Psyche en mentaal Psyche en mentaal

Psyche en mentaal

Overprikkeling

Nu mijn diagnose autisme bekend is begin ik mezelf langzaam wat meer te begrijpen. Ik heb de boeken van Judith Visser met een lach en een traan gelezen.

Deze week was een hele hectische week op het werk en kon ik 3 dagen niet op de fiets en kon ik niet sporten. Niet goed gegeten en ook nog ongesteld.

Vandaag lig ik er compleet af. Hoofdpijn, beetje dizzy, verhoging, rillerig. 

Kan dit ook bij overprikkeling horen? Ik ben wel eens vaker 1 dag ziek. Heb er vandaag maar aan toegegeven en ook echt niets gedaan. 

Is dit herkenbaar? 

 

heel herkenbaar.

Na zo'n week als jij beschrijft lig ik 2 dagen in bed met de gordijnen dicht beetje lezen, veel slapen.


Sinds ik er meer rekening mee houd gaat het stukken beter.

Op mijn werk bv ga ik na meerdere fysieke vergaderingen niet naar een team overleg, die doe ik via teams of ik ga niet. Dat meld ik ook bij mijn manager. Ik laat ook weten dat ik het kubusje in de ballenbak ben en dus andere dingen nodig heb dan mijn collega's. ik zeg dan ook dat ik echt sociaal genoeg ben geweest die dag en dat het nu klaar is.

Hoe opener je bent over wat je nodig hebt hoe makkelijker dat is. Asn de andere kant heb je ook dingen te bieden die je collega's wellicht minder hebben. Ik sta bekend om out of the box denken en daar maken ze graag gebruik van. Wellicht heb jij ook zo iets.

Vroeger had ik zogenaamde slaapdagen. De bedrijfsarts heeft het zo ook omschreven. Nu weet ik dat dat gewoon autistische/add / neurodivergente overlord was.

ik word letterlijk ziek van overprikkeling. Misselijk/overgeven en koorts, hoofdpijn, migraine soms, pijn in al mijn spieren. Lijkt alsof ik flinke griep heb. 
Overprikkeling kan bij mij van te drukke omgeving zijn maar ook van teveel regelen of juist teveel van mijn lijf vragen. Balans is bij mij het toverwoord. Helaas lukt dat in het dagelijkse leven door allerlei omstandigheden vaak niet om naar die balans te leven. 

Ik zou eerst afwachten of er toch geen infectie achter zit.

rionyriony schreef op 21-01-2024 om 08:54:

Ik zou eerst afwachten of er toch geen infectie achter zit.

Dat kan ook maar dat hoeft in dit geval zeker niet. Hoewel de beschrijving er op lijkt voelt het vanuit overprikkeling toch anders. En dat zit dan in heel kleine dingen die je moeilijk precies kunt omschrijven.

Beetje het verschil tussen moe omdat je te weinig slaap hebt gehad of moe omdat je een halve marathon hebt gelopen of moe omdat je een dag heel fysiek werk hebt gedaan wat je anders niet doet.

ShowyHummingbird30

ShowyHummingbird30

21-01-2024 om 09:50

Heel herkenbaar.

Mijn collega's weten inmiddels dat ik op lange vergaderdagen me in elke pauze afzonder. Dan zoek ik, al is het maar voor 10 minuten even een rustig plekje op. Liefst buiten maar desnoods de wc. En mijn sportmomenten zijn heilig. Ik jog, wandel en doe aan yoga. Alles meestal in mijn eentje, dat maakt het makkelijker plannen. Op een drukke dag kan dat ook kom 6 uur 's ochtends.

En ik zorg dat ik ook mijn prive sociale activiteiten goed plan. En beperk. Vroeger wilde ik me daarin te graag aanpassen aan anderen. Maar ik ben een gelukkiger, en ik hoop leuker, mens als ik veel alleen kan zijn. Liever 1x per maand elkaar fysiek zien en verder losvast contact via bijvoorbeeld whatsapp dan elke week en constant op mijn tenen lopen met knallende hoofdpijn en kort lontje tot gevolg.

Maar ik was 40 voordat ik bovenstaand ritme had ontdekt en durfde op te eisen. Daarvoor was het vaak vooral overleven, zeker toen mijn kinderen jonger waren.

herkenbaar 2 hectische dagen gehad en gisteren 38,9 koorts.
Nu niks meer aan de hand

vrouw92

vrouw92

21-01-2024 om 19:51 Topicstarter

Vandaag inderdaad vrijwel niets meer aan de hand. De dag na de Vierdaagse kwam ik thuis met 39 graden koorts en 's avonds op de HAP na een paniekaanval. Fijn dat het herkenbaar is. Ik merk ook dat ik dit steeds beter accepteer, ook al is het niet leuk. 

To, ken je de term "Post Exertionele Malaise" ofwel PEM? Dit komt voor bij Long Covid en ME/CVS. En lijkt heel erg op wat jij beschrijft. 

Zelf heb ik net als Ysenda soms een bed dag, lekker ontbijten in bed, lezen in bed, handwerken in bed en dan pas tegen twee uur 's middags eruit komen. Daar knap ik heel erg van op.

Martje80 schreef op 21-01-2024 om 20:29:

To, ken je de term "Post Exertionele Malaise" ofwel PEM? Dit komt voor bij Long Covid en ME/CVS. En lijkt heel erg op wat jij beschrijft.

Zelf heb ik net als Ysenda soms een bed dag, lekker ontbijten in bed, lezen in bed, handwerken in bed en dan pas tegen twee uur 's middags eruit komen. Daar knap ik heel erg van op.

Ook bij fibromyalgie. Als er dingen zijn zoals verbouwing of dagjes weg met familie/collega’s of andere stress waardoor ik uit mijn gezonde routine raak, dan ben ik ook gesloopt en voelt het aan als griep. Keelpijn, gloeiende wangen, overal spierpijn,  erg moe, hoofd vol watten….en ik ben ook HSP als je het mij vraagt. Het lijkt allemaal veel op elkaar qua symptomen

Fijn om te lezen. Ik heb hele drukke tijden, zowel werk als prive en ben het afgelopen jaar een keer of drie een dag geveld geweest met griepachtige klachten. 

Zo raar vond ik dat, net zo ziek alsof ik griep had, maar dat heb je nooit maar 1 dag. Ik legde zelf al de link met te veel mensen over de vloer, te veel (leuke) dingen regelen, te veel op pad. Terwijl dat heel normale dingen waren waar ik eerder mijn hand niet voor omdraaide. 

Ik ben mijn activiteiten wat anders gaan plannen, meer rust er tussen. Ik denk dat mij leeftijd (57) een rol speelt. Maar ja... er zijn mensen die veel ouder en nog wel veel hooi op hun vork kunnen nemen. Nou ja, ik zal het er mee moeten doen denk ik.

Wel fijn om hier te lezen dat ik niet de enige ben, dank voor het delen.

heel herkenbaar hoor to. Als ik overprikkeld ben, word ik enorm moe, krijg hoofdpijn, kan niet meer helder denken. Het gekke is dat ik ook vaak moet huilen, heel stom. 
ik heb ook ass en de truc is niet teveel plannen en keuzes maken. Dus in mijn geval wel naar een jubileum van een collega maar niet naar de bedrijfsborrel in dezelfde week. Dat gaat niet. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.