Psyche en mentaal Psyche en mentaal

Psyche en mentaal

Ervaringen met sensoor/luisterlijn

Ik ben me net wezenloos geschrokken en zit nog na te trillen. Ik heb een hele nare week achter de rug en zag het even niet meer zitten.Ik wilde graag mijn verhaal kwijt en belde de luisterlijn. Op een of andere manier kwam het gesprek op orgaandonatie. Ik zei dat ik geen donor was en waarom. De vrouw aan de lijn begon hysterisch te schreeuwen en mij verwijten te maken, bleek dat zij een donor nier had. Ik probeerde me te verontschuldigen en mijn standpunt uit te leggen maar kwam er niet doorheen. Ineens verbrak ze de verbinding. Ik voel me nu nog ellendiger en begrijp niet wat er gebeurd is. Voel me enorm getriggerd in mijn onbegrepen en slecht zijn. Misschien ben ik echt een mislukt en slecht wezen zoals mijn moeder en exen al zeiden zonder dat ik het doorheb. Ik voel me echt afschuwelijk nu.


Jeetje wat naar!! Ik heb geen ervaring met de luisterlijn maar weet wel dat het niet oke is. Vroeger voor een ander soortige lijn wel eens aan de telefoon gezeten en wij kregen daar een training voor. Het ging echt niet over eigen onderwerpen of sturen naar eigen onderwerpen.
Hier kun je een serieuze klacht over indienen.
Je bent niet slecht omdat je geen donor bent, dat is eigen keus. En ik ken je natuurlijk niet, maar ik kan me niet voorstellen dat je een slecht en mislukt persoon bent.

Deze persoon werd getriggerd door wat jij zei i.c.m. haar persoonlijke achtergrond. Haar reactie was niet professioneel.

Als jij een ander had gesproken was dit niet gebeurd. Je bent geen slecht mens. 

Ik snap heel goed dat je hier erg van bent geschrokken, wat erg dat iemand zo tekeer gaat!
Je bent geen mislukt slecht wezen. 

Hoe kwam het gesprek op orgaandonatie dan? Begon jij erover of die persoon aan de lijn?

Dustie

Dustie

30-10-2022 om 00:11 Topicstarter

Lief van je stokstaart. Bedankt voor je reactie. Ik heb de energie niet om een klacht in te dienen. Maar jemig zeg wat kunnen mensen op de verkeerde stoel veel schade aan richten. Voel me even met de grond gelijk gemaakt. Ik ga maar even warm douchen en proberen te slapen.

Dustie

Dustie

30-10-2022 om 00:14 Topicstarter

Abigail schreef op 30-10-2022 om 00:08:

Ik snap heel goed dat je hier erg van bent geschrokken, wat erg dat iemand zo tekeer gaat!
Je bent geen mislukt slecht wezen.

Hoe kwam het gesprek op orgaandonatie dan? Begon jij erover of die persoon aan de lijn?

ik weet het echt niet meer. Het ging over ziektes en ineens ging het mis.

Dustie

Dustie

30-10-2022 om 00:19 Topicstarter

alhambra schreef op 30-10-2022 om 00:05:

Deze persoon werd getriggerd door wat jij zei i.c.m. haar persoonlijke achtergrond. Haar reactie was niet professioneel.

Als jij een ander had gesproken was dit niet gebeurd. Je bent geen slecht mens.

Dat denk ik ook maar voor nu ben ik enorm getriggerd door mijn verleden. Hopelijk voel en denk ik er morgen anders over als het gezakt is.

