zit plekken. Uiteindelijk heb ik drie terrassen. Een terras in de ochtendzon. Daar staat juist een tafel met stoelen want daar ontbijten we. En dan nog een terras in de volle zon en een terras die eigenlijk permanent in de schaduw ligt. In het voor en najaar hebben we nog heerlijk lang de zon op het zon terras en is het juist lekker om in het zonnetje te zitten. In de zomer vind ik de zon veel te warm en zitten we eigenlijk altijd op het schaduw terras. 

Bouw dus je tuin om hoe je het gaat gebruiken.

Wil je ooit nog een grondwater warmtepomp? Dan meenemen in het plan, want daarvoor moet een flink stuk tuin afgegraven worden.

We hebben een ontwerp laten maken, voor een soortgelijke achtertuin, waarbij we gestart zijn op een ontwerp dag ( gratis aanzet voor een ontwerp) van een groter hoveniersbedrijf. 
Dit hebben we op basis van Pinterest moodboards en elementen die we er echt in wilden hebben verder laten uitwerken (uiteraard wel tegen betaling bij dezelfde hovenier) 
Vervolgens hebben we de terrassen laten aanleggen en de rest zelf aangeplant. 
eventueel kunnen we later nog een pergola neerzetten, maar die zou nu wat in de weg staan, als de kinderen willen spelen. 
Achteraf had ik de erfscheiding ook aan willen pakken, daar staan nu nog een lelijke schutting, die hadden we beter direct kunnen vervangen door iets anders of een beter exemplaar. Maar ik wist toen niet goed wat ik er mee wilde en in het ontwerp zat deze niet in de weg en was het toen niet echt een aandachtspunt. 

SpiritedMagpie74

SpiritedMagpie74

20-12-2022 om 23:30

Laat een pijp aanleggen (bijv 5 cm doorsnede) tussen je woning en je overkapping aan het eind van de tuin. Dan kun je zelf (nu of later) daar internet-kabels, 220V kabels of andere kabels door heen trekken naar je overkapping toe.
Ik heb een robot-maaier en wil echt niet meer zonder. Ook niet voor een stukje van 6x5meter grasveld. 

SpiritedMagpie74

SpiritedMagpie74

20-12-2022 om 23:34

Voor een tuinontwerp kun je sketch-up gebruiken (ik heb maar weinig ervaring ermee). Ikzelf heb het gewoon in Microsoft Visio gedaan, omdat ik dat pakket door-en-door ken.
(en dan staan de afmetingen ook goed).

In theorie kun je ook gewoon met potlood en papier aan de gang. En teken dan op een goede schaal, bijv op A3 en 1:30 cm.

EnchantedDragonfly18

EnchantedDragonfly18

21-12-2022 om 09:49

Ik had heel veel tegels in mijn vorige tuin. Toen het ontwerp klaar was heb ik met stoepkrijt het ontwerp getekend in bestaande tuin. Maar je kunt zoiets ook doen met touw.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.