Sport en bewegen Sport en bewegen

Sport en bewegen

Nederland beweegt niet

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/10/20/over-deze-pandemie-hoor-je-niemand-er-gaan-in-nederland-5800-mensen-per-jaar-aan-dood-a4177975

Dit artikel las ik vanochtend in de krant. Het beschrijft vooral waarom de politiek niet komt tot goed en eenduidig beleid. Daarnaast wordt geschetst dat het bestaande beleid niet werkt. 
Wat ik miste in het artikel: waaróm bewegen mensen niet? Tijd dus voor een nieuw topic.

Beweeg jij? Zo nee, waarom niet?

NB: dit topic is niet bedoeld om elkaar hier de maat te nemen. De vraag komt uit interesse. 


er.is.maar.1.Pino

er.is.maar.1.Pino

22-10-2023 om 08:29 Topicstarter

TO trapt af. Ik beweeg te weinig. Een enkele keer lukt het me om op mijn vrije ochtend te zwemmen. Regelmatig ligt er echter een takenlijst of werk dat af moet…

Dus ja, ik beweeg te weinig door tijdgebrek. Een oplossing vind ik lastig: minder werken? Dat vind ik nogal een stap. Een andere keuzes maken? Die takenlijst en dat werk doen zichzelf niet en daardoor voel ik niet altijd de vrijheid om een andere keuze te maken. Bewegen wordt dan ook een taak op mijn lijstje ipv ontspannend.

herkenbaar?

Tijdens mijn werk loop ik gemiddeld 5-6 km per dienst. Ik werk 36 uur (fulltime) en studeer ernaast, terwijl ik ook een gezin heb. Met dochter sporten we nog weleens thuis: workouts of yoga.
Maar ik vind fitness vreselijk, boxen deed ik met veel plezier, maar mag ik niet meer doen ivm gewrichten, teamsport is mijn rooster te onregelmatig voor. Dus: tijdgebrek icm niet weten wat dan te gaan doen denk ik. 

Ja ik beweeg wel. Fiets sowieso naar het werk maar dat is maar 10 minuten.
Verder doe ik Egym in de sportschool ( 2x per week en soms 3) en ik probeer elke dag even te wandelen (15-30 minuten).
Op het werk zet ik ook vaak al zo'n 6-8000 stappen.
 Beweging is wel echt een taak maar als het zo regent net als vrijdag mis ik het wel.

Het ene jaar wel en het andere jaar niet. Ik sportte vroeger veel en deed toen ook veel op de fiets. Een paar jaar geleden werd dat minder en tijdens de Corona jaren kakte dat helemaal in. Vorig jaar toch besloten meer te gaan bewegen, een goede fiets gekocht en daar veel leuke en lange ritjes gemaakt. Ook ben ik veel meer te voet gaan doen. Ook al sport ik niet ik kom zo toch aan meer beweging dan eerst. Gisteren ben ik bijvoorbeeld twee keer naar de supermarkt gelopen en heb ik nog een avondwandelingetje gemaakt, op die manier toch weer zo’n 6km gelopen. Ook al regent het dan ga ik er toch uit, even een frisse neus halen voelt goed.

Ik werk als huishoudelijke hulp, dus die beweging is binnen. Ik doe veel dingen op de fiets en wandel af en toe.
Sporten is nooit mijn ding geweest en s avonds plof ik meestal op de bank. 
Dacht laatst wel hoe leuk zou het zijn als ik lekker zumba ging doen op mijn vrije dag... Dit zou wel heel erg buiten mijn comfortzone zijn 🙈

Ja ik beweeg voldoende.  Sport sowieso 2x in de week een uur. 1x zwemmen en 1x fysio-fit met cardio en krachttraining. 
Mijn vrijwilligerswerk is ook volop in beweging 2x per week en ochtend en 1 keer moet ik daar 7 km voor fietsen om er te komen en dus ook 7 km terug. 
Verder doe ik alle boodschappen op de fiets naar dat zijn maar kleine stukjes. 
Alles bij elkaar detecteert mijn smartwatch meestal ruim 150 minuten per week en uitschieters naar boven de 200 met matig intensieve beweging en meestal zo'n 8000 stappen per dag.

Ik ben midden zestig. Ik doe zes dagen per week een half uur lichte cardio en elke dag gemiddeld 14000 stappen. 