Natuurlijk ben je geen slecht mens als je geen donor wil zijn. Ik heb ook niet op voorhand ja gezegd tegen orgaandonatie, heb aangegeven dat mijn familie mag beslissen. Daar heb ik mijn redenen voor. Dat is aan mij om te beslissen. We krijgen gewoon die keuze van de overheid. Die vrouw die je aan de telefoon had, is geflipt doordat het haar te persoonlijk raakte. Totaal belachelijk, die reactie. Ik kan nog wel begrijpen dat het haar raakt maar ze had het gesprek moeten afronden of je aan een collega moeten geven. Het is haar emotie, haar probleem. Echt! 
Ik hoop dat het het je lukt om de spanning weer te laten zakken en lekker te slapen. Je hoeft er verder niks mee. Morgen weer een nieuwe dag. 

Jij moet, mag zelfs je niet slecht voelen. Hoe die vrouw door de selectie is gekomen is me een raadsel, want volgens mij worden die mensen echt niet onvoorbereid aan de telefoon gezet. Ergens is dat misgelopen, beroerd voor degenen, zoals jij die haar aan de lijn krijgen, en eigenlijk ook voor haar. 

Wat iedereen hierboven al schreef; jij hebt echt niets verkeerds gedaan!
Ik hoop dat je een beetje hebt kunnen slapen en dat je je morgen (nouja, vandaag dus) iets beter voelt.

En nog iets: ik vind het heel goed en dapper van je dat je hebt gebeld naar Sensoor. Dat je hulp hebt gezocht en hebt gezocht naar een luisterend oor. Compliment daarvoor!
Ik hoop dat je de volgende keer hier weer moed voor hebt. De kans dat je weer zo'n raar en naar gesprek krijgt, lijkt me klein.

Orgaandonatie is een hele persoonlijke keuze, en daar hoef je echt geen uitleg voor te geven. Als jij geen donor wil zijn is dat jouw eigen keuze, daar ben je niemand verantwoording voor verschuldigd.

 Verder wat balen dat je een zware week hebt gehad en dat dit er dan nog overheen komt. Bedenk, die vrouw kent jouw helemaal niet, het is een vrijwilligster en wie weet had zij net ook een zware tijd gehad. Dat geeft haar nog niet het excuus zo tekeer te gaan. Wie weet kan je hier je verhaal kwijt (ik zou het niet te herkenbaar maken) en helpt dat ook al iets.

vrijwilligers van de luisterlijn zijn geen professionele hulpverleners.
Toch was dit fout en ligt het niet aan jou
Als jij je zo slecht voelt zou ik huisarts adviseren en naar een professionele hulpverlener gaan 
Sterkte .

wat ontzettend onprofessioneel van die vrouw,  zo iemand zou niet bij de Luisterlijn mogen zitten. Vrijwilliger of niet, maar je hoort je eigen sores en emoties erbuiten te kunnen houden. 
dit lag niet aan jou. Wat naar dat je zo’n rotweek had en dan dit eroverheen. Dat is een extra vervelende ervaring erbij en dat had niet moeten gebeuren. Nogmaals, dit lag niet aan jou. 

Als je wil kun je, ook zonder dat je er een officiële klacht van maakt, de Luisterlijn een e-mail sturen met dit verhaal. Hopelijk pakt dan toch iemand van de organisatie het op, al was het maar om nog eens bij de medewerkers onder de aandacht te brengen dat dit niet zo moet. 

Het zijn ook maar mensen hè. Geen speciaal opgeleide psychologen die ongeacht wat jij zegt naar het "juiste" antwoord zoeken. Sommigen hebben al baat bij iemand die luistert.

Knip, ongepast

rionyriony schreef op 30-10-2022 om 08:28:

Het zijn ook maar mensen hè. Geen speciaal opgeleide psychologen die ongeacht wat jij zegt naar het "juiste" antwoord zoeken. Sommigen hebben al baat bij iemand die luistert.

[Quote aangepast]


En dat praat dit goed? Want dat luisteren werd dus duidelijk niet gedaan. Als je als vrijwilliger je eigen issues niet buiten je vrijwilligerswerk kunt houden, dan kun je beter iets anders gaan doen.

Ik word hier plaatsvervangend boos van op die vrijwilliger.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.