Psyche en mentaal Psyche en mentaal

Psyche en mentaal

EMDR voor negatieve overtuigingen/waarheden

Na mijn autisme diagnose volgt binnenkort een ADHD onderzoek en daarna gaan we weer verder met schematherapie + EMDR om mijn negatieve overtuigingen aan te pakken. Keer op keer loop ik hier weer tegenaan en ik krijg het maar niet voor elkaar om het zelf om te buigen. 

De waarheden zijn zo sterk.. Inmiddels ben ik wel zo ver dat ik weet dat het niet waar is wat ik denk, maar het echt geloven doe ik nog niet. Als jullie snappen wat ik bedoel.

Een paar jaar geleden heb ik hier al eens EMDR voor gehad, maar dat heeft geen effect gehad. Ik kon, zoals wel vaker, niet bij mijn gevoel van destijds komen. 

Hebben jullie positieve ervaringen met EMDR als het gaat om die overtuigingen? 

MRI

MRI

16-03-2024 om 10:33

Emdr is specifiek voor negatieve ervaringen te neutraliseren. Dus zaken die je al meegemaakt hebt. Voor het ombuigen van overtuigingen zou ik The Work van Byron Katie doen of cognitieve gedragstherapie. Als je meer over the Work wilt weten, mag je me een persoonlijk bericht sturen.'De waarheden zijn zo sterk.. Inmiddels ben ik wel zo ver dat ik weet dat het niet waar is wat ik denk, maar het echt geloven doe ik nog niet. Als jullie snappen wat ik bedoel.'

Waarom noem je het nog steeds waarheden wanneer je weet dat het om overtuigingen en meningen gaat die niet noodzakelijkerwijs waar zijn? Het geeft niet dat het nog steeds niet gelooft, maar dat is geen reden om een mening een waarheid te noemen. Een feit is waar, een mening is alleen waar voor de persoon die die mening heeft. Uiteindelijk is jouw mening of overtuiging het gevoel van 1 persoon en niet een vaststaand feit. 

MRI schreef op 16-03-2024 om 10:33:

Emdr is specifiek voor negatieve ervaringen te neutraliseren. Dus zaken die je al meegemaakt hebt. Voor het ombuigen van overtuigingen zou ik The Work van Byron Katie doen of cognitieve gedragstherapie. Als je meer over the Work wilt weten, mag je me een persoonlijk bericht sturen.

EMDR kan ook gebruikt worden voor overtuigingen. De zogenaamde rechtsom route. 

MRI

MRI

16-03-2024 om 11:19

Saga schreef op 16-03-2024 om 10:41:

[..]

EMDR kan ook gebruikt worden voor overtuigingen. De zogenaamde rechtsom route.

okay, wist ik niet. Interessant, bedankt voor de info

MRI schreef op 16-03-2024 om 11:19:

[..]

okay, wist ik niet. Interessant, bedankt voor de info

Je kunt EMDR zelfs gebruiken voor dingen die niet gebeurd zijn, maar alleen in je hoofd als 'doemscenario'. Dat noem je een flash forward. Je hebt ook nog future template.

Dit gezegd hebbende gebruik ik zelf EMDR vooral als aanvulling op de therapie. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.