Ik vind bijna alle sporten stom. Voor een keer wel leuk, maar niet om elke week een of meer keer te doen. Desondanks zwem ik twee keer per week ca 40 minuten (1 km). Op (twee) kantoordagen maak ik meestal meer dan 5000 stappen en de overige dagen probeer ik daar ook in de buurt te komen.

ik doe drie keer per week krachttraining (ma-wo-vr). Meestal lukt me dit in de vroege ochtend voor ik ga werken. Anders probeer ik het overdag te doen en een enkele keer in de avond maar dat vind ik niet zo fijn. Verder twee keer per week hardlopen (di-za). Als het qua tijd lukt probeer ik afspraken op de fiets te doen maar dan moet het droog zijn en minder dan een half uur fietsen enkele reis. Na het eten ‘s avonds probeer ik een wandelingetje te maken. Genoeg sport dus. 
moet er wel bij zeggen dat dit zo gaat omdat ik m’n eigen werk kan indelen en veel vanuit huis werk. En ‘s ochtends vroeg al sporten is zelf opgelegde discipline en het vroeg opstaan staat me elke keer weer tegen maar eenmaal geweest is het een lekker begin van de dag. 

De afgelopen jaren ging ik steeds minder bewegen door oa rugklachten. Ik zag de cijfers op de weegschaal toenemen en voelde me lichamelijk (en mentaal) steeds beroerder. Raakte daarmee in een neerwaartse spiraal.

Daarom begin dit jaar de knop omgezet. Oorzaak van mijn rugklachten was lang onduidelijk maar toen eenmaal duidelijk werd waar de pijn vandaan kwam ben ik fanatiek gaan sporten. Heb mezelf een aantal doelen gesteld en een bijbehorend stappenplan. Tot op heden lukt het me nog steeds om me daaraan te houden. Ik ben veel fitter/sterker. Kilo’s aan vet kwijt en pas weer in mijn oude kleren. En daarbij komt ook dat ik me mentaal zoveel beter voel.

Dubbele winst wat mij betreft. Maar ik moet er dus wel echt wat voor doen. Ik ga drie keer per week naar de sportschool. Daar ben ik dan anderhalf uur in de weer op apparaten en loopband. Ga dan helemaal tot het gaatje. Zweet als een otter en ben dan helemaal kapot. Voelt dan als zwaar afzien, maar daarna? Wat een kick geeft het als het dan toch gelukt is! Werkt verslavend.

Hang nu nog op de bank maar ga me zo klaarmaken om weer die kant op te gaan.

Ik beweeg te weinig. Ik heb weinig tijd en aan het einde van de dag te weinig energie waardoor het geen prioriteit is. Daarnaast heb ik ook nog geen sport gevonden die ik leuk genoeg vind om mijn tijd en energie in te investeren. 

Ik fiets op mijn werk wel regelmatig kleine stukjes en wandel regelmatig richting de winkels. Maar als je dit bij elkaar optelt dan is het onderaan de streep nog niet veel. 

Madamecannibale schreef op 22-10-2023 om 08:54:

Ook al regent het dan ga ik er toch uit, even een frisse neus halen voelt goed.

Ja ik ben vrijdag ook gegaan maar wel minder lang dan normaal. Vroeger deed ik dat echt niet. Nu soms meerdere keren per dag.

Ik ben 66 en ik beweeg volgens mij best veel. 1x Per week een groepsles bodytraining van een uur, 1x per week wandelen met een vriendin zo'n anderhalf uur, twee dagen per week oppassen op 2 kleinkinderen van 4 en 2 jaar (tillen, bukken, spelen) en verder ben ik gewoon vrij bewegelijk van mezelf. 

Ik zet gemiddeld 10.000 stappen per dag en daarnaast fiets ik naar mijn werk (2x 10min). 

Maar ik doe niet aan intensieve beweging, omdat dat lastig is vanwege een beperkingen op twee vlakken. Sporten die bij mijn ene beperking wel zouden kunnen, passen weer niet bij de andere beperking. Zo is het heel lastig om iets te vinden wat geschikt is. 
Ik heb in het verleden wel gesport: krachttraining bij een aangepaste sportschool, maar die ging wegens te weinig animo failliet en er is tot nu toe (in mijn stad) geen alternatief gekomen.

Tegenwoordig beweeg ik genoeg ik werk niet meer en heb nu tijd om meerdere keren per week te golfen en ik wandel regelmatig. 

In het verleden lukte het meestal wel om één keer per week naar de sportschool te gaan ik volgde een les in de ochtend die erg leuk was maar nog belangrijker de groep waarmee ik het deed was erg gezellig na afloop altijd koffie en bijpraten. Eén van de weekend dagen probeerden wij ook om een wandeling te maken maar dat is in de spits van het leven als je kinderen naar hun sport moet brengen en sociale contacten moet onderhouden niet altijd makkelijk. Ik begrijp wel dat het soms lastig is om genoeg te bewegen. Om dan toch genoeg te bewegen deed ik regelmatig lopend een paar boodschappen en pakte ik regelmatig de fiets.

Vanaf dat de jongste ging studeren had ik weer tijd om veel te sporten. Ik ben samen met mijn man gaan golfen en dat is verslavend. Door corona ben ik gestopt met sporten op de sportschool ondertussen ook verhuisd en ik vind buiten sporten fijner dan binnen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.