Relaties Relaties

Relaties

Mans mening dansvooropleiding dochter

Onze dochter (14 jaar, 3vwo) zit al jaren op dansen en komt in aanmerking voor de vooropleiding “dans en theater”. Zij zit nu ook met de profielkeuze en twijfelt tussen psychologie, rechten, biologie, farma of de dansacademie. Dus dat wordt misschien een NG-pakket al denkt ze ook over EM en hangt het ook af van haar cijfers scheikunde en natuurkunde. 
Ik vind het geen goed idee als ze naar de vooropleiding gaat omdat ze dan tot 16 uur per week naast school gaat dansen (waarvan 6-8 uur op zaterdag en nog verschillende dagen doordeweeks na school). Ze moet zonder een kant opgedrukt te worden vrij zijn in kunnen kiezen waar ze haar toekomst wil hebben zonder een eenzijdige tijdsinvulling. En dat kan mijns inziens beter zonder de vooropleiding. Daarnaast kost het ook veel tijd en energie. 
Mijn man vindt dat ze in die VO hoort omdat dat hartstikke leuk is. Tuurlijk zie ik ook graag mijn dochter presteren en stralen maar ik zie het vooral als iets met eventuele voordelen op de korte termijn. Wat als mijn dochter zich door de VO gedwongen voelt tot de dansacademie en dan na afloop spijt heeft en dan geen andere bachelorstudie meer kan doen? 
Ik merk dat de sfeer in huis is veranderd en mijn man dwingend wordt over de VO (die wrs voorlopig sowieso stil ligt door de nieuwe lockdown na 5 uur) Mijn dochter heeft geen uitgesproken mening behalve de balletschooleigenaresse die steeds aangeeft dat dochter er perfect bij past en dat er meer meisjes in de VO willen. 
Het is ook nog eens zo dat wij uit een cultuur komen waarin aanzien heel belangrijk is en mij dat mijn reet zal roesten maar mijn man meer traditioneel is en het wel belangrijk voor hem is dat dochter iets presteert met het dansen e.d
Hoe los ik dit op met mijn man?? 


CuddlyReindeer95

CuddlyReindeer95

27-11-2021 om 11:52

Dochter laten kiezen. 

Ze kan altijd nog een andere bachelor halen als ze later toch wat anders wil.

Wat voor mij wel mee zou spelen is: hoeveel tijd ben je er als ouders aan kwijt? Kan ze zelf naar de VO? Moet je brengen? 

Dochter er op wijzen dat de cultuursector het eerst op z'n gat ligt in crisissen en dat er waarschijnlijk geen droog brood mee te verdienen valt. 

dochter laten kiezen,  het is een leven lang leren.  Ik ken werkelijk bijna niemand die nog precies doet waar hij voor opgeleid is. En anders wordt er bij en omgeschoold om de benodigde vaardigheden te krijgen.

En zo'n vooropleiding weet dat zeker 60% uit gaat vallen en naast dans nog andere werkzaamheden zal moeten doen. Daar wordt terdege rekening mee gehouden.

Het aanbod wordt gecomprimeerd en vakken als gym, muziek en beeldendevorming vervallen om ruimte te maken voor dans. Dat zie je ook op de lootscholen.

Het gaat om je dochter haar toekomst, dus uiteindelijk moet zij beslissen. Uiteraard begeleid je haar als ouders zijnde hierin en bespreek je met haar de voor- en nadelen.
Mocht blijken dat ze toch een verkeerde beslissing heeft gemaakt, dan is het een mooi leerpunt voor haar en kan ze alsnog wat anders doen.
Wat de familie ervan vindt is niet relevant, die moeten zich maar lekker met hun eigen leven bemoeien.

redbulletje schreef op 27-11-2021 om 12:11:

Dochter er op wijzen dat de cultuursector het eerst op z'n gat ligt in crisissen en dat er waarschijnlijk geen droog brood mee te verdienen valt.

En dan iets laten doen waar ze doodongelukkig van wordt?

Volgens mij ben je net zo dwingend als je man. ‘Vrij om te kiezen’ zeg je. Zolang die keuze maar niet de vooropleiding dans is. Wat in jouw ogen je mans ‘cultuur’ is, is in werkelijkheid misschien wel dat hij iets meer naar jullie dochter luistert. En wat jouw ‘vrije geest’ heet, geldt alleen maar als ze Bachelor opleidingen kiest die bij haar passen. In jóuw ogen. 

Laat haar zelf kiezen. Voor je idee: onze kinderen zaten op een school waar dansers hun mavo/havo/vwo combineerden met die vooropleiding. En die  vonden dat geweldig. Die jongens en meiden waren te herkennen aan hun discipline én het plezier waarmee ze dansten. Zeker zijn ze niet allemaal naar het conservatorium of iets vergelijkbaars gegaan. Sommige zijn geneeskunde gaan studeren en een doet nu de PABO om basisschoolonderwijzer te worden. Maar dan wel een die zijn leerlingen meteen ook leert dansen. Is het alleen maar geweldig? Zeker niet. Het is gewoon keihard werken en er wordt op sommige opleidingen nog echt te veel op gewicht gelet, maar het is wel een kans voor je dochter om nog vaker te stralen en iets te doen wat ze leuk vindt. Mocht het voor haar niet te combineren zijn, kan ze altijd nog besluiten te stoppen. 
Maar maak het HAAR besluit. Niet dat van jou. Ook niet proberen subtiel te manipuleren, maar door te ondersteunen. 

