Psyche en mentaal Psyche en mentaal

Psyche en mentaal

(Faal)angst voor afwijzing & oordelen

Hi lezers,
Hebben jullie tips voor hoe je kunt dealen met onzekerheid, faalangst en het ‘imposter syndroom’ op het werk?

Liefs

Lieve Yinyang,
Ben je niet te streng voor jezelf? Je hebt een vaste aanstelling gekregen, dat is waarschijnlijk niet voor niets. Dat je een bepaalde onzekerheid voelt, is niet zo raar, dat zullen de meeste mensen wel hebben. Maar je meet jezelf af naar jouw collega’s, en dat is zeker niet altijd terecht. Je hebt jouw eigen kwaliteiten die jou een asset maken voor de organisatie waar je voor werkt. Zoek het in jouw eigen kwaliteiten en verbeter jouw zwakke punten, maar die langs de lat van anderen leggen is jouw eigen persoonlijkheid op een te lage prioriteit leggen.
Ikzelf heb een baan waarbij ik op regelmatige basis langs een lat wordt gelegd, maar als daar een verbeterpunt uit komt grijp ik die aan. Angst daarvoor houdt je tegen om te groeien, zo kan je er ook naar kijken.
Google eens op ‘kernkwadranten’ en kijk eens wat je daar mee kan in relatie tot jouw collega’s, en wat je daarvan kan leren. En als de angst blijft, ga eens praten met een psycholoog, die kan je vast meer inzicht en handvaten geven…

Er zijn soorten werk waarbij heel makkelijk te bewijzen is dat je voldoet; bijvoorbeeld per dag ergens 100 stuks van produceren. Als je dat haalt zal niemand, incl. jijzelf, aan je werk twijfelen.

Het gaat dus om een soort werk waarbij dat niet op deze manier te bewijzen is. Bijvoorbeeld een adviesfunctie. Er is dan ruimte voor twijfel. Waaruit die twijfel bestaat zou je zelf kunnen nagaan, en ook waarom.
 

Bedenk steeds wat jij van een collega vindt die eens een keer fout maakt, iets vergeet of iets niet weet. Vind je dat dan gelijk een waardeloze niksnut, of een sukkeltje, of toch op zijn minst onprofessioneel? Nee toch zeker?

Newsflash, dat vinden ze jou ook niet, niemand is perfect.

Moxxie schreef op 05-03-2024 om 17:34:

Bedenk steeds wat jij van een collega vindt die eens een keer fout maakt, iets vergeet of iets niet weet. Vind je dat dan gelijk een waardeloze niksnut, of een sukkeltje, of toch op zijn minst onprofessioneel? Nee toch zeker?

Newsflash, dat vinden ze jou ook niet, niemand is perfect.

Eens. En als mensen 'iets' denken doen ze dat vaak korter dan je zelf denkt. Hoe lang sta jij stil bij fouten van anderen?

En durf een 6 of 7 af te leveren. Vaak valt het niet eens op. Dat haalt misschien de druk van de ketel.

er bestaat zoiets als faalangst training. In de kern, eerst achterhalen welke gedachten het angstgevoel oproept. En dan in kleine stapjes, een steeds iets grotere angst overwinnen. (Vooraf bepalen waarom je zo bang bent, vervolgens beredeneren wat er reëel gezien mis kan gaan, en het dan doen.)

Zelfvertrouwen opbouwen doe je ook met kleine stapjes. Eerst oefenen met kleinere dingen, ieder ding dat goed gaat, bouwt je zelfvertrouwen op.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.