Psyche en mentaal Psyche en mentaal

Psyche en mentaal

Ervaringen haptotherapie

Wie heeft er ervaring met haptotherapie? En dan met name als gaat om klachten die te maken hebben met overprikkeling, moeilijk kunnen ontspannen, moeite met grenzen aangeven of überhaupt kunnen bedenken waar de grens ligt. 
Aangezien het op dit moment onmogelijk is om op een wachtlijst te komen voor een diagnostisch onderzoek naar mogelijk ad(h)d of ptss, ben ik op zoek naar een alternatief om hier beter mee te leren omgaan.

Ooit toen het ziekenfonds nog bestond heb ik haptonomie gehad. Doorgestuurd door de huisarts ivm een hoge bloeddruk. Oftewel: leer ontspannen. Ik vond het interessant en prettig. 40 min je laten masseren op kosten van het ziekenfonds was toentertijd mijn grapje. Enigzins leerzaam, niet wereldschokkend qua verandering maar wel heel prettig/aangenaam was mijn ervaring.

Aanvulling: Achteraf gezien had ik ptss. Niemand dacht daar aan en ik wist ook niet van het bestaan af. Denk dat ik heel gesloten was en zelf niet goed wist wat normaal was. Pas jaren later EMDR gehad. 

Eigelijk heb ik het dus gehad als overbrugging. 
Vond het prettig maar het loste in de kern niets op wat EMDR wel deed. Afhankelijk van de oorzaak van je trauma zou het dus prettig kunnen zijn. Er is veel fysiek contact dat was voor mij geen enkele belemmering,  maar ik kan wat trauma's verzinnen waarbij dat anders ligt. Dan weet ik niet of het wijsheid is.

Draceana

Draceana

20-02-2023 om 20:24 Topicstarter

Beril schreef op 20-02-2023 om 20:02:

Aanvulling: Achteraf gezien had ik ptss. Niemand dacht daar aan en ik wist ook niet van het bestaan af. Denk dat ik heel gesloten was en zelf niet goed wist wat normaal was. Pas jaren later EMDR gehad.

Eigelijk heb ik het dus gehad als overbrugging.
Vond het prettig maar het loste in de kern niets op wat EMDR wel deed. Afhankelijk van de oorzaak van je trauma zou het dus prettig kunnen zijn. Er is veel fysiek contact dat was voor mij geen enkele belemmering, maar ik kan wat trauma's verzinnen waarbij dat anders ligt. Dan weet ik niet of het wijsheid is.

Bedankt voor het delen. Het zou voor mij ook vooral een overbrugging zijn. Uiteindelijk zal er een diagnose moeten komen, maar op dit moment zou het mij al veel helpen om bewuster te zijn van de signalen die mijn lichaam geeft.

Daar is het denk ik wel geschikt voor.
Ik heb iemand ook wel eens gehoord over een psychosomatisch fysiotherapeut. Zelf geen ervaring, maar misschien het bekijken waard als optie.

Ik vond het op zich wel prettig, het heeft me door een periode heen geholpen. 
Echter trauma therapie zette bij mij pas echt zoden aan de dijk. Brainspotting, maar een paar keer gedaan, maar heel effectief.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.