Wednesday schreef op 27-11-2021 om 11:52:

Dochter laten kiezen.

Dit natuurlijk.

Ze kan altijd nog een andere bachelor doen, maar de kans om (professioneel) te dansen komt waarschijnlijk niet meer terug. Eén van mijn beste vriendinnen heeft een balletacademie gedaan maar besloot na haar eindexamen dat ze toch niet verder wilde met dansen. Ze heeft zich toen nog een jaartje in wiskunde & natuurkunde bijgeschoold (ze had een C&M pakket), en heeft daarna een BSc + MSc Industrieel Ontwerpen gedaan. Heel iets anders dus. Met dansen doet ze niets meer, maar ze heeft er wel een ijzeren discipline aan overgehouden, dus geen spijt. Nou ja, af en toe vindt ze het jammer dat allerlei trends en popcultuur aan haar voorbij is gegaan omdat ze alleen maar aan het dansen was. Je moet het dus wel echt heel leuk vinden. Daarom: dochter laten kiezen. 

Heel veel mensen doen een dergelijke vooropleiding, en besluiten om er daarna niet meer door te gaan.
Het biedt ze juist de kans om uiteindelijk de juiste beslissing te kunnen nemen.

Er wordt soms gesuggereerd dat moeder haar dochter onder druk zet om het niet te doen. Maar ik lees dit: “Mijn dochter heeft geen uitgesproken mening behalve de balletschooleigenaresse die steeds aangeeft dat dochter er perfect bij past en dat er meer meisjes in de VO willen.”

Mij lijkt dat geen voldoende motivatie om een veeleisende vooropleiding te gaan doen. Het gaat waarschijnlijk veel druk op haar leggen, ook zonder de verwachtingen van danslerares en vader terwijl er geen intrinsieke motivatie lijkt te zijn. Ik zou me daar als moeder toch ook wel een beetje zorgen over maken, als er druk wordt uitgeoefend om het wel te doen. 

Ik zou geloof ik al die andere argumenten over andere opleiding en toekomst parkeren en focussen op het feit dat dochter het moet doen en er de energie en motivatie voor moet opbrengen. Zit dat er niet in dan houdt het op. Als ze het wil proberen dan duurt het zonder intrinsieke motivatie waarschijnlijk niet lang of ze krijgt de smaak te pakken en dan is het haar keuze. 
Eens met de anderen dus dat het op dochter aankomt maar dat moeder wel het gesprek met haar man kan voeren over de rol die zij spelen bij het maken van deze keus, namelijk dochter helpen die helder te krijgen, voor- en nadelen op een rijtje te zetten maar zonder al te veel sturing te geven. 

JumpyTurtle18

JumpyTurtle18

27-11-2021 om 13:56

Je realiseert je dat je zelf net zo dwingend bent en je dochter een kant op wilt duwen die wellicht helemaal haar keuze niet is? 
Laat haar zelf een keuze maken. Een keuze die achteraf niet voor haar het beste blijkt is bepaald niet het eind van de wereld hoor. Maar dan heeft ze ‘m wél zelf gemaakt en niet onder druk van ouders.

Ik zie an sich geen probleem in de vooropleiding.
Dat moet ze zelf weten en willen.

Ik zie wel een probleem qua tijd in én VWO én schoolwerk én 16u per week dans.
Ze zou het van mij best mogen proberen, maar de kans dat ze op VWO-niveau kan blijven met ook nog eens een uur of 2 schoolwerk per dag lijkt me eerder beperkt.

Mijn dochter is het gaan doen naast haar tweetalig vwo. De passie voor dans, bleek passie voor sport. Ze combineert nu een universitaire studie met roeien op hoog niveau. 

ShowyHummingbird30

ShowyHummingbird30

27-11-2021 om 15:36

Wat wil je dochter? Ik lees alleen over de mening en wensen van mensen om haar heen.

ShowyHummingbird30

ShowyHummingbird30

27-11-2021 om 15:38

Marty1984 schreef op 27-11-2021 om 14:02:

Ik zie an sich geen probleem in de vooropleiding.
Dat moet ze zelf weten en willen.

Ik zie wel een probleem qua tijd in én VWO én schoolwerk én 16u per week dans.
Ze zou het van mij best mogen proberen, maar de kans dat ze op VWO-niveau kan blijven met ook nog eens een uur of 2 schoolwerk per dag lijkt me eerder beperkt.

Genoeg scholieren die naast VWO "gewoon" sporten en een bijbaantje hebben. Dat kost net zoveel tijd. Kwestie van keuzes maken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.