Psyche en mentaal Psyche en mentaal

Psyche en mentaal

Nee

Nee

11-08-2022 om 21:39

Jezelf verbeteren

Ik ben niet tevreden met mezelf. Vaak hoor ik dat een negatief zelfbeeld “in” je zit, psychisch. Maar ik denk (hoop) ook dat ik hier praktisch gezien invloed op kan hebben door veranderingen aan te brengen in bv mijn uiterlijk en wat ik in het dagelijks leven doe. Ik wil de kleding durven dragen die ik wil. En ik wil mezelf durven uiten zoals ik wil, zonder me te verstoppen. Het voelt alsof ik een figurant ben in mijn eigen leven. Nooit mezelf durven zijn. Dan is het ook niet zo gek dat mijn zelfbeeld laag is en dat ik niet trots ben als ik in de spiegel kijk. Of dat ik gesloten ben richting mensen. En er van uit ga dat mensen mij er niet bij willen hebben. Om die reden neem ik niet aan activiteiten deel waar ik wel aan zou willen deelnemen.

Mijn diepste wens is mijzelf durven zijn, zodat ik mijzelf daadwerkelijk leuk vind. En ik hoop dat zodra ik mezelf leuk vind de rest eigenlijk vanzelf gaat. Zijn er hier mensen die zichzelf actief hebben veranderd (qua kleding, persoonlijkheid, dagelijks leven, sport, manier van uiten?) En had dat een positieve uitwerking? Of neem je toch dat negatieve zelfbeeld altijd met je mee? 

Toen ik met een burnout thuis kwam te zitten ben ik gaan kijken naar wat ik wilde en volg nu meer mijn gevoel dan een jaar geleden. Maar het gaat niet vanzelf. Het is geen knop die je omzet waardoor je je jezelf ineens leuk vindt. 

Het is in mijn ogen een kwestie van heel veel kleine stapjes. Stap uit je comfortzone met kleine stapjes tegelijk. Begin met 1 shirt/broek/whatever dat je mooi vindt maar nu nog niet durft te dragen. Koop het, draag het, welke emoties voel je erbij.

Ik ben bijvoorbeeld gaan boksen en wandelen naast de teamsport die ik al deed. Het boksen wilde ik al lang, maar durfde ik niet goed. Ik volg een thuisstudie om hopelijk een baan te vinden waar ik voldoening uit haal. 

En je hoeft het niet alleen te doen. Vraag bijvoorbeeld eens een gesprek aan bij de Praktijkondersteuner van de huisarts of de huisarts zelf. 

Nee

Nee

11-08-2022 om 22:09 Topicstarter

@Due-scimmie,
Inderdaad in kleine stapjes. Qua activiteiten heb ik al een aantal dingen die ik anders doe dan “normaal”. Ik ben bijvoorbeeld laatst naar een optreden gegaan waar ik al langere tijd graag heen wilde, maar niet durfde. Ik volg nu ook een cursus die ik leuk vind.

Ik merk dat ik nu nog vooral mijn uiterlijk storend vind, en hoe ik overkom op anderen. Tegelijk vind ik dat ook het moeilijkste om aan mezelf aan te passen. Goede tip om eens één kledingstuk tegelijk te proberen en kijken hoe dat gaat. 

Eigenlijk is het veel belangrijker om jezelf ook leuk te vinden los van je buitenkant. Natuurlijk kan je naar de kapper, andere kleren kopen of make up op doen, dar zal tijdelijk best helpen. De vraag is echter waarom vind je jezelf niet goed genoeg? De bad hair Day, de dag dat je voor je kast staat en denkt stom zal nooit 100% achter je liggen. 

Jezelf leuk vinden, je negatieve zelfbeeld veranderen ligt niet aan kleren of een kapsel. 
Het ligt aan wat jij over jezelf denkt. De negatieve, neerhalende gedachten die je misschien wel honderden keren op een dag hebt. Voorbeeld: als je tijdens het afwassen de borstel uit je handen laat glippen, wat denk je dan? Toen mijn zelfbeeld nog negatiever was dacht ik in zo'n moment altijd zoiets van "wat ben ik toch stom/onhandig/een kluns". En zulke gedachtes zijn funest voor je zelfbeeld.
Waar komt jouw negatieve zelfbeeld vandaan? De behoefte om je af te sluiten van andere mensen? En hoe bevestig je telkens weer aan jezelf dat je minderwaardig bent, niet goed genoeg?
Dat zijn dingen waar je mee aan de slag moet. Het is misschien een goed idee om hier hulp bij te zoeken, bijv van een coach of een psycholoog.

