Psyche en mentaal Psyche en mentaal

Psyche en mentaal

Ervaring met 5-HTP

Wie heeft er ervaring met 5-HTP en zou dit willen delen?
Heb al jaren een dystyme stoornis en angststoornis. Gebruik hier antidepressiva voor en antipsychotica.
Maar heb er toch nog echt veel last van ondanks de vele therapieën die ik gehad heb.
Dit zou je serotonine level verhogen.

Ik heb het wel eens een tijdje genomen en het deed op de korte termijn wel wat maar op de lange termijn niet. Voor zover ik weet kun je 5htp niet samen met anti depressiva gebruiken.  Dan kan je serotonine gehalte veel te hoog worden. Je zou het dus zeker eerst met je arts moeten bespreken voordat je hiermee gaat experimenteren. 

Grietje2

Grietje2

14-05-2023 om 11:21 Topicstarter

Dat icm mijn medicijnen had ik ook gelezen inderdaad.

Hiervoor zou ik een psychiater vragen die open staat voor dit soort medicatie. Sowieso zijn dat degenen die ervoor doorgeleerd hebben. Ben je daar al eens geweest?

Grietje2

Grietje2

14-05-2023 om 17:06 Topicstarter

Ja ik heb verschillende psychiaters gehad.
Ik houd het even in gedachten

Doe maar niet zonder overleg met je arts! Icm antidepressiva is er een mogelijkheid dat je hierdoor serotonine vergiftiging krijgt! 

Grietje2

Grietje2

14-05-2023 om 17:32 Topicstarter

Was ik ook niet van plan 😀 niks zonder overleg 👍

Haha sorry, ik reageer een beetje overdreven. Oud client van me heeft dit namelijk gedaan en is daar erg ziek van geworden, dus ik schrok er van. 

Grietje2 schreef op 14-05-2023 om 17:06:

Ja ik heb verschillende psychiaters gehad.
Ik houd het even in gedachten

Dat lijkt me inderdaad het overwegen waard, om af en toe eens naar de medicatie te kijken samen met een deskundige en te evalueren. Helemaal als je het idee hebt dat het onvoldoende helpt.



Ik slik, na overleg met de psychiater, al jaren 5-htp. Ik ga er in de regel goed op.
Bijwerking, voor zover bekend: verminderde eetlust (helaas bij mij niet). En in combinatie met vitamine B12 kans op bloedproppen.

Je kunt het inderdaad niet samen slikken met reguliere SSRI's. SSRI's verminderen de serotonine afbraak en 5-HTP bevordert de aanmaak. Slik je ze beiden, dan gaat het dubbelop en kun je last krijgen van het serotonine syndroom. 

Ik kan de werking niet vergelijken met gewone anti-depressiva, want die daar heb ik ooit één pil van geslikt en lag toen meteen in het ziekenhuis aan de hartbewaking. 
Daarna durfden ze het niet meer aan.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.