Psyche en mentaal Psyche en mentaal

Psyche en mentaal

Boksen om mentaal weer sterker te worden

Hoi allemaal,

Ik ben heel onveilig opgegroeid en daarnaast een tijd geleden slachtoffer geweest van een redelijk ernstig geweldsmisdrijf binnen mijn familie(niet mijn partner). Heb EMDR gehad ivm PTSD en nu twee jaar bezig met een traject ivm complex trauma uit jeugd dat omhoog kwam. Geen contact meer met familie, heftige tijd. Langzaam kom ik weer wat boven jan. Voor het geweldsincident ging ik regelmatig naar de sportschool en was ik heel sterk, daarna durfde ik niet goed meer, voelde me onveilig in de omgeving van zoveel fysieke kracht en heel kwetsbaar. Ook bewegen in de buitenlucht ging lang moeizaam. 

Nu zit ik er de laatste tijd aan te denken om te gaan boksen. Privéles of een kleine groep om me zo weer wat sterker en steviger te gaan voelen. Is er iemand die daar ervaring mee heeft en iets meer over wil vertellen. Ik moet even een drempel over maar ik denk dat het me goed zou doen om me fysiek weer wat weerbaarder te voelen en niet meer zo slap. Andere ervaringen over je weer sterker voelen na trauma ook heel welkom!

Ik heb geen ervaring met boksen, maar wel met het effect van fysieke kracht in combinatie met trauma. Mij doet het heel erg goed om me ook fysiek sterker te voelen, krachtiger. Dat voelt veilig en geeft me ook een gevoel van de eigen regie kunnen pakken, zelf verantwoordelijk zijn. Hierbij merk ik wel dat ik het lastig vind om veel in fysiek contact met anderen te moeten zijn, vooral mannen. Ik kies dus bewust voor een sport waarbij dat niet hoeft en ik vooral zelf bezig ben. 

Geen persoonlijke ervaring, maar mijn psycholoog heeft me net afgeraden om met trauma een gevechtssport te gaan beoefenen. Zij meent (door recente studies) dat je hierdoor gewoon kwader en potentieel gevaarlijker wordt voor je omgeving. 
Zeg er wel bij dat dit het advies was voor mij, een man met redelijk wat onderdrukte woede. 

Ik heb net als jij een zeer onveilige jeugd gehad, geen contact meer met familie en dergelijk. Toen ik erg slecht zat ben ik gaan kickboksen. Eerst met een kleine groep en later gewoon in de lessen. Wel bij een goede kickboksschool overigens.
Het heeft me veel gebracht, ik ben mentaal en fysiek sterker geworden en doordat ik wist hoe ik iemand neer kon slaan is er ook iets in mijn houding veranderd wat ik totaal niet had verwacht en waardoor ik op straat ook veel minder werd lastig gevallen.

Verder ben ik vooral sterker geworden door voor mezelf keuzes te maken, ik had nooit iets te kiezen, alles werd bepaald. Nu kon ik zelf bepalen. Ik ben weer gaan studeren (ben ook altijd dom genoemd) en langzaam werken weer opgepakt. Nu werk ik volledig en wil ik volgend jaar een Master doen. Geen idee of ik dat kan maar vroeger zei men dat ik mazzel had als ik het MBO af zou ronden.

Daarnaast heb ik gezonde vriendschappen opgebouwd, buiten de GGZ en die heb ik nu echt al lang, de langste is 20 jaar. Ik heb veel afgekeken bij vrienden die gezonder dan ik zijn opgegroeid. Hoe pakken zij dingen aan, wat is wel en niet oke. Maar ook dat zij ook nare ervaringen hebben, hun ouders ook niet perfect zijn.

Ik hoop dat je er iets mee kunt!

Als je echt voor zelfverdediging gaat, zou ik kijken naar Systema of Krav Maga. En werken aan je 100 meter sprint, en dat is niet grappig bedoeld. Wegwezen is de beste zelfverdediging. Vermijden ook. Bij veel zelfverdedigingssporten werk je ook aan je (mentale) houding maar dat is meer impliciet dan dat het echt op de voorgrond staat. 
Boksen vind ik niet zo geschikt, maar ik doe alleen aan kickfun dus ik spreek niet uit ervaring of je met een goede hoek iemand vloeren kunt. Met je benen kun je al veel harder trappen maar je hebt er niets aan als iemand goed kan incasseren en jou blijft vasthouden.
Het meeste heb je mijns inziens aan technieken waarmee je uit de greep van iemand kunt komen zodat je kunt wegrennen. Je moet wel heel gevorderd zijn in bijvoorbeeld Aikido of Jiujitsu om andersom iemand in een gewrichtslock of houdgreep te houden. Het samen sparren met mannen geeft je wel een idee hoe sterk die zijn zodat je dat een beetje kunt gaan inschatten.

Vooral Aikido gebruikt geen kracht maar technieken en dat vind ik zelf een hele fijne zelfverdedigingssport voor (kleine) dames.

Ik ben tijdens mijn burnout begonnen met boksen om juist fysiek fit te worden. Geen privélessen maar gewoon groepslessen bij een speciale boksschool. Geen ervaring met trauma dus dat stuk durf ik niet te zeggen mar boksen an sich vind ik heerlijk. 

Hier in de omgeving zitten ook 2 kickboksscholen voor vrouwen, die naast het fysieke aspect juist ook aandacht hebben voor het mentale aspect dat erbij komt /kan komen kijken. Wellicht dat zoiets passend zou kunnen zijn?

Desanne

Desanne

21-07-2023 om 14:20 Topicstarter

Wow iedereen heel erg bedankt voor het reageren, daar heb ik echt wat aan! Ik reageer straks wat meer uitgebreid!

Ik ben gaan kickboksen en dat was zo goed! Zowel geestelijk als fysiek.
Aanrader!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.