Ik lees eigenlijk twee verschillende dingen. Jezelf willen zijn en aan jezelf beeld willen werken.

Over jezelf zijn is de tip om bij één kledingstuk te beginnen een hele goede.

Ik was vroeger heel erg onzeker en werd gepest op school. Hoewel mijn smaak veranderde, durfde ik zelf niet goed mee te veranderen uit angst voor de reacties. Want dit meisje met de suffe klerenbwas wat ze kenden en hierbij wist ik dat ik weinig reacties kreeg. Maar stel dat ik zou veranderen en ik allemaal stomme reacties zou krijgen?

En toen ging ik winkelen met vriendinnen en kocht een broek die ik helemaal geweldig vond. Ik weet het nog precies, een koperrode ribfluwelen overseaz broek. Alles wat niet hip was op dat moment. Ik vond het echter zonde hem enkel in het weekend te dragen en dus besloot ik hem naar school aan te doen. Met knikkende knieen, super onzekerven zenuwachtig, maar ik deed het.
En tot mijn verbazing kreeg ik complimenten. Mensen vonden het leuk, als ik iets aantrok dat bij mij paste. 
Dat was het eerste stapje naar mijzelf durven zijn.

Voor een beter zelfbeeld kreeg ik ooit de ultieme tip. Neem complimenten aan. Ik wuifde ze namelijk altijd weg. Naast dat dat niet aardig is naar de gever, doe je daarmee ook jezelf teniet.
En dus besloot ik het te proberen. Eerst deed ik het een beetje lacherig en reageerde grappend dat ik het er helemaal mee eens was. Dat deed ik, omdat het dan makkelijker was om ze aan te nemen. Maar ondanks dat ik er een grapje van maakte, deed het wel zijn werk. Ik begon een steeds beter zelfbeeld te krijgen. Ik kwam tot de conclusie dat ik mijzelf best wel leuk vond. Okee, op dat punt kon ik het nog niet geloven dat anderen het daar mee eens waren Dat geloof moest nog verder groeien, maar ook dat kwam.

Voor mij zijn dit twee momenten in mijn leven geweest die heel klein lijken, maar een grote impact hebben gehad op die twee dingen omdat ze iets in werking hebben gezet dat mij heeft laten groeien tot de vrouw die ik nu ben. Die zichzelf leuk vind, die het geloofd als anderen het eens zijn, en die zichzelf durft te zijn ongeacht of er mensen zijn die haar dan misschien juist niet leuk vinden.

mooie post Lollypop

Ik heb laatst dit boek besteld, omdat ik meer info wilde over schematherapie.
De uitleg in het boek is voor mij al heel verhelderend en het helpt mij om bepaalde dingen te plaatsen. Het biedt ook handvatten om zelf aan de slag te gaan met het doorbreken van patronen. 
https://www.bol.com/nl/nl/p/patronen-doorbreken/1001004011858874/

Als je zo duidelijk weet wat je wil dan kom je er wel.

Nee

Nee

12-08-2022 om 11:49 Topicstarter

Bedankt voor jullie reacties!
Ik denk dat mijn zelfbeeld laag is juist omdat ik niet mijzelf ben, dus ben ook niet echt trots op de dingen die ik doe. Daarom wil ik dingen in mijn uiterlijk en gedrag veranderen. Ik hoop dat zodra ik doe wat ik zelf leuk vind mijn zelfbeeld ook omhoog gaat. Het voelt voor mij vrij pragmatisch, als ik iets stom vind dan kan ik het toch gewoon veranderen…

Ik voel me bv soms eenzaam. Maar ik heb mezelf eenzaam gemaakt door mijn vriendschappen te verwaarlozen. Niet reageren op berichten en niet naar verjaardagen gaan. Ligt echt aan mezelf. Nu wil ik mijn excuses aanbieden aan mijn vrienden en aangeven dat het me leuk lijkt om weer af en toe wat te doen samen.

Zo heb ik echt tig dingen waarvan ik denk, dit kan veel beter en leuker. 
En inderdaad complimenten gaan aannemen. Zelf heb ik er ook wel een handje van om negatieve dingen over mezelf te zeggen rond anderen. Dan wil ik luchtig doen of zo. Grapjes maken over dat ik onhandig ben. Maar eigenlijk doe ik dit zo vaak dat het niet anders kan dat mensen er in gaan geloven. Zit mijn eigen beeldvorming te verpesten. En wat ik ook stom vind is als iemand iets negatiefs over mij zegt en dat ik dan ga lachen. 
Kijk, zoveel dingen die ik op dit moment stom vind! Maar ik zie juist dat het dingen zijn die veranderbaar zijn en dat stemt me positief.

Nee schreef op 12-08-2022 om 11:49:

Bedankt voor jullie reacties!
Ik denk dat mijn zelfbeeld laag is juist omdat ik niet mijzelf 

Wie ben je dan daar je niet jezelf bent, je bent toch ook niet iemand anders? 

Ik voel me bv soms eenzaam. Maar ik heb mezelf eenzaam gemaakt door mijn vriendschappen te verwaarlozen. Niet reageren op berichten en niet naar verjaardagen gaan. Ligt echt aan mezelf. Nu wil ik mijn excuses aanbieden aan mijn vrienden en aangeven dat het me leuk lijkt om weer af en toe wat te doen samen.

Zo heb ik echt tig dingen waarvan ik denk, dit kan veel beter en leuker.
Het probleem is dat je 1001 en voorwaarden aan jezelf stelt, voordat je van jezelf iets mag doen. Je mag ook contact opnemen met je vrienden zonder dat je haar perfect zit, je in die ene leuke jurk hebt gekocht en je je excuses en grappen in de spiegel hebt geoefend. Je bent gewoon ook zoals je bent en je vrienden vinden dat waarschijnlijk prima, die zijn helemaal niet zo bezig met jouw uitgroei, je saaie spijkerbroek en/of je wel elke 15 min gevat uit de hoek komt. Je bent zo erg met jezelf bezig en hoe je overkomt, dat je de 'echte dingen' aan het vermijden bent, je sociale contacten en wat je eigen wil doen daar kom je niet aan toe omdat je je elke keer bedenkt omdat je nog net niet leuk genoeg bent. 

Je kan al de dingen die je wil doen ook doen zonder dat je perfect jezelf bent. 

Ik sluit me aan bij Viva-Amber

TO, je bent al helemaal goed zoals je bent. 

Als je graag dingen als kleding of kapsel wilt veranderen, moet je dat gewoon doen als je denkt dat dat beter bij je past. Als je jezelf saboteert door je gedrag is het natuurlijk goed om dat aan te pakken, evt met hulp. 

Maar je hoeft niet eerst van alles aan jezelf te veranderen om jezelf te waarderen, je bent nu al helemaal goed zoals je bent. Ik denk dat je het van de verkeerde kant benadert. 

Iemand noemde al het boek Patronen doorbreken, dat kan ik ook aanbevelen!

Je wilt dingen in je uiterlijk en gedrag veranderen maar ik denk dat het meeste van binnen zit en dat je kunt beginnen met hoe je tegen jezelf praat. Stel je voor dat je de buschauffeur bent en de passagiers in de bus roepen steeds van alles tegen je. De stemmen die je graag hoort, ze je vooraan in je ‘mentale bus’. De trotse Tanja bijvoorbeeld. En kritische Katja, of hoe je haar ook noemen wilt, laat je lekker praten achterin de bus. Dan denk je op den duur slechts “o ja daar heb je Katja weer”. En jij zit aan het stuur dus jij bepaalt wat jullie gaan doen, niet zij.

"Ik heb lang moeten wennen aan mezelf, nu kan ik niet meer zonder" die zin las ik ooit in een boekje met allerlei spreuken. dit is de enige die me bijgebleven is. Misschien heb je er iets aan